Glasoviti Wingsuit Flying sportista Byrnes: Ja sam najbrži čovjek u historiji čovječanstva

- Advertisement -

Australac Chris Byrnes je svjetski poznati sportista koji se bavi ekstremnim sportom Wingsuit Flying (letenje u odijelu s krilima). Ovaj hrabri 31-godišnjak, u svojim vrlo opasnim letovima u odijelu s krilima, prkosi gravitaciji i fascinira ljude širom svijeta, piše Anadolu Agency (AA).

Byrnes, koji najprije skače s visokih litica, a potom u svom opasnom letu dostiže brzinu veću od 300 kilometara na sat, jednostavno ostavlja bez daha. Skakao je s visokih tačaka širom svijeta, a sve to bilježi kamerom koja je pričvršćena na njegovoj kacigi. Sve svoje letove snima i dijeli na društvenim platformama.

Na snimcima se može vidjeti o koliko opasnim poduhvatima je riječ. Byurns se nakon skoka s visoke litice prepušta krilima svoga odijela te osvaja duboke kanjone i doline. Letovi Byurnsa nerijetko su popraćeni i akrobatskim poduhvatima gdje leti s još jednom osobom na ramenima.

Byrnes je posjetio turski grad Erzincan, gdje je bio gost Međunarodnog festivala kulture i sporta na otvorenom. Tom prilikom je demonstrirao svoje letove, a u razgovoru s novinarom AA, govorio je o tome kako se počeo baviti ovim sportom.

Govori kako je, zahvaljujući Wingsuit Flyingu, posjetio mnogo zemalja svijeta te kako mu je ovo drugi put da boravi i u Turskoj.

“Sa wingsuit exit sportom prvi put sam se upoznao putem interneta, gledajući videozapise. Mogu kazati da sam bio fasciniran. Nakon toga je počelo moje istraživanje kako se baviti ovim sportom. Sa 25 godina pohađao sam kurseve. Letjeti je san svakog čovjeka”, kazao je Byrnes.

Ističe kako voli živjeti i letjeti te kako letenje za njega predstavlja veliko zadovoljstvo, ali dodaje kako je rizik smrti u ovom sportu veoma visok.

“Sve naše letove obavljamo u skladu s određenim planom. Dakle, detaljno isplaniramo s koje litice ćemo skočiti, kojim dijelom će teći naš let i na kojem dijelu ćemo se spustiti na tlo. Ovaj sport zahtijeva da razmislite i isplanirate kuda i kako ćete letjeti, u protivnome može biti opasan po život. U svakom slučaju, iskustvo je veoma značajno. Bitno je da mnogo radite i edukujete se, kako bi sve rizike sveli na minimum”, poručio je Byrnes.

Byrnes ističe također kako je smrt svakako jedan rizik koji je sastavni dio svakog planiranja leta.

“Smrt je defintivno sastavni dio svakog našeg planiranja leta. Četvorica mojih prijatelja su izgubili život baveći se ovim sportom. Ja sam neko ko voli letjeti, baš kao što volim i živjeti, dakle ne želim umrijeti. Vjerujem u svoje vještine i radim na tome da ih poboljšam. Živjeli 30 ili 100 godina, htjeli vi to ili ne, u konačnici se suočavate s jednim krajem. Za mene je veoma bitno da svaki trenutak svog života živim punim plućima. To je ljepota života”, poručuje ovaj hrabri Australac.

Ono što je značajno u ovom sportu, naglašava Byrnes, jeste da je sportista u svakom momentu maksimalno fokusiran, odnosno kako tokom leta ne smije biti preokupiran ničim drugim.

Byrnes ističe kako njemu pripada svjetski rekord u dostignutoj brzini od 328 kilometara na sat.

“Želja mi je da oborim vlastiti rekord, zbog toga treniram svakog dana. Planiram u augustu ove godine, letom u Švicarskoj, oboriti ovaj rekord, ali to ću pokušati i ovdje. Ono što ja koristim tokom leta jeste samo snaga zemljine teže. Koristeći sam vlastitu snagu, penjem se do tačke ili vrha s kojeg ću skočiti. Letim bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Ja sam najbrži čovjek u historiji čovječanstva”, poručio je Chris Byrnes.

Uz Byrnesa je do danas stasalo oko 100 sportista u ovoj oblasti, a njegova poruka mladima jeste da prate svoje snove i ostvaruju svoje ciljeve.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...