AutomotoLife

Zeleno svjetlo UN-ova panela za brzine do 130 km/sat za samovozeće automobile

0
Zeleno svjetlo UN-ova panela za brzine do 130 km/sat za samovozeće automobile, Life.ba

ŽENEVA – Međunarodni stručni panel pri Gospodarskom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za Europu pristao je povisiti maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama, priopćio je UNECE, objavile su strane agencije.

Prema odluci objavljenoj u četvrtak ograničenje brzine za autonomna vozila bilo bi podignuto sa 60 kilometara na sat na 130 km/sat. Također bi bilo dopušteno mijenjanje trake. Prijedlog još treba potvrditi UNECE-ov Svjetski forum za usklađivanje propisa o vozilima, koji se sastaje od 21. do 24. lipnja, no taj se korak smatra formalnošću. Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest mjeseci.

Više od 50 zemalja diljem svijeta članice su sporazuma, uključujući 27 zemalja EU. Sjedinjene Države, Kina i neke druge zemlje reguliraju autonomnu vožnju prema vlastitim standardima. Trenutačno je automatizirana vožnja ograničena na određene situacije na autocesti, kao što su prometne gužve.

LIFE:  Bh. naučnici izumili pametnu protezu koja oponaša normalan hod

U situacijama kao što su tuneli ili led na kolniku, koje automobili automatski otkrivaju putem kamera i senzora, vozače se upozorava i autonomna vožnja se isključuje. Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje računalu.

Međutim, prema UNECE-u, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like