Vision EQXX – Mercedes razvija novi model električnog vozila za koji kažu da će biti najučinkovitiji električni automobil na svijetu

- Advertisement -

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz razvija novi model električnog vozila, prototip Vision EQXX za koji kažu da će biti najučinkovitiji električni automobil na svijetu.

Prvi čovjek Mercedesova odjela za istraživanje i razvoj Markus Schafer rekao je da je na razvoju ovog modela angažirana nova skupina inženjera čiji je cilj stvoriti automobil s najvećim dometom i najvišom razinom učinikovitosti, piše portal Electrek.

Na prezentaciji je rečeno da bi takvo vozilo moglo prijeći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije.

Treba istaknuti da je riječ o udaljenosti od oko 1200 kilometara, što se trenutačno čini nedostižnim za vozila koja pokreću električni motori.

Premda se Vision EQXX razvija u okviru tehnološkog programa, očekuje se da će rezultirati inovacijama koje će se uskoro koristiti i u serijskoj proizvodnji automobila.

Na razvoju nove tehnologije, koja bi trebala omogućiti “spektakularnu učinkovitost i doseg” radit će Mercedesov tim stručnjaka iz Stuttgarta te posebna grupa inženjera iz Velike Britanije.

“Naši su inženjeri dobili iznimno zahtjevnu zadaću – stvoriti najučinkovitiji električni automobil na svijetu. Riječ je o ozbiljnome projektu u sklopu kojega razvijamo tehnologije nove generacije”, rekao je Schafer.

Iz tvrtke nisu objavili kada se očekuje završetak prototipa Vision EQXX ni kada će biti novosti o učinkovitijim baterijama, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...