AutomotoLife

Volkswagen prekinuo proizvodnju ‘Bube’, posljednji model u muzeju

0

Posljednji automobil Volkswagen popularna ‘Buba’ izašao je s proizvodne trake u tvornici u meksičkom gradu Puebla, gdje se proizvodi skoro 40 godina, saopćeno je iz Volkswagena.

Njemački proizvođač automobila održao je ceremoniju kojom je obilježio kraj proizvodnje ‘Bube’, automobila koji je stekao svoje mjesto u američkoj popularnoj kulturi zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i odanim fanovima, obožavan zbog dizajna, reputacije neuništivosti i slavnog statusa koji je stekao pojavljivanjem u brojnim holivudskim filmovima.

– Nemoguće je zamisliti gdje će Volkswagen biti bez ‘Bube’. Iako je i to vrijeme došlo, uloga koju je imala u evoluciji našeg branda uvijek će biti slavljena – navodi u saopćenju za javnost Scott Keogh, predsjednik i izvršni direktor Volkswagen grupe Amerika.

LIFE:  Haus of Gaga: Muzej Lady Gage

‘Buba’ je prvi izvozni proizvod iz Njemačke koji se pojavio na američkom tržištu 1949. godine.  Skoro pet miliona automobila prodano je u Sjedinjenim Državama, predstavljajući skoro četvrtinu od 21,5 miliona automobila prodanih širom svijeta.

Volkswagen je krajem 1990-ih  uveo redizajniranu verziju ‘Bube’ za novu generaciju vozača i prodao je više od 1,2 miliona automobila do 2010. Treća i aktuelna generacija ‘Bube’ pojavila se  2011. godine.

‘Bube’ proizvedene otada u tvornici u Puebli isporučene su širom svijeta, prenosi Fena.

Zadnji proizvedeni model – plavi kupe – ostat će u Volkswagenovom muzeju u Puebli. Ta tvornica uskoro počinje proizvoditi sportska terenska vozila namijenjena za sjevernoameričko tržište, prenosi dpa.

Facebook komentari

Prvotimci Želje odigrali meč protiv juniora, u subotu generalka protiv Veleža

Prethodni članak

U svijetu živi 7,7 milijardi ljudi, do 2050. godine bit će 9,74 milijardi

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Automoto