Volkswagen prekinuo proizvodnju ‘Bube’, posljednji model u muzeju

- Advertisement -

Posljednji automobil Volkswagen popularna ‘Buba’ izašao je s proizvodne trake u tvornici u meksičkom gradu Puebla, gdje se proizvodi skoro 40 godina, saopćeno je iz Volkswagena.

Njemački proizvođač automobila održao je ceremoniju kojom je obilježio kraj proizvodnje ‘Bube’, automobila koji je stekao svoje mjesto u američkoj popularnoj kulturi zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i odanim fanovima, obožavan zbog dizajna, reputacije neuništivosti i slavnog statusa koji je stekao pojavljivanjem u brojnim holivudskim filmovima.

– Nemoguće je zamisliti gdje će Volkswagen biti bez ‘Bube’. Iako je i to vrijeme došlo, uloga koju je imala u evoluciji našeg branda uvijek će biti slavljena – navodi u saopćenju za javnost Scott Keogh, predsjednik i izvršni direktor Volkswagen grupe Amerika.

‘Buba’ je prvi izvozni proizvod iz Njemačke koji se pojavio na američkom tržištu 1949. godine.  Skoro pet miliona automobila prodano je u Sjedinjenim Državama, predstavljajući skoro četvrtinu od 21,5 miliona automobila prodanih širom svijeta.

Volkswagen je krajem 1990-ih  uveo redizajniranu verziju ‘Bube’ za novu generaciju vozača i prodao je više od 1,2 miliona automobila do 2010. Treća i aktuelna generacija ‘Bube’ pojavila se  2011. godine.

‘Bube’ proizvedene otada u tvornici u Puebli isporučene su širom svijeta, prenosi Fena.

Zadnji proizvedeni model – plavi kupe – ostat će u Volkswagenovom muzeju u Puebli. Ta tvornica uskoro počinje proizvoditi sportska terenska vozila namijenjena za sjevernoameričko tržište, prenosi dpa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...