Avantura

Dublin: Gledaj uživo najbolje skakačice i skakače svijeta [repriza]

0

Republika Irska će ovog vikenda prvi put biti domaćin najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima u vodu. Nakon otvaranja sezone na Filipinima prošlog mjeseca, druga stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. biće luka Dún Laoghaire, koja se nalazi nedaleko od Dublina.

Britanac Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, aktuelni svjetski prvak i prvakinja, bili su nadmoćni na Filipinima sredinom aprila, no prvenstvo sada seli u potpuno drugačije uvjete – u Europu, na najsjeverniju stanicu ove sezone.

Vrele lagune filipinskog El Nida zamijeniće znatno hladnija klima irskog glavnog grada, a svjetska elita skakača u vodu pokazaće svoje vještine pred hiljadama navijača u upečatljivom ambijentu prioblanog gradića Dún Laoghairea. Biće to prilika i izazivačima da uhvate priključak za aktuelnim prvacima – Huntom i Ifflandovom.

Upravo sjajni Hunt će imati poseban motiv. Trijumfom u Dublinu bi izjednačio svoj najduži pobjednički niz od šest uzastopnih prvih mjesta, što mu je uspjelo 2015. godine. Sudeći prema raspoloženju s Filipina, Huntu bi najveća prijetnja mogao biti Rumun Constantin Popovici, koji je bio drugi u svom debitantskom nastupu na Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Inače, tridesetogodišnji Popovici je nastupao na Olimpijskim igrama, a nada se plasmanu i u Tokio 2020. godine.

Ne treba zaboraviti ni Meksikanca Jonathana Paredesa i Amerikanca Stevena LoBuea, koji su pred početak sezone važili kao kandidati za osvajanje titule prvaka. Njih dvojica će u Dublinu morati pokazati znatno više nego na Filipinima kako im slavni King Kahekili trofej ne bi postao nedostižan već u ranoj fazi sezone.

U ženskoj konkurenciji Australka Iffland je nastavila sa gotovo savršenim akrobatskim izbačajima pri skokovima sa 21 metra visine. Na otvaranju sezone je došla do 12 pobjede u svom osamnaestom nastupu. Čini se da će joj najsnažniju konkurenciji predstavljati Bjeloruskinja Yana Nestsiarava i Lysanne Richard iz Kanade. Njih dvije su na Filipinima bile odmah iza Iffland, za razliku od prošlogodišnje viceprvakinje, Adriane Jimenez iz Meksika, koja je završila na razočaravajućem petom mjestu.

LIFE:  Uskoro Blidinje Bike Festival, velika biciklistička avantura

Dún Laoghaire, smješten južno od centra Dublina, jedinstveno je priobalno mjesto sa historijom dugom više od 200 godina i raznovrsnom ponudom za turiste, od prirodnih ljepota do muzeja i biblioteka. Zanimljivo je da je sama luka građena pune 42 godine, od 1817. do 1859.

Osim 14 stalnih skakača i 10 skakačica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, u Dublinu će priliku da pokažu svoje sposobnosti dobiti i po četiri takmičara i takmičarke s pozivnicama organizatora. To su Alessandro De Rose (Italija), Sergio Guzman (Meksiko), Orlando Duque (Kolumbija), Owen Weymouth (Velika Britanija); Celia Fernandez (Španija), Ginger Huber (SAD), Maria Paula Quintero (Kolumbija), Iris Schmidbauer (Njemačka).

Nakon Dublina, takmičenje seli u Italiju, a potom u Portugal i Libanon. Peta i pretposljednja stanica sezone skakače i ove godine dovodi u Mostar. Kao i prethodnih godina, 24. augusta se očekuje novi sportski spektakl u gradu na Neretvi. Skakači će sezonu završiti nastupom u Bilbau (Španija).

Takmičenje u Dublinu će biti direktno prenošeno u nedjelju, 12. maja, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook i YouTube kanalima prvenstva, od 20 sati po našem vremenu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *