Čuveni Streif: Let iznad najizazovnije skijaške staze na svijetu

- Advertisement -

Pred utrku spusta na stazi Streif u Kitzbühelu (Austrija), koja se smatra najtežim izazovom u alpskom skijanju, momci iz Red Bull Skydive Teama su pomoću padobrana i odijela s krilima izveli ekstremno niski i brzi prelet iznad čuvene staze kako bi lično doživjeli ono sa čime se suočavaju najbolji svjetski spustaši.

Streif slovi za jednu od najstrmijih i najtežih spustaških staza na svijetu. Mausefalle, Hausbergkante i Steilhang su dijelovi staze koje se pribojavaju čak i najprekaljeniji profesionalni skijaši.

Kako bi se lično uvjerili sa čime se suočavaju najbrži svjetski spustaši, momci iz Red Bull Skydive Teama su izveli ekstremno niski i ekstremno brzi prelet iznad staze, koristeći padobrane i odijela s krilima, a svoj doživljaj su zabilježili u videu.

Max Manow, Felix Seifert, Marco Fürst i Marco Waltenspiel su još kao djeca gledali utrke na ovoj stazi, a sada su izveli prvi zabilježeni niski prelet tik iznad nje, kako bi pokazali njene zastrašujuće strmine i zavoje.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

Njih četvorica su iz helikoptera iskočili na 2.500 metara iznad Kitzbühela, dok se startna kućica na Streifu nalazi na 1.665, a ciljna ravan na 805 metara. Oni u odijelima s krilima su letjeli kroz strme kanjone, uključujući Mausefalle, Steilhang i Hausbergkante. S druge strane, oni sa paragliderima su se fokusirali na dijelove staze Brückenschuss, Geschöss, Alte Schneise i Seidlalm.

„Činjenica da smo iznad Mausefallea i Hausbergkantea mogli letjeti u odijelima s krilima samo pokazuje koliko su strmi. Mora da je užasno teško skijati tamo. Nije to bez razloga najteža skijaška utrka na svijetu!“ otkrio je 29-godišnji Fürst.

Nakon skoka iz helikoptera Red Bullovi padobranci su do 60 km/h ubrzali za manje od jedne sekunde, a dok su nadlijetali Mausefalle dostizali su vrtoglave brzine i do 250 km/h.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozač iz BiH pretukao pješaka jer je sporo prelazio cestu: Pokušao se opravdati svađom sa djevojkom

Usporedbe radi, vrhunski spustaši od 0 do 60 km/h ubrzavaju za tri sekunde nakon što napuste startnu kućicu. Brzinski rekord od 153 km/h na završnoj strmini postavio je 2006. godine Austrijanac Michael Walchhofer.

„Izazov je veliki. Mnogo se faktora mora poklopiti. Sa brzom jedrilicom bismo imali malo više slobodnog prostora, ali u slučaju odijela s krilima trenutak skoka i ugao se moraju tačno poklopiti. O ovom projektu razmišljamo već četiri godine. Mislili smo da bi bilo sjajno preletjeti Mausefalle ili Hausbergkante u odijelima s krilima jednog dana,“ dodao je Waltenspiel (36).

Red Bullovu ‘leteću ekipu’ smo imali priliku gledati i u našoj zemlji: dva puta su nastupili na Red Bull Cliff Divingu u Mostaru, kada su iskočili iz aviona i padobranima prošli ispod Starog mosta, oduševivši gledaoce, a prije par godina su u odijelima s krilima letjeli iznad bosanskih piramida u Visokom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...