Avantura

Dublin: Gledaj uživo najbolje skakačice i skakače svijeta [repriza]

0

Republika Irska će ovog vikenda prvi put biti domaćin najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima u vodu. Nakon otvaranja sezone na Filipinima prošlog mjeseca, druga stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. biće luka Dún Laoghaire, koja se nalazi nedaleko od Dublina.

Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, aktuelni svjetski prvak i prvakinja, bili su nadmoćni na Filipinima sredinom aprila, no prvenstvo sada seli u potpuno drugačije uvjete – u Europu, na najsjeverniju stanicu ove sezone.

Vrele lagune filipinskog El Nida zamijeniće znatno hladnija klima irskog glavnog grada, a svjetska elita skakača u vodu pokazaće svoje vještine pred hiljadama navijača u upečatljivom ambijentu prioblanog gradića Dún Laoghairea. Biće to prilika i izazivačima da uhvate priključak za aktuelnim prvacima – Huntom i Ifflandovom.

Upravo sjajni Hunt će imati poseban motiv. Trijumfom u Dublinu bi izjednačio svoj najduži pobjednički niz od šest uzastopnih prvih mjesta, što mu je uspjelo 2015. godine. Sudeći prema raspoloženju s Filipina, Huntu bi najveća prijetnja mogao biti Rumun Constantin Popovici, koji je bio drugi u svom debitantskom nastupu na Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Inače, tridesetogodišnji Popovici je nastupao na Olimpijskim igrama, a nada se plasmanu i u Tokio 2020. godine.

Ne treba zaboraviti ni Meksikanca Jonathana Paredesa i Amerikanca Stevena LoBuea, koji su pred početak sezone važili kao kandidati za osvajanje titule prvaka. Njih dvojica će u Dublinu morati pokazati znatno više nego na Filipinima kako im slavni King Kahekili trofej ne bi postao nedostižan već u ranoj fazi sezone.

U ženskoj konkurenciji Australka Iffland je nastavila sa gotovo savršenim akrobatskim izbačajima pri skokovima sa 21 metra visine. Na otvaranju sezone je došla do 12 pobjede u svom osamnaestom nastupu. Čini se da će joj najsnažniju konkurenciji predstavljati Bjeloruskinja Yana Nestsiarava i Lysanne Richard iz Kanade. Njih dvije su na Filipinima bile odmah iza Iffland, za razliku od prošlogodišnje viceprvakinje, Adriane Jimenez iz Meksika, koja je završila na razočaravajućem petom mjestu.

LIFE:  Video: Univerzitet u Tuzli svečano promovirao 453 diplomanta i 93 magistra

Dún Laoghaire, smješten južno od centra Dublina, jedinstveno je priobalno mjesto sa historijom dugom više od 200 godina i raznovrsnom ponudom za turiste, od prirodnih ljepota do muzeja i biblioteka. Zanimljivo je da je sama luka građena pune 42 godine, od 1817. do 1859.

Osim 14 stalnih skakača i 10 skakačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, u Dublinu će priliku da pokažu svoje sposobnosti dobiti i po četiri takmičara i takmičarke s pozivnicama organizatora. To su Alessandro De Rose (Italija), Sergio Guzman (Meksiko), Orlando Duque (Kolumbija), Owen Weymouth (Velika Britanija); Celia Fernandez (Španija), Ginger Huber (SAD), Maria Paula Quintero (Kolumbija), Iris Schmidbauer (Njemačka).

Nakon Dublina, takmičenje seli u Italiju, a potom u Portugal i Libanon. Peta i pretposljednja stanica sezone skakače i ove godine dovodi u Mostar. Kao i prethodnih godina, 24. augusta se očekuje novi sportski spektakl u gradu na Neretvi. Skakači će sezonu završiti nastupom u Bilbau (Španija).

Takmičenje u Dublinu će biti direktno prenošeno u nedjelju, 12. maja, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook i YouTube kanalima prvenstva, od 20 sati po našem vremenu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Facebook komentari


Hokej na ledu – Pobjede Slovačke, Češke, Rusije i Finske na startu SP

Prethodni članak

Slovenski znanstvenik patentirao koncept pohrane električne energije

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Avantura