Gledaj uživo: Red Bull Cliff Diving ovog vikenda u Italiji

- Advertisement -

Treća stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019 najbolje svjetske skakače i skakačice ovog vikenda dovodi na jug Italije, u Polignano a Mare.

Polignano a Mare će ove nedjelje po sedmi put ugostiti svjetsku elitu cliff divinga, a očekuje se da će oko 60.000 gledalaca bodriti takmičare dok budu izvodili svoje spektakularne skokove s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metara (žene).

Polignano, kojeg zovu ‘domom evropskog cliff divinga’, doslovno je sagrađen na liticama – kuće tamo kao da ‘izniču’ iz stijena. Takmičenje u ovom gradu je specifično po tome što skakači na putu do skakaonica, postavljenih na privatnoj terasi na krovu, moraju proći kroz dnevni boravak.

U konkurenciji žena, aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) je neprikosnoveni favorit. Jedina koja joj ove sezone uspijeva parirati je Kanađanka Lysanne Richard, sa dva pobjednička podija na prva dva takmičenja ove sezone. Iffland će pokušati nastaviti niz pobjeda započet prošle sezone: trijumfom u Polignanu izjednačila bi rekord od četiri uzastopne pobjede, koji drži Amerikanka Rachelle Simpson.

Kod muškaraca, branilac titule Gary Hunt (UK) također je favorit, ali veliku prijetnju njegovoj suverenoj vladavini predstavlja Rumun Constantin Popovici, skakač u usponu koji mu je na prethodnom takmičenju u Dublinu preoteo pobjedu.

Italija je treća od ukupno sedam stanica ove sezone, a pretposljednja najbolje svjetske skakače i skakačice ponovo dovodi u našu zemlju: Stari most u Mostaru će 24. augusta petu godinu uzastopno biti pozornica još jednog sportskog spektakla.

Takmičenje u Italiji bit će direktno prenošeno u nedjelju 2. juna na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook i YouTube kanalima prvenstva, s početkom u 16:30.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...