Volkswagen povećao dobit za 6,5 posto

- Advertisement -

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u prvoj polovini godine, u poređenju s istim periodom 2018., povećao je prihode za 4,9 posto, a oni su iznosili 125,2 milijarde eura. I pored pada prodaje automobila, VW je prije oporezivanja povećao dobit za 6,5 posto i ona iznosi 9,6 milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Volkswagen grupa, u sastavu čijeg koncerna su brendovi Audi, Bugatti, Seat, Škoda i Porsche, objavio je financijske podatke u vezi s prvih šest mjeseci ove godine.

VW, koji je u prvoj polovini 2018. godine ostvario prihode od 119,4 milijarde eura, u istom periodu ove godine povećao je prihode za 4,9 posto, a oni su iznosili 125,2 milijarde dolara. To je ujedno i povećanje profita ovog proizvođača automobila od 6,5 posto.

Iako je zbog teških uvjeta u automobilskom sektoru na globalnom nivou, čemu se još trebaju dodati i ogromni troškovi kompanije proizišli iz skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova, prodaja Volkswagena u svim njegovim jedinicama, u odnosu na prethodnu godinu, pala za 2,8 posto, odnosno na oko 5,4 miliona vozila, ova kompanija je uspjela povećati prihode i dobit.

Smatra se kako je jedan od glavnih faktora pozitivnog uticaja na dobit kompanije bila povećanja potražnje za sportskim automobilima.

Njemačka kompanija očekuje da će u ovoj godini imati povećanje prihoda od pet posto.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...