Video: Zvijezda brdskog biciklizma se odlično snalazi u reli automobilu

- Advertisement -

Biciklista Brandon Semenuk i filmaš Rupert Walker u video serijalu „Raw 100“ neprestano podižu standarde mogućeg. U najnovijoj epizodi, kanadska zvijezda mountain bikinga svog je dvotočkaša zamijenila Subaruom za reli.

„Raw 100“ je video format koji prikazuje sportiste u akciji na vizualno impresivan način u 100 sekundi dugom videu, popraćenom samo originalnim zvukom. Nakon šest nastavaka snimljenih na brdskom biciklu, MTB legenda Brandon Semenuk „ubacuje u brzinu više“ i sjeda u reli automobil.

Dvojac je viralnu popularnost stekao 2015. godine kada su objavili svoj prvi video, da bi potom nastavili objavljivati nove uratke svake godine.

Za njihov najambiciozniji projekat do sada Semenuk, njegov suvozač John Hall i Walker otputovali su do zabačenih, neasfaltiranih cesta u Montpellieru (Quebec, Kanada).

Kada nije zauzet ispisivanjem historije na Red Bull Rampageu (vlasnik je rekordne četiri titule), gradnjom kreativnih staza na takmičenju Red Bull Joyride 2022 ili pretvaranjem napuštenih rudnika u vrhunske biciklističke kampove, 30-godišnji Semenuk gradi ime na sjevernoameričkoj reli sceni.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Od 2010. godine i svoje prve reli trke, Semenuk je sakupio pet pobjeda u Kanadskom reli prvenstvu (CRC) i par titula na Sjevernoameričkom reli kupu (NARC).

„Brandon je veoma smiren, proračunat vozač koji izuzetno brzo razmišlja i zna kako iz automobila izvući maksimum“, objašnjava veteran relija Hall, rođen u Velikoj Britaniji.

Prošle godine Semenuk se uz timskog kolegu i takođe svestranog sportistu – Travisa Pastranu – takmičio za američki tim Subaru Motorsportsa. Bio je treći u ukupnom poretku Nacionalnog vozačkog prvenstva (ARA), te je sa četiri pobjednička postolja i pobjedom zaključio sezonu Cooper Tire Oregon Trail relija.

PROČITAJTE JOŠ:  U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

Semenuk i Hall su se žestoko borili preko 600 kilometara (u 18 etapa makadama i ceste) kako bi izborili prednost od svega 23 sekunde ispred Pastrane i njegovog suvozača Rhianona Gelsomina, u jednoj od njegovih najtežih trka ikad.

„Trka je počela u vlažnim uslovima, s izuzetno skliskim putevima i rizičnim spustovima – što sve ide Brandonu na ruku. Znali smo da ćemo imati prednost sve dok ostanemo fokusirani i budemo vrhunski vozili. Prvi dan smo završili sa 35, a drugi sa 24 sekunde prednosti u odnosu na Travisa. Subaru je zauzeo sva tri mjesta na pobjedničkom postolju, a Brandon i ja smo bili prvi u Oregonu te treći u ukupnom poretku prvenstva“, kaže Hall.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...