120 metara ispod zemlje: Cliff diving asovi skakali u podzemno jezero u rudniku soli

- Advertisement -

Zvijezde Red Bull Cliff Divinga, Rhiannan Iffland i Constantin Popovic, skakali su u podzemno jezero u nestvarnom ambijentu bivšeg rudnika soli u Rumuniji, 120 metara ispod zemlje. Ovim su simbolično najavili povratak takmičenja najboljih svjetskih skakača, čije je spektakularne skokove publika u našoj zemlji u proteklih pet godina imala priliku gledati na Starom mostu u Mostaru.

Četvorostruka Red Bull Cliff Diving prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, bila je gošća rumunske cliff diving zvijezde u usponu, Constantina Popovica, kojeg se sjećamo kao pobjednika takmičenja u Mostaru 2019. godine kada je za svoj savršeni skok nagrađen desetkama od svih pet sudija.

Njihova destinacija bio je nekadašnji rudnik soli Salina Turda u Rumuniji, koji u svojoj utrobi na dubini od 120 metara skriva podzemno jezero. U Transilvaniju su stigli s namjerom da u oknu rudnika izvedu nekoliko skokova, u fascinantnom okruženju koje podsjeća na scene iz sci-fi filmova.

Najveći izazov s kojim su se suočili nije bila temperatura vode i zraka od svega 12° C, već izuzetno visok salinitet vode (8 puta viši nego u Jadranskom moru). Tako visok salinitet uzrokuje veći otpor vode i mnogo jači udar pri doskoku: kod skoka s visine od 27 metara tijelo skakača se u vodi potpuno zaustavi nakon 5 m, dok je u rumunskom podzemnom jezeru za to potrebno dvostruko manje – 2,5 m.

„Danas smo uradili nešto što spada u kategoriju ‘prvi put na svijetu’“, izjavila je Iffland. „Prvi podzemni skok u rudniku soli. Voda je mnogo gušća od morske, tako da je udar drugačiji. Vrlo je posebno iskustvo udariti u tako slanu vodu. Jednostavno vas gura nazad na površinu.“

Dodatna otežavajuća okolnost bio je mrkli mrak koji vlada u oknu, pojačan tamnim zidovima, tako da su morali skakati pod vještačkom rasvjetom, što baš i nije idealna situacija za skok s te visine.

„U spilji je potpuni mrak. Imali smo rasvjetu, ali to nisu prirodni uslovi, tako da je bilo jako izazovno“, objašnjava Popovic, koji je ponosan što je projekat realizovan u Rumuniji. „Ovo je najizvanredniji i mentalno najzahtjevniji projekat u mom životu. Stvarno sam uzbuđen što se ovo desilo na ovoj kultnoj lokaciji u Transilvaniji. Bio sam u ovom rudniku i ranije, a ovakvu priliku dobijate jednom u životu.“

So se na ovoj lokaciji vadila još od antičkog doba. Rudnik je s radom prestao 1932. godine, a posljednjih godina je pretvoren u muzej i podzemni tematski park, koji godišnje privuče oko 700.000 posjetilaca.

Najbolji svjetski cliff diveri na okupu su posljednji put bili 14. septembra prošle godine u Bilbau, na završnici sezone 2019. Godinu i mjesec dana kasnije, nakon što je sezona 2020 otkazana zbog pandemije koronavirusa, Iffland i Popovici su svojim skokovima simbolično najavili povratak takmičenjima. S obzirom na trenutne zdravstvene i sigurnosne okolnosti, objavljivanje rasporeda Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 moglo bi se očekivati početkom naredne godine.

Ljubitelji skokova u našoj zemlji, naravno, očekuju i nadaju se da će se Mostar ponovo naći u kalendaru prvenstva, kao i prethodnih pet godina, u kojima su najbolji svjetski skakači i skakačice svojim nevjerovatnim skokovima oduševljavali gledaoce ispod Starog mosta.

Sve vijesti o Red Bull Cliff Divingu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...