Gledaj uživo: Elita svjetskog brdskog biciklizma spremna za Red Bull Rampage

- Advertisement -

Od prvog izdanja 2001. godine, Red Bull Rampage je pomicao granice mogućeg na dva kotača.

Ni nakon gotovo dvije decenije, to se nije promijenilo. Najbolji svjetski vozači ovih dana pristižu u Nacionalni park Zion u američkoj saveznoj državi Utah, gdje će se 25. oktobra održati 14. izdanje godišnjeg spektakla brdskog biciklizma.

Nastupiće samo 21 biciklista iz cijelog svijeta, od kojih svaki mora biti pozvan da se kvalificira ili sudjeluje u takmičenju. Svaki biciklista ima dvije vožnje i u obje može izvoditi trikove koje smatra prikladnim. Ocjenjuje ih panel njihovih kolega, a vozač sa najvišim brojem osvojenih bodova u zbiru je pobjednik.

Zanimljivo je da samu stazu prave vozači. Startnu i ciljnu tačku označavaju organizatori, dok takmičari imaju četiri dana da uz pomoć  dvije lopate – ali bez električnih aparata – stvore što bolju i izazovniju stazu između dviju tačaka.

Staza ima vertikalni pad od 237 metara sa često jakim vjetrovima kojima se takmičari moraju suprotstaviti, te nije omeđena drvenom ogradom.

Prošlogodišnji pobjednik je Kanađanin Brett Rheeder koji je izveo besprijekoran spust niz stazu u Nacionalnom parku Zion, gdje je takmičenje premješteno prošle godine.

Prvo izdanje 2001. godine – kojim je započela popularizacija slobodnog brdskog biciklizma – osvojio je još jedan Kanađanin, pionir ove discipline, Wade Simmons. Kanada je inače dominantna sila na Rampageu, sa osvojenih osam od 13 takmičenja, uključujući i posljednja četiri.

Nekoliko ranijih pobjednika učestvuje i ove godine, a među njima su, osim pomenutog Rheedera, njegov zemljak i trostruki pobjednik Kurt Sorge, zatim Kyle Strait iz SAD-a i Španac Andreu Lacondeguy.

Strait i dalje drži rekord kao najmlađi pobjednik, kada je kao 17-ogodišnjak slavio još 2004. godine. On se čak takmičio i na prvom Rampageu 2001. godine, te je postao prvi višestruki pobjednik 2013.

Ove godine konkurenciju čini deset biciklista ranije odabranih od strane organizatora, osmorica s naknadno dodijeljenim pozivnicama, te trojac koji se plasirao na Rampage putem kvalifikacija  održanim u septembru. Među njima je najviše Amerikanaca i Kanađana, njih čak 13.

Red Bull Rampage takmičenje možete gledati u petak, 25. oktobra, uživo na Red Bull TV.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) U stravičnoj nesreći troje mladih izgubilo živote

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak,...

(VIDEO) Polomio felge na putu, policija lopatom “zakrpila” rupe

U Jajcu je jedan muškarac doživio nesreću, kada je...

Tragedija sa Marijin dvora nije dovoljna opomena: Policija isključila 20 vozača tokom prethodne večeri

Policija Kantona Sarajevo isključila je proteklog dana iz saobraćaja...