Vozilo se: Vjerovatno najljepši Megane do sada – video, foto

- Advertisement -

Renault je novinarima u BiH danas predstavio novi Megane čime je službeno ozvaničena prodaja ovog automobila i na tržištu naše zemlje.

Nakon prvih kilometara putevima u BiH i prvi dojmovi – zabavniji je i atraktivniji u odnosu na starije generacije. Da se razumijemo, kratka vožnja lokalnim, magistralnim i dijelom autoputa nije nešto na osnovu čega se mogu prenijeti ozbiljnije analize te ćete u tom slučaju morati potražiti ovlaštenog Renault koncesionara i dogovoriti si probnu vožnju.

Prema tome, “zabavniji” u praksi znači da ukoliko vam se ukaže prilika da probate GT sa 205 konjskih snaga, ne propuštajte je. Sjajno zvuči, još bolje ide, a cestu, bar ovaj njen bosanskohercegovački dio sa asfaltom novijeg datuma čuva izrazito dobro. Užitak je voziti ga na pravcu, a ako nas pitate, još više kroz krivine.

[xyz-ihs snippet=”megane3″]

Ipak, manje iskusnim našim čitateljima savjet zlata vrijedan: u GT-u s motorom (205 KS), a poželjet ćete to sigurno, ni ne pomišljajte na adrenalinom nabijene manevere na oronulim dionicama poput ove sarajevske koja vodi ka Trebeviću i sličnima, jer tada, kao uostalom nijedan drugi, ovaj automobil ne može ponuditi apsolutno ništa. Ok, osim dobrog zvuka u sport modu vožnje. Sve ostalo bilo bi ugrožavanje saobraćaja, ali i života. Dakle, ukoliko imate potrebu isprobati njegov maksimum, potražite si pistu, Grobnik recimo s ovakvim automobilom nije daleko, i pun gas!

Prije nego se dotaknemo tehničkih detalja o kojima možete čitati u nastavku, malo i o izgledu. Za one koji su je željni, da, privlači pažnju. Itekako. A prilično subjektivni autor ovih redova nakon vožnje GT-a u ovom slučaju će vam reći – vjerovatno najljepši Megane do sada.

[xyz-ihs snippet=”megane2″]

Megane je opremljen čitavim arsenalom napredne tehnologije s kojom ovaj zavodljivi Francuz unosi nemir u kompaktoj klasi. Uvjereni su u to u Renaultu, a vrijeme će pokazati jesu li u pravu.

[xyz-ihs snippet=”megane1″]

Evo šta su još rekli iz Renaulta: Renaultova nova modularna platforma CMF/CD omogućila je ugradnju tehnologija, do sada rezervisanih za automobile iz viših segmenata. Stoga Novi Mégane premijerno u kompaktnu klasu donosi jedinstvenu 4Control šasiju, koja je isključivo dostupna u serijskoj opremi kod modela GT. Širina dostupnosti tehnoloških dodataka kod drugih verzija uključuje: sistem R-Link 2 sa multimedijskim ekranom najvećim u segmentu od 8,7 inča, zatim Full LED Pure Vision LED dnevna svjetla, električno preklopiv Head-Up display, Sistem LDW – sistem upozorenja o promjeni vozne trake, indikator za prekoračenje brzine i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova + automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, te Sistem za parkiranje Slobodne ruke – Easy Park Assist + Kamera za vožnju unazad.

Novi Renault Mégane na bh. tržište stiže sa četiri tradicionalno bogata paketa opreme i to sa novom nomenkalturom naziva: Life, Zen, Intens i Bose. U ponudi ostaju dvije unikatne linije opreme, GT Line koja se naslanja na treću razinu Intens, kao i unikatni GT, posebno dorađenu izvedbu od strane odjela Renault Sport.

Atraktivni dizajn moguće je oplemeniti sa 11 različitih vanjskih boja karoserije, od čega je sedam metalik i tri metalik posebne boje (bijela Perla, crvena Flamme i plava Iron). Standardni točkovi su veličine 16 inča, a u skladu sa razinom opremljenosti i stilom automobila, dostupni su aluminijski naplatci u veličinama od 16, 17 i 18 inča.

Ponuda pogonskih jedinica objedinjuje samo najbolje u percepciji efikasnosti i niske potrošnje goriva, a bh. kupcima u prodajnoj mreži na raspolaganju će biti četiri benzinske i tri dizelske verzije sa ručnim i EDC automatskim mjenjačima sa dvostrukim kvačilom:

  • SCe 115
  • Energy TCe 100
  • Energy TCe 130
  • Energy TCe 130 EDC
  • Energy TCe 205 GT EDC
  • Energy dCi 90
  • Energy dCi 110
  • Energy dCi 110 EDC
  • Energy dCi 130

Startni model na bh. tržištu Mégane Life SCe 115 košta 26.900 KM sa PDV-om, a ulazni model uključuje respektabilnu listu standardne opreme koja od važnijih dijelova uključuje:

