Vozilo se: Novi Opel Mokka X i Opel Zafira

- Advertisement -

Vozilo se jučer na Jahorini. Ne mnogo. Tek toliko da se stekne prvi dojam. A dojam nakon prve vožnje u BiH upriličene za bh. novinare je takav da je Opel sa novim modelima Mokka X i Zafira naravio dobar posao. Uostalom, Mokka je od prvog predstavljanja s kraja 2012. našla put do oko 600.000 kupaca, dok je Zafira zavirila u domove 2,7 miliona, uglavnom porodičnih ljudi, ali i onih kojima prostrano i praktično vozilo na duže staze. Popularnost ovog proizvođača u konstantnom je porastu i u BiH pa sada brojke govore da je sa 9.96 % u BiH, ovo ujedno i najviši tržišni udio Opela u Evropi.

opel-bih

Nova Zafira je priča za sebe. Rekli bismo, prilično luksuzno opremljeni dnevni boravak uz koji vam Opel još nudi četiri točka gratis tako da ugodno i za relativno malo novca možete obići cijeli svijet. Dobro, bar jedan njegov dio. Ali, o Zafiri ćemo malo kasnije.

https://www.youtube.com/watch?v=NtauhMMZ5WI&list=PL-ycsZq2mnvzamJhATuhDR22-R0b3RcCu

Opel Mokka X

Mokka X je s druge strane vozilo sa daleko više avanturističkog duha. Prednji kraj automobila dobio je još preciznije i elegantnije oblikovane površine pa kao rezultat sada imamo širi, robusniji i mišićaviji stav u odnosu na model ranije.

Nove živahne boje kao što su Amber narančasta i Absolute crvena zajedno s opcionalnim paketom OPC Line Sport Pack sa spuštenim prednjim i stražnjim odbojnikom i bočnim pragovima dodatno naglašavaju sportski i ekskluzivan izgled.

Opel je s novim Mokka X u unutrašnjosti ispričao sasvim novu priču. Nova ploča s instrumentima organizirana je oko vodoravno usmjerenih elemenata, pa sada izgleda jednostavnije i čišće, ali i oštrije i preciznije.

Centralni dio iznova je razvijen oko dodirnih ekrana u boji i dijagonale 7 i 8 inča koji pripadaju informacijsko-multimedijskim sistemima nove generacije. Kabina odiše profinjenom elegancijom i čišćim dizajnom s manje dugmića jer su brojne funkcije sada dostupne putem kapacitivnih dodirnih ekrana.

Ovaj subkompaktni SUV dolazi opcionalno opremljen pametnim prilagodljivim pogonom na sve točkove koji je pomogao prethodnom modelu da osvoji u Njemačkoj dvije nagrade za automobil godine s pogonom na sve točkove. Naime, radi se o elektronskom sistemu spojke s više diskova koji može neprimjetno raspodijeliti snagu između prednje i stražnje osovine u omjerima od 100:0 do 50:50, dok u normalnim svakodnevnim uvjetima funkcionira kao ekonomičan automobil s pogonom na prednje točkove.

Sistem za zapravo aktivira kad je vozilo na mjestu da bi se spriječilo klizanje točkova prilikom kretanja, a to se zbiva neprimjetno u djeliću sekunde čim vozač pritisne papučicu kvačila („sistem je aktivan na zahtjev“).

Kad sistem funkcionira, sva se snaga prenosi na prednje točkove, a ssistem pogona na sve točkove aktivira se samo kad to vozna situacija zahtijeva radi poboljšanja držanja podloge, posebno na mokrim i skliskim površinama.

Na mokrim i skliskim cestama dostupna je povremena preraspodjela snage pogonskog sistema. Ovisno o stanju vozila i cestovnim uvjetima, moguće je prenijeti okretni moment na stražnju osovinu. Tako čak i u brzim situacijama, npr. prilikom nailaska na rupu na cesti ili zaleđene lokve, dodatni okretni moment na stražnjim kotačima nudi maksimalno držanje podloge i stabilnost, povećavajući tako osjećaj sigurnosti, a s njim i užitak u vožnji.

Sistem pogona na sve točkove dostupan je u kombinaciji s dobro poznatim 1,4-litarskim benzinskim motorom sa 103 kW/140 KS (potrošnja goriva u NEDC-ovom ciklusu: gradska vožnja 8,3 – 8,2 l/100 km, otvorena cesta 5,6– 5,5 l/100 km, kombinirano 6,5 – 6,4 l/100 km; 152 – 149 g/km CO2) i supertihim dizelskim motorom 1.6 CDTI koji je oduševio struku sa 100 kW/136 KS (potrošnja goriva u NEDC-ovom ciklusu: gradska vožnja 5,2 – 5,0 l/100 km, otvorena cesta 4,4 – 4,2 l/100 km, kombinirano 4,7 – 4,5 l/100 km; 124 – 119 g/km CO2).  U oba slučaja dolazi sa šestostepenim ručnim mjenjačem.

