AutomotoBusiness

Volkswagen povećao dobit za 6,5 posto

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u prvoj polovini godine, u poređenju s istim periodom 2018., povećao je prihode za 4,9 posto, a oni su iznosili 125,2 milijarde eura. I pored pada prodaje automobila, VW je prije oporezivanja povećao dobit za 6,5 posto i ona iznosi 9,6 milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Volkswagen grupa, u sastavu čijeg koncerna su brendovi Audi, Bugatti, Seat, Škoda i Porsche, objavio je financijske podatke u vezi s prvih šest mjeseci ove godine.

VW, koji je u prvoj polovini 2018. godine ostvario prihode od 119,4 milijarde eura, u istom periodu ove godine povećao je prihode za 4,9 posto, a oni su iznosili 125,2 milijarde dolara. To je ujedno i povećanje profita ovog proizvođača automobila od 6,5 posto.

LIFE:  Volkswagen osnovao firmu i proizvodit će vozila u Turskoj

Iako je zbog teških uvjeta u automobilskom sektoru na globalnom nivou, čemu se još trebaju dodati i ogromni troškovi kompanije proizišli iz skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova, prodaja Volkswagena u svim njegovim jedinicama, u odnosu na prethodnu godinu, pala za 2,8 posto, odnosno na oko 5,4 miliona vozila, ova kompanija je uspjela povećati prihode i dobit.

Smatra se kako je jedan od glavnih faktora pozitivnog uticaja na dobit kompanije bila povećanja potražnje za sportskim automobilima.

Njemačka kompanija očekuje da će u ovoj godini imati povećanje prihoda od pet posto.

Facebook komentari

Nova FIFA-ina Ranking lista: Brazil potisnuo Francuze na treće mjesto

Previous article

Japanski gigant na poslovnim mukama: Nissan zatvara 12.500 radnih mjesta i smanjuje proizvodnju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Automoto