SIGURNOST

  • Sistem za kontrolu stabilnosti ESP + Sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova ASR
  • Sistem protiv blokiranja točkova ABS s razdjelnikom kočione sile (EBD) + Sistem aktivne pomoći pri kočenju u nuždi
  • Sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici HSA
  • Vozačev i suvozačev zračni jastuk + Bočni sigurnosni zračni jastuci sprijeda + Zračne zavjese
  • Sistem za kontrolu pritiska zraka u gumama

VOŽNJA

  • Tempomat i limitator brzine
  • Električno podesiva i grijana vanjska ogledala
  • Indikator promjene stepena prenosa
  • Halogena prednja svjetla

UDOBNOST

  • Ručni klima uređaj
  • LED dnevna svjetla
  • Impulsno podizanje prednjih stakala
  • Renault kartica

DIZAJN

  • Vanjska ogledala s LED pokazivačima smjera

MULTIMEDIJA

  • Radio Bluetooth, USB, AUX

[xyz-ihs snippet=”megane4″]

Novi Renault Megane, vjerovatno u najsitnije u detalje:

Autor: Renault – Novi Renault Mégane, predstavljen u septembru na frankfurtskom salonu automobila, krase dinamične, pažljivo oblikovane linije, a opremljen je jedinstvenim paketom tehnologija koje se obično nalaze u automobilima iz višeg segmenta. Njegove vozne osobine među najboljima su u klasi, dok će široka paleta motora ispuniti potrebe svih tipova vozača. Novi Mégane zahvaljujući sistemu R-LINK 2, nadzornom centru automobila i 8,7-inčnim uspravno postavljenom ekranom na dodir vozaču donosi osjećaj povezanosti sa vanjskim svijetom. Vozački se doživljaj može personalizirati pomoću tehnologije MULTI-SENSE, a brojna savremena, praktična vozačka pomagala – među ostalim i head-up ekran u boji – doprinose sigurnijoj vožnji.

Sistem 4CONTROL, kojim je opremljena izvedba GT, dosad je neviđen u Méganeovu segmentu i u kombinaciji s ovjesom koji je razvio odjel Renault Sport spaja sportske, dinamične vozne osobine s preciznim upravljanjem, što garantira vrhunske vozačke užitke. Vozne osobine, šasija i ovjes novog Méganea omogućavaju mu istaknuti se u segmentu kompaktnih automobila. Istovremeno vrhunski izbalansirana vozna svojstva prati paleta motora snage između 90 i 205 KS, koji će ispuniti svačije potrebe, a posebna je pažnja posvećena vertikalnom prigušivanju i akustičnoj udobnosti.

Dinamične, pažljivo oblikovane linije

Uravnotežene proporcije i prepoznatljivi svjetlosni potpisi

Proporcije novog Mégana još su uravnoteženije od onih prethodne generacije. Rezultat toga je još dinamičniji i upečatljiviji izgled automobila:

< dužina: 4359 mm (+64 mm),

< visina: 1447 mm (-25 mm),

< širi trag točkova sprijeda i nazad, najširi u segmentu novog Mégana sprijeda: 1591 mm (+47

  1. mm) / straga: 1586 mm (+39 mm)

< duži međuosovinski razmak: 2669 (+28 mm),

< kraći stražnji prevjes: 771 mm (-21 mm) ,

< naplatci dostupni u dimenzijama do 18 inča.

Široka, profilirana ramena novog Mégana izražavaju senzualnost koja krasi Renaultov vizualni identitet. Donji dio karoserije i poklopac motora krase napete, precizne linije koje se sužavaju prema prednjem dijelu automobila kako bi istakle njegov dinamičan izgled.

Razmak između točkova i karoserije (prostor do blatobrana) smanjen je i povećava dojam kvalitete kojim odiše novi Mégane. Izmijenjena geometrija prednjeg ovjesa i ukoso postavljeni amortizeri smanjili su razmak za 25 – 30 mm.

https://www.youtube.com/watch?v=u23sRQC5ZIU

Novi Mégane krase upečatljivi svjetlosni potpisi sprijeda i nazad koji svijetle i danju i noću:

< Prednji svjetlosni potpis u obliku slova C je ostvaren pomoću LED svjetlosnih dioda sa trodimenzionalnim efektom. Vrhunske verzije novog Mégana su opremljene Full LED prednjim svjetlima s automatskim uključivanjem kratkih/dugih svjetala (tehnologija LED PURE VISION)

< Uvijek osvjetljena zadnja LED svjetla tehnologije EDGE LIGHT stvaraju jedinstven vodoravni potpis sa trodimenzionalnim efektom. Tanke linije sjaje tamnocrvenim svjetlom.

Stefano BOLIS, dizajner svjetlosnog potpisa Méganea

Šta ste željeli posti ći dizajnom prednjeg svjetlosnog potpisa?

„Preuzeli smo Renaultov poznati potpis u obliku slova C i stvorili nešto još spektakularnije i odvažnije, čime ćese novi Mégane izdvojiti od ostatka konkurencije u segmentu. Svjetlost izvire iz glavnih svjetlosnih jedinica i proteže se do odbojnika gdje ponosno ističe pripadnost Renaultu. Taj potpis automobilu daje oštar, dinamičan pogled i vizualno proširuje prednji kraj automobila.”

Šta vas je nadahnulo za stražnji svjetlosni potpis?

„Nadahnula me tehnika slikanja svjetlošću. Vodoravni potezi koji se protežu od bočnih krajeva do Renaultovog logotipa u sredini naglašavaju dojam širine i zahvaljujući Renaultovoj tehnologiji EDGE LIGHT stvaraju 3D efekat. Taj složeni, kristalni optički sistem proektuje svjetlo izuzetnom preciznošću, jasnoćom i pravom dubinom.”

Ti prepoznatljivi svjetlosni potpisi ponavljaju se i u unutrašnjosti automobila zahvaljujući tehnologiji MULTI-SENSE koja upravlja rasponom od pet jedinstvenih vrsta ambijentalnog osvjetljenja, u kombinaciji s pet različitih načina vožnje

Promišljeno uređena kabina nadahnuta kokpitom aviona s profiliranim, udobnim sjedištima

Kabina nepogrešivo podsjeća na kokpit aviona koji će vozače razmaziti opremom poput head-up ekrana u boji, prilagodljivog 7-inčnog TFT zaslona instrumentne table u boji i 8,7-inčnog uspravnoo postavljenog ekrana na dodir za upravljanje sistemom R-LINK 2 te centralne konzole. Udobnost je dodatno naglašena posebnom pažnjom posvećenom obradi unutrašnjosti i kvaliteti materijala mekih na dodir koji su na dohvat ruke vozaču i putnicima, od meke pjenaste obloge armaturne ploče, gornjih obloga vrata, umetaka na vratima i naslonima za ruke do profinjenih kromiranih detalja i upravljača presvučenog Nappa kožom, itd.

Profilisana, udobna i precizno konstruisana sjedišta obećavaju i pružaju izuzetnu udobnost i potporu, prvenstveno zahvaljujući pjeni sa dvije različite gustoće. Školjke sjedišta identične su onima koje se upotrebljavaju u novom Espaceu i Talismanu, a tople, savremene presvlake nadahnute su svijetom kožnih proizvoda i namještaja.

Vidljivi šavovi na sjedištima i oblogama vrata diskretniji su od onih na Méganu prethodne generacije. Na izbor je pet vrsta presvlaka, sve u različitim nijansama crne, uključujući i baršunaste presvlake koje duboki sjaj kombiniraju s trodimenzionalnim efektom i iznimno mekom završnom obradom. Prednja sjedišta su grijana i nude funkciju masaže vozača i električno podesivu potporu u lumbalnom dijelu.

Novi MÉGANE GT-Line, sportskiji dizajn novog Méganea

Novi Mégane GT-Line spaja sportski vanjski izgled s paketom unutrašnjeg uređenja dostupnim u određenim verzijama novog Mégana. Novi Mégane GT-Line krasi poseban prednji odbojnik sportskijeg dizajna. Širi je usisnik zraka sa obje strane okružen dodatnim bočnim usisnicima. Odlikuje se posebnom donjom rešetkom s uzorkom pčelinjeg saća, a gornja je rešetka jednaka onoj ostalih verzija novog Mégana. GT-Line verziju također krase ovalna kromirana izduvna cijev i profilisani difuzor koji doprinose njegovu dinamičnom izgledu.

Iznad prednjih blatobrana i na poklopcu prtljažnika nalaze se oznake GT-Line. Serijski se isporučuje sa 17-inčnim aluminijskim naplatcima boje Dark Metal, a uz nadoplatu su dostupni i 18-inčni naplatci. Kućišta retrovizora, difuzor i prednji bočni usisnici zraka također su u boji Dark Metal. Kabina novog Mégana GT-Line istovremeno je profinjena i sportska. Udobna obujmljujuća sjedišta pružaju dodatnu bočnu potporu i odlikuju se integrisanim naslonima za glavu, plavim šavovima i logotipom kockaste zastave. Dostupne su tri vrste presvlaka: tkanina ili Alcantara®, s plavim ili crnim trakama. Ukrasni elementi i šavovi su izvedeni plavom bojom u skladu s plavom bojom karoserije pod nazivom Iron.

Instrument tablu krasi jednaki TFT zaslon kao i ostale izvedbe novog Mégana, a posebni upravljač garantira bolje držanje. Oznake GT-Line kakve se nalaze na prednjim blatobranima mogu se pronaći i na ukrasnoj letvici instrument table.

Tehnologija iz višeg segmenta

Novi Mégane je konstruisan na Renaultovoj modularnoj platformi CMF C/D i opremljen je nizom tehnologija kakve se inače nalaze u automobilima iz višeg segmenta, a poznate su iz drugih Renaultovih novih modela – Espace i Talisman. Taj opsežni popis opreme je jedinstven u segmentu i uključuje head-up ekran, 7-inčnu digitalnu instrumentnu tablu u boji, dvije verzije ekrana sistema R-LINK 2 (7-inčni vodoravno postavljeni ekran ili
8,7-inčni uspravno postavljeni ekran) te sisteme MULTI-SENSE i 4CONTROL.