Za vas koji biste pogon na sve točkove i automatski mjenjač sa šest stepeni prenosa Opel je odlučio ponuditi kombinaciju pametnog sistema i nove generacije 1,4-litarskog motora ECOTEC Direct Injection Turbo s vrha ponude sa 112 kW/152 KS (potrošnja goriva u NEDC-ovom ciklusu: gradska vožnja 7,9 – 7,8 l/100 km, otvorena cesta 5,7 – 5,6 l/100 km, kombinirano 6,5 – 6,4 l/100 km; 150 – 148 g/km CO2) koji je prvobitno predstavljen s novom Opel Astrom.

Opel Zafira

Vratimo se sada na Zafiru i priču o dnevnom boravku. Dobro, možda imate veći dnevni boravak, ali nema točkove. I tu se priča završava. Osim toga, nemate ni 710 litara minimalnog prtljažnog prostora koji se preklapanjima povećava na 1860. Šalu na stranu. Kao i u prethodnim generacijama Zafire, vozač i suvozač mogu uživati u opuštajućoj vožnji uz opcionalna ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom. Višefunkcijska centralna konzola FlexRailna aluminijskim šinama nudi fleksibilne module za pohranu između prednjih sjedišta.

https://www.youtube.com/watch?v=FpFTcj33AUc

Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon srednjeg sjedala preklapa se i zakreće tako da tvori udoban naslon za ruke za vanjska sjedala. Ona se zatim mogu pomaknuti prema stražnjem i srednjem dijelu vozila tako da čine raspored sjedala kao u dnevnom boravku i nude puno prostora za noge i ramena – kao u limuzini premium klase.

Treći red sjedala može se preklopiti tako da bude u ravnini s podom prtljažnika, stvarajući ravan utovarni prostor. Osobna udobnost bila je najveći prioritet, kažu u Opelu. Tako su dizajneri pretvorili prilagodljivu unutrašnjost u dnevni boravak radi opuštanja i uživanja u atmosferi prostranosti, bez obzira jeste li na poslovnom putu ili odmoru.

Zanimljivo je da Zafira nudi i više od 30 mogućnosti pohrane. Posebno je praktičan nosač bicikala FlexFix integriran u stražnji dio. On se izvlači iz stražnjeg odbojnika poput ladice i na njega se mogu pričvrstiti najviše četiri bicikla (ukupne mase 80 kg). Natovareni nosač bicikala može se nagnuti, pa se poklopac prtljažnika i dalje može otvarati čak i kad je FlexFix posve pun.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFyHtvTBo-k

Motori

Budući kupci Zafire moći će birati i iz velike ponude motora jer će Zafira biti jedino vozilo u svojoj klasi koje dolazi s cijelim spektrom pogonskih sistema. To obuhvata motore na benzin, dizel, ukapljeni naftni plin (LPG) i komprimirani prirodni plin (CNG) sa snagama koje se kreću od 88 kW/120 KSdo 147 kW/200 KS (potrošnja goriva: u gradu 11,5 – 5,0 l/100 km, otvorena cesta 7,5 – 4,2 l/100 km, kombinirano 9,0 – 4,5 l/100 km; emisije CO2 u kombiniranom krugu 182 – 119 g/km (prema regulativi (EZ) br. 715/2007); razred energetske učinkovitosti D – A+ u Njemačkoj). Motor s vrha ponude u Zafirinu portfelju jest 147 kW/200 KS 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo. S vršnim okretnim momentom od 280 Nm on ubrzava ovaj kompaktni jednovolumen od 0 do 100 km/h za samo 8,8 sekundi i omogućuje najveću brzinu od 220 km/h. Ovaj motor savladava sprint od 80 do 120 km/h u petoj brzini za samo 8,3 sekunde (potrošnja goriva sa šestostepenim ručnim mjenjačem, tehnologijom Start/Stop i gumama s niskim otporom kotrljanja – u gradu 8,4 l/100 km, otvorena cesta 5,9 l/100 km, kombinirano 6,8 l/100 km; emisija CO2u kombiniranom krugu 160 g/km (prema regulativi (EZ) br. 715/2007); razred energentske učinkovitosti C u Njemačkoj).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...