Virtuelna MotoGP utrka: Pobjednički geni Marquezovih

- Advertisement -

Novajlija u MotoGP timu Repsol Honde, Španac Alex Marquez, pobjednik je inauguralne virtualne Grand Prix utrke na stazi Mugello. Mlađi brat i odnedavno timski kolega legendarnog Marca Marqueza do pobjede je došao nakon dramatične utrke pune sudara.

Iako je MotoGP prvenstvo 2020, kao i većina drugih sportskih dešavanja, trenutno na čekanju, to nije zaustavilo najbolje vozače da svoju žeđ za takmičenjem utaže u virtualnom svijetu.

Devet vozača iz sedam MotoGP timova, koji zajedno imaju čak 165 pobjeda na Velikim nagradama, iz udobnosti svojih domova se po prvi put direktno suočilo u video igrici MotoGP™19.

U prvoj virtualnoj #StayAtHome MotoGP utrci pobjedu je odnio Hondin Alex Marquez, a slijedili su ga Francesco Bagnaia iz Pramac Racing Ducatija na drugom i Yamahin Maverick Vinales na trećem mjestu.

Na samom početku, nakon petominutne kvalifikacione vožnje na čuvenoj stazi Autodromo Internazionale del Mugello, prva virtuelna pole pozicija pripala je Fabiu Quartararu, koji je prošle godine u svojoj debitantskoj sezoni za Yamahu osvojio čak šest pole pozicija.

Međutim, Quartararo je u haotičnom prvom krugu izletio na prvom zavoju, izbacivši usput i timskog kolegu Viñalesa, a vodstvo je u prvoj etapi preuzeo Alex Marquez, mlađi brat i timski kolega čuvenijeg od braće Marquez – Marca, vlasnika šest MotoGP titula i aktuelnog prvaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Marc se u prvih nekoliko krugova držao na trećem mjestu, da bi na kraju završio peti. Navodno je Hondin vozač igricu MotoGP™19 prvi put igrao dan pred utrku.

S Alexom se za pobjedu borio Bagnaia, sve do senzacionalnog pada u pretposljednjem krugu, što je mlađem bratu Marquez donijelo veliku prednost i uvjerljivu pobjedu (+7,093 s) u njegovoj de facto debitantskoj utrci za Hondu u najvišoj klasi za dvotočkaše.

Time je Repsol Honda postala prvi zvanični MotoGP tim koji je ostvarivao pobjede i u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Bagnaia se uspio dokopati drugog mjesta, Vinales je bio treći, a Quartararo je ubilježio najbrži krug i solidnu četvrtu poziciju.

„Fantastično. Kakav rezultat“, prokomentarisao je pobjednik utrke Alex Marquez. „Bio je ovo zaista zabavan događaj sa svim ostalim vozačima i stvarno sam zadovoljan što sam pobijedio u mojoj prvoj utrci. Odabrao sam dobre postavke za moju Hondu RC213V, što mi je omogućilo da vozim onako kako sam želio, a znao sam da imam i nekoliko drugačijih opcija kad mi zatrebaju. Čak i u samo šest krugova, morate ostati maksimalno koncentrisani jer jednom malom greškom možete sve upropastiti. Mnogo sam uživao i nadam se da su se svi koji su gledali takođe dobro proveli.“

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Alexu je ovo prva sezona u MotoGP prvenstvu, nakon što je osvajao naslove u Moto2 i Moto3 prvenstvima. Starijem bratu Marcu u timu Repsol Honde se pridružio nakon povlačenja Jorgea Lorenza. Očito je da ima pobjedničke gene, a tek ostaje da se vidi hoće li MotoGP-om u narednim godinama dominirati dinastija Marquez.

Konačni poredak virtualne #StayAtHome MotoGP™ utrke

Alex Márquez (ESP) 10m 38.643s

Francesco Bagnaia (ITA) +7.093s

Maverick Viñales (ESP) +8.496s

Fabio Quartararo (FRA) +9.968s

Marc Márquez (ESP) +14.416s

Álex Rins (ESP) +19.548s

Joan Mir (ESP) +23.247s

Aleix Espargaró (ESP) +29.702s

Iker Lecuona (ESP) DNF

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...