R-LINK 2 je nadzorni centar koji upravlja različitim funkcijama vozila: multimedijom, navigacionim sistemom, telefoniranjem, radiom, sistemom MULTI-SENSE, sistemima za pomoć u vožnji, sistemom 4CONTROL, itd. Povezanost pomoću 8,7-inčnog ekrana na dodir i sistema R-LINK 2

U bogatije opremljene verzije novog Mégana je ugrađen sistem R-LINK 2 sa 8,7-inčnim uspravno postavljenim ekranom identičnim onome ugrađenom u novi Espace i Talisman. Jedinstven u tom segmentu, taj se sistem odlikuje ekranom na dodir velikog kapaciteta sa funkcijama zumiranja i listanja za jednostavniju upotrebu, poput onog na pametnim telefonima ili tabletima.

R-LINK 2 nudi: intuitivni, jednostavni interfejs, slično onima tableta ili pametnog telefona: ikone koje se mogu kliknuti i povlačiti te funkcije prelistavanja, zumiranje s dva prsta, itd, jednostavno prilagođavanje, zahvaljujući tri podesive početne stranice sa widgetima (ikonama) i do
šest korisničkih profila koji omogućavaju brz pristup omiljenim postavkama za vožnju i boravak u kabini, nadzorni centar koji upravlja uključivanjem i isključivanjem većine funkcija automobila, uključujući sisteme za pomoć u vožnji, Akustične karakteristike audio sistema značajno su poboljšanje upotrebom većih zvučnika (promjera povećanog sa 130 mm na 160 mm) smještenih u donjem dijelu vrata. Uz to je i veći broj verzija opremljen
sa osam zvučnika.

Napredak je naročito vidljiv u verzijama opremljenim sistemom Arkamys® . Za verzije Bose®, inžinjeri iz Renaulta i Bosea® blisko su sarađivali kako bi proizveli zvuk posebno prilagođen novom Méganu zahvaljujući optimalnom smještaju centralnog zvčnika sprijeda, dodatnih osam vrhunskih zvučnika raspoređenih po cijeloj unutrašnjosti i dubokotoncu ugrađenom u prtljažnik. Ta kombinacija stvara precizan, jasan i dobro uravnotežen zvuk. Svaka nota, detalj i nijansa originalne snimke besprijekorno su preneseni.

Personalizacija doživljaja vožnje s tehnologijom MULTI-SENSE

Već dostupna u novim modelima Espace i Talisman, tehnologija MULTI-SENSE korisnicima omogućava personalizaciju doživljaja vožnje prilagođavanjem odziva papučice gasa i odziva motora, prilagođavanjem brzine promjene stepena prenosa automatskog mjenjača EDC s dvostrukim kvačilom i mijenjanjem nivoa otpora upravljača, ambijentalnog osvjetljenja i masažne funkcije vozačevog sjedišta (zavisno o opremi).

Dugme sistema MULTI-SENSE na centralnoj konzoli omogućuje direktan pristup tim funkcijama putem ekrana sistema R-LINK 2 i pet prethodno postavljenih vozačkih postavki: Neutral, Sport, Comfort, Perso i Eco. U slučaju verzije GT dugme R.S. Drive zamjenjuje dugme Eco i nudi direktan pristup načinu rada Sport.

S načinima rada mijenja se boja ambijentalnog osvjetljenja: na raspolaganju su žuta, crvena, plava, zelena i ljubičasta. Osvijetljena je centralna konzola – a u bogatije opremljenim verzijama i obloge prednjih i zadnjih vrata – i u skladu je s bojom TFT ekrana i uspravno postavljenog ekrana multimedijskog sistema.

Šta više, uz pomoć tehnologije MULTI-SENSE vozač može prilagoditi zvuk motora odabirom jedne od tri postavki: Neutral, Comfort i Sport.

Najmodernije tehnologije za pomoć u vožnji i head-up ekran u boji

Podizni head-up ekran u boji, kakav se obično nalazi u automobilima više klase, rad sistema za pomoć u vožnji čini vidljivijim i jednostavnijim, čime doprinosi udobnosti i sigurnosti. Vozač bez skretanja pogleda s ceste može pročitati informacije poput trenutne brzine, uputa navigacionog sistema i podataka sistema za pomoć u vožnji, što vožnju čini sigurnijom. Novi MÉGANE je opremljen najsavremenijim sistemima za pomoć u vožnji, kakvim su opremljeni i novi Espace i Talisman. Tim se sistemima za pomoć u vožnji pristupa i upravlja ekranom na dodir sistema RLINK
2, a uključuju sljedeće funkcije:

 Za sigurnost: Automatski regulator brzine (ACC), sistem aktivnog kočenja u nuždi (AEBS)
 Za upozorenje: upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (LDW), upozorenje na sigurnosni razmak (SDW), prepoznavanje saobraćajnih znakova sa upozorenjem na prekoračenje brzine (TSR/OSP), upozorenje na mrtvi ugao (BSW).

 Za olakšavanje vožnje: kamera za vožnju unazad, automatsko uključivanje kratkih / dugih svjetala, prednji, zadnji i bočni senzori za parkiranje, sistem za parkiranje slobodnih ruku (Easy Park Assist)

Automatski regulator brzine (ACC)

Automatski namješta brzinu vozila kako bi održao odgovarajuću udaljenost od vozila ispred. Prednji senzor izračunava udaljenost od vozila ispred i njegovu brzinu. Zatim prenosi informacije motoru i kočnicama kako bi uskladio brzinu sa željenom udaljenosti od vozila. Taj sistem djeluje pri brzinama između 50 km/h i 140 km/h.

