AvanturaIzdvojeno

Ismir Jusko Švabo i Benjamin Kasumović osvojili Island Peak

0

Naši alpinisti Ismir Jusko Švabo i Benjamin Kasumović, koji su članovi sarajevske Akademije borilačkih vještina “Bushido”, popeli su se u subotu na Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, koji se nalazi na 6.182 metra nadmorske visine.

– Poslije 16 dana veoma teške i neizvjesne ekspedicije i dvanaestosatnog penjanja po izuzetno lošem i nepredvidljivom vremenu uspjeli smo osvojiti Island Peak. Ponosni smo što se zastava naše Bosne i Hercegovine vihorila na Island piku. Uloženi trud i mjeseci priprema na kraju su se u potpunosti isplatili. Posebno se zahvaljujemo  instruktorima Muhamedu Gafiću, Samiru Mehiću i Demiru Nerminu, s kojima smo se 12 mjeseci pripremali za ovu veliku avanturu. Moram spomenuti i sponzore “Himalaya Herbals”, “King of Ring”, “KM Trade”, “Komel”, bez čije pomoći naš odlazak na Himalaye ne bi bio moguć – kazao Jusko te dodao da mu je ovo najsretniji trenutak u životu.

Ova dvojica bh. alpisinsta dio su međunarodne ekspedicije “Nepal – Himalaya – Island Peak 2014”.

– Od tirdesetčetiri člana međunarodnih ekipa, koje su krenule prema vrhu, samo je šesnaest došlo do Island Peak. Većina ih je odustala zbog fizičke nemogućnosti da dođu do vrha. Tokom ekspedicije naišli smo na brojne probleme i prepreke, ali smo ih na kraju uspjeli savladati. Velike probleme smo očekivali s aklimatizacijm, ali smo i nju nekako savladali. Zadnjih 100 metara do Island Peaka smo išli oko sat i po sa ruskom ekipom i uspjeli smo zajedno doći do vrha – rekao je Jusko.