Aktivno kočenje u nuždi (AEBS)

Aktivan pri brzinama između 30 km/h i 140 km/h, taj sistem upozorava vozača na opasnost od sudara s vozilom ispred. Ne reaguje li vozač na upozorenje ili na njega reaguje preslabo, automatski se aktiviraju kočnice kako bi spriječile ili ublažile sudar.

Upozorenje na skretanje iz vozne trake (LDW)

Aktivan pri brzinama većim od 70 km/h, taj sistem upozorava vozača ako automobil neočekivano pređe preko pune ili isprekidane bijele linije. Ta tehnologija doprinosi sigurnosti u vožnji upozoravanjem vozača ako vozilo krene putanjom koja će ga odvesti sa ceste.

Upozorenje na sigurnosni razmak (SDW)

Taj sistem vozaču pomaže održavati sigurnosni razmak. Upozoravajući prikaz odgovara vremenskom razmaku novog Mégana od vozila ispred. Prikaz je u obliku lako razumljivog grafikona sa crticama koji se prikazuje na instrumentnoj tabli i head-up ekranu. Taj sistem je aktivan pri brzinama od 30 do 200 km/h.

Prepoznavanje saobraćajnih znakova sa upozorenjem na prekoračenje brzine (OSP + TSR)
Praćenjem saobraćajnih znakova putem kamere, taj istem obavještava vozača o ograničenju brzine u području kojim se vozi i omogućava namještanje graničnika brzine u skladu s ograničenjem (dostupno zavisno o tržištu).

Upozorenje na vozilo u mrtvom uglu (BSW)

Kako bi omogućio sigurno pretjecanje, otkrije li vozilo u mrtvom uglu, sistem vozača upozorava svjetlosnim signalom na retrovizorima. Sistem je aktivan pri brzinama od 30 km/h do 140 km/h.

Zadnja kamera

Pri vožnji unazad, kamera omogućava pregled prostora iza vozila na ekranu na dodir. Kako bi se dodatno olakšalo kretanje, slika je upotpunjena pokretnom i nepokretnom linijom vodiljom.

Automatsko uključivanje kratkog / dugog svjetla (AHL)

Senzor kamere prepoznaje svjetla nadolazećih vozila i zadnja svjetla vozila ispred te automatski uključuje duga ili kratka svjetla. Ta funkcija prepoznaje i uličnu rasvjetu.

Sistem za pomoć pri parkiranju sprijeda, nazad i sa strane

Ti senzori vozaču pomažu uspješno parkirati bez prepuštanja upravljanja automobilom, ultrazvučni senzori koji pokrivaju svih 360 stepeni oko vozila upozoravaju vozača na opasnost od sudara sa preprekom i tako štite vozilo.

Novi Renault Megane 01

Parkiranje slobodnih ruku (Easy Park Assist)

Nakon što vozaču mjerenjem slobodnog prostora senzorima pomogne pronaći odgovarajuće parkirno mjesto, sistem preuzima potpuni nadzor nad upravljačem prilikom parkiranja. Easy Park Assist omogućava tri različita načina parkiranja: paralelno, okomito i dijagonalno. Na centralnom ekrane se prikazuju sve informacije potrebne za izvođenje manevra (grafički prikaz manevra, prikaz slike sa kamere za vožnju unazad i podaci koje prikupljaju senzori). U svakom slučaju, vozač pri manevriranju ima nadzor nad kočenjem i ubrzavanjem. Sistem djeluje na brzinama do 30 km/h.

4CONTROL za novi Mégane
GT – premijera u segmentu

Novi Mégane GT prvi je automobil u segmentu opremljen sustavom 4CONTROL. Šasija 4CONTROL, Renaultova inovacija djeluje na upravljanje zadnjim točkovima. Ta tehnologija, koju su posebno za novi Mégane prilagodili inžinjeri odjela Renault Sport, ostavlja sportski, dinamičan i precizan dojam u vožnji zavojima kako bi stvorio vozačko iskustvo kao nijedan drugi automobil u segmentu

Prvorazredne vozne karakteristike i motori za svačije potrebe

Novi Mégane zahvaljujući prvorazrednim voznim karakteristikama i ponudi motora koja će ispuniti potrebe svakog vozača vrhunski je automobil u svakom aspektu. Značajan trud je uložen u poboljšanje akustične udobnosti i udobnosti putnika.

Dinamičan i udoban

U dobnost novog Mégana je poboljšana zahvaljujući: ergonomskom vozačkom položaju : sve funkcije vozila (vidi Poglavlje 2 / Tehnologija iz višeg segmenta), od raznih ekrana do centralne konzole su nadohvat ruke, što svakodnevnu vožnju čini jednostavnijom. Sve je smješteno oko vozača u kokpitu u obliku slova L koji se obavija oko vozača. Uz to je širina u visini ramena među najvećima u segmentu (1441 mm sprijeda / 1390 mm nazad).

– udobnosti i potpori koju nude profilisana, obujmljujuća sjedišta, a posebno se ističe upotreba pjena dviju različitih nivoa gustoće.

– posebnom trudu uloženom kako bi podvozje istovremeno bilo sigurno i efikasno: amortizeri su posebno prilagođeni kako bi pružili još veću udobnost.

Istovremeno je upravljanje brže i preciznije zahvaljujući uklanjanju gumenih nosača između podokvira i karoserije, što je u kombiniciji sa posebno konstruisanim ležajevima prednjih ramena novom Méganu omogućilo zadržati vrhunske vozne karakteristike. Spojevi zadnjeg ovjesa su također promijenjeni kako bi se poboljšalo upijanje neravnina sa ceste. Greda je prilagođena kako bi se omogućila veća mikrokretanja zadnjih točkova prilikom skretanja u zavojima za veću sigurnost i pri većim brzinama.

Novi Renault Megane 04

4CONTROL, za novi nivo užitka u vožnji

Zahvaljujući sistemu 4CONTROL, vozači novog Mégana GT uživaju u direktnijem osjećaju vožnje bez gubitka udobnosti. Sistem 4CONTROL donosi dodatnu dinamičnost i preciznost na uskim, krivudavim cestama. Vozna svojstva automobila čine se oštrijim, preciznijim i sigurnijim i stvaraju istinski užitak vožnje , bez obzira na odabrani način rada. U hitnim situacijama trenutan odziv upravljanja na četiri točka će brzo umiriti vozača. Osim toga, taj sistem omogućava visok nivo stabilnosti u krivinama pri velikim brzinama i lako upravljanje pri malim brzinama. Smanjuje naginjanje karoserije u zavojima zahvaljujući posebnom cjevastom stabilizatoru i pa se automobil „zalijepi za cestu”.

Kako bi garantovao optimalnu stabilnost, sistem 4CONTROL računa i prilagođava ugao zakretanja zadnjih točkova 100 puta u sekundi. 4CONTROL je aktivan nezavisno o odabranom načinu rada. Novi Mégane GT na izbor nudi četiri načina rada (Sport, Neutral, Comfort i Perso) prilagođena kako bi ispunili potrebe različitih vrsta vozača u različitim trenucima.

Sistem 4CONTROL, na brzinama manjim od 80 km/h u načinu rada Sport i manjim od 60 km/h u ostalim načinima rada omogućava okretanje zadnjih točkova u suprotnom smjeru od prednjih. To automobilu daje precizne i dinamične vozne karakteristike, poput automobila kraćeg međuosovinskog razmaka. Na većim brzinama od navedenih, zadnji točkovi se okreću u istom smjeru kao prednji pa se automobil čini kao da ima duži međuosovinski razmak, poput vozila iz višeg segmenta, i donosi osjećaj stabilnosti i sigurnosti u krivinama.

Način rada Sport na površinu izvlači najbolje sportske karakteristike novog Mégana GT, a dugme R.S. Drive omogućava mu brzi pristup. U načinu rada Sport, sistem 4CONTROL se pokazuje u punom svjetlu u pogledu reakcija na naredbe upravljača. Upravljaču treba 40 % manje okretaja (5 % manje u odnosu na druge načine rada) u usporedbi sa identičnim automobilom bez sistema 4CONTROL, što pogoduje dinamičnoj i sigurnoj vožnji na cestama sa krivinama. Način rada Sport prilagođava postavke upravljača, odziva papučice gasa i mapiranja motora / mjenjača. Način rada Neutral je osnovni odabir koji se aktivira prilikom paljenja motora i nudi optimalnu ravnotežu između sportskih voznih osobina i udobnosti u svakodnevnoj upotrebi.

Način rada Comfort smanjuje potrošnju goriva uključivanjem štedljivih postavki rada određenih funkcija. Način rada Perso je način u kojem vozač sam prilagođava postavke automobila trenutnom raspoloženju. Ovjes novog Mégana GT je upotpunjen posebnim postavkama, u čemu je Renault Sport tradicionalno izuzetno stručan, koje zadržavaju udobnost i prilagodljivost vozila.

Novi Mégane GT je opremljen i posebnim novim oprugama, amortizerima, stabilizatorima i upravljačem. Opruge i amortizeri garantiraju bolje vertikalno prigušivanje , čime doprinose općenitoj upotrebljivosti automobila u svakodnevnoj vožnji, a istovremeno donose sportski osjećaj za upravljačem.

Promjer diskova je 30 mm veći od onih na ostalim verzijama novog Mégana (320 mm sprijeda / 290 mm nazad) što garantira veću zaustavnu snagu.
Launch Control i Multi-Change Down: dvije tehnologije koje je osmislio odjel Renault Sport

U načinu rada Sport, koristi se mnoštvom posebnih tehnologija koje su razvili inžinjeri Renault Sporta. Launch Control omogućava znatno brže ubrzavanje automobila s mjesta, a Multi-Change Down značajno ubrzava prebacivanje u niži stepen prenosa više brzina
odjednom.

Savršeno kretanje s mjesta uz sistem Launch Control

Sustav Launch Control nadahnut je automatskim sistemima kretanja s mjesta koje upotrebljavaju Renaultovi automobili na trkaćim stazama. Sistem Launch Control novom Méganu GT omogućava potpunu kontrolu pri kretanju s mjesta. Sofisticirana elektronika tog sistema garantira najbrži i
najsigurniji mogući rad. To znači da novi Mégane GT s mjesta ubrzava čišće i efikasnije, a sprint od 0-100 km/h će odraditi za samo 7,1 sekundu
Sistem funkcioniše jednostavno: kad je vozačevo lijevo stopalo na papučici kočnice, Launch Control se aktivira istovremenim povlačenjem obje polugice mjenjača na upravljaču, a na ekranu instrument table se prikazuje poruka da je Launch Control uključen. Dok vozač drži papučicu gasa pritisnutom, automobil će krenuti čim vozač otpusti papučicu kočnice. Kako bi se spriječila mehanička oštećenja, rad sistema Launch Control uvijek
nadzire elektronika koja može privremeno obustaviti njegov rad.

Brže prebacivanje u niži stepen prenosa sa sistemom Multi-Change Down

Nakon što vozač odabere ručni način rada sedmerobrzinskog automatskog mjenjača EDC, Multi-Change Down omogućava mu da promijeni nekoliko brzina naniže u nizu prilikom kočenja, jednostavnim povlačenjem lijeve polugice mjenjača na upravljaču. To znači da će automobil biti u
optimalnoj brzini za savladavanje krivine.

Znatno veća akustična udobnost

U usporedbi s Méganom prethodne generacije postignut je značajan napredak u pogledu akustične udobnosti i buke kotrljanja u sljedećim područjima:

 poboljšana izolacija od buke vjetra, posebno na autoputevima, zahvaljujući debljim staklima i vanjskim brtvama na dnu vrata te zvučno izoliranom vjetrobranskom staklu ugrađenom u sve izvedbe.

 veći dojam udobnosti u kabini poput čahure jedan je od simbola Méganovog napada na premium klasu. To je postignuto dodavanjem ili povećavanjem količine pjene i filca ispod poklopca motora, oko ploča karoserije i blatobrana te u prostoru za stopala, u stubovima, bočnim oblogama prtljažnika, itd.

 Kruća konstrukcija karoserije garantira bolju izolaciju od vibracija u praznom hodu.

Kontrola kvalitete

Novi Mégane iskorištava pogodnosti Renault-Nissanove modularne konstrukcije platforme CMF C/D koja se već dokazala u Renaultovim novim modelima Espace, Kadjar i Talisman. Novi Mégane je podvrgnut nizu testiranja u ekstremnim uslovima i pedantnom razvojnom procesu zahvaljujući kojima se odlikuje izuzetnim voznim karakteristikama i upravljivošću. Kako bi se garantirala pouzdanost i izdržljivost, automobil je prošao 710.000 kilometara na našim ispitnim stazama u uslovima osmišljenim da oponašaju proces starenja automobila. To je jednako 2,1 milionu kilometara vožnje u stvarnim uslovima.

Uz to je 25 automobila prešlo više od 1,2 miliona kilometara kako bi se otkrili i što brže riješili potencijalni problemi. Novi Mégane također je podvrgnut ispitivanju procesa starenja. Kao i svi Renaultovi automobili, Mégane je podvrgnut ispitnom postupku EDAU (ispitivanje funkcionalne i vizualne izdržljivosti).

Ukombinaciji sa ispitivanjima na cesti, taj proces simulira tri godine upotrebe vozila stalnim ponavljanjem sljedećih radnji: ulaska i izlaska iz automobila i prilagođavanja sjedala, dizanja i spuštanja prozora, zakopčavanja i otkopčavanja sigurnosnog pojasa, promjene brzine, otvaranja i zatvaranja vrata i poklopca prtljažnika, pranja i čišćenja, ispitivanja u klimatskoj komori (za simulaciju hladnih, vrućih, mokrih i suhih uslova).

Paleta motora 

Kao stručnjak za motore i pionir prednabijanja i smanjenja zapremine motora Formule 1, Renault je jedan od najvećih zagovornika motora manje zapremine. Neki od tih motora opremljeni su automatskim mjenjačem EDC, poznatom po jednostavnosti u svakodnevnom korištenju. Pod poklopcem motora novog Mégana, ti motori su opremljeni najnovijim tehnologijama – poput direktnog ubrizgavanja goriva, čeličnih klipova, itd. – što je rezultiralo savršenim spojem vozačkog užitka i efikasnosti.

Paleta benzinskih motora snage do 205 KS

Dostupni uz novi Mégane i novi Mégane GT-Line:

EnergyTCe 100 sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem: 100 KS i 175 Nm obrtnog momenta od 1500 o/min 120 g CO2/km, 5,4 /100 km. Dostupan od početka prodaje

Energy TCe 130 sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem: 130 KS i 205 Nm obrtnog momenta od 2000 o/min – Dostupan od početka prodaje, taj 1,2-litarski benzinski turbomotor postiže performanse dvolitrenog atmosferskog motora. Tehnologija direktnog ubrizgavanja i integrisana usisna grana turbopunjača zaslužni su za prilagodljivost i odzivnost. Direktno ubrizgavanje poboljšava izgaranje, što smanjuje potrošnju (5,3 l/100
km) i emisije CO2 (119 g/ km)1.

Energy TCe 130 sa sedmobrzinskim automatskim mjenjačem EDC: 130 KS i 205 Nm obrtnog momenta od 2000 o/min – Dostupan od prve polovice 2016., taj motor postiže iste vrijednosti potrošnje i emisija CO2 kao i verzija sa ručnim mjenjačem (homologacija u toku), a istovremeno pruža udobnost i odziv po kojima su mjenjači sa dvostrukim kvačilom poznati.

Kao odgovor na posebne zahtjeve određenih tržišta, prodaja benzinskog atmosferskog motora SCe 115 uparena s ručnim peterobrzinskim mjenjačem također počinje prvom polovinom 2016.: 156 Nm obrtnog momenta pri 4000 o/min. U drugoj polovini 2016. isti motor će biti dostupan i izvan Evrope sa CVT automatskim mjenjačem i razvijati 156 Nm obrtnog momenta pri 4000 o/min (homologacija potrošnje goriva i emisija CO2 u toku)

Dostupan ekskluzivno uz novi Mégane GTEnergy TCe 205 sa sedmobrzinskim automatskim mjenjačem
EDC: 205 KS i 280 Nm obrtnog momenta od 2000 o/min
Dostupan od početka prodaje, taj 1,6-litarski benzinski motor sa turbopunjačem koji je za Mégane GT razvio odjel Renault Sport garantira žustra ubrzanja i odziv na pritisak papučice gasa. Međutim, nivo vozačkog užitka i performansi ne dolaze po cijenu visokih emisija CO2 (134 g/km) i potrošnje goriva (6 l/100 km)11.

Dizelski motori: paleta motora snage do 165 konjskih snaga

Dostupni za novi Mégane i novi Mégane GT-Line:
Energy dCi 90 sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem:
90 KS i 220 Nm obrtnog momenta od 1750 o/min
95 g CO2/km, 3,6 l/100 km. Dostupan od početka prodaje.
Energy dCi 110 sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem:
110 KS i 260 Nm obrtnog momenta od 1750 o/min
Dostupan od početka prodaje, Energy dCi 110 novi Mégane smješta među predvodnike segmenta u pogledu malih emisija CO2 (86 g/km) i potrošnje goriva (3,3 l/100 km). Taj motor koji nosi oznaku ECO2 garantira vrhunske vozačke užitke. To je rezultat opsežnog rada na usisnoj fazi i procesu
sagorijevanja u kombinaciji s primjenom tehnologija direktno iz Formule 1, poput čeličnih klipova.

Energy dCi 110 sa šestobrzinskim automatskim mjenjačem EDC: 110 KS i 250 Nm obrtnog momenta od 1750 o/min i 95 g CO2/km, 3,7 l/100 km – Dostupan od početka prodaje.

Energy dCi 130 sa šestobrzinskim ručnim mjenjačem: 130 KS i 320 Nm obrtnog momenta od 1750 o/min
Dostupan od početka prodaje, motor Energy dCi 130 krcat je naprednim tehnologijama. Zahvaljujući smanjenju zapremine, taj16-ventilski dizelski motor razvija 130 KS unatoč zapremini od samo 1598 cm

Ističe se posebno efikasnom konstrukcijom, nastalom na temelju iskustva koje je Renault stekao u Formuli 1. Potrošnja goriva tog motora iznosi samo 4 l/100 km, a emisije CO2samo 103 g/km. Veliki obrtni moment garantira žustra ubrzanja i snažan odziv na pritisak papu čice gasa za prave vozačke užitke.

Dostupan ekskluzivno uz novi Mégane GT:

Energy dCi 165 sa šestobrzinskim automatskim mjenjačem
EDC: 165 KS i 380 Nm okretnog momenta

U junu 2016., Energy dCi 165 će upotpuniti ponudu motora novog Mégana GT (homologacija potrošnje goriva i emisija CO2 u toku). Taj dizelski motor upotrebljava dva turbopunjača. Prvi turbopunjač male inercije donosi snažna ubrzanja već na niskim obrtajima. Drugi turbopunjač garantuje snažan odziv i dinamična međuubrzanja u širokom rasponu obrtaja. Dizelsko-električni hibridni motor dostupan od početka 2017. Dizelsko-električni motor naziva Hybrid Assist će biti dostupan od početka 2017. Razvijen na temelju motora Energy dCi 110 spajaće malu potrošnju goriva sa velikim vozačkim užicima zahvaljujući snažnijim ubrzanjima u određenim situacijama, posebno od niskih obrtaja. Renault očekuje da će taj motor u novom Méganu ostvariti emisije CO2 od samo 76 g/km (podložno homologaciji) i potrošnju goriva manju od 3 l/100 km (2,9 l/100 km) prema ciklusu NEDC.

To se postiže zahvaljujući prikupljanju energije prilikom usporavanja i kočenja. Sustav Hybrid Assist upotrebljava 48-voltnu bateriju koja će pomagati motoru s unutrašnjim sagorjevanjem koji će biti stalno uključen.

Autor: Muški Portal/Renault

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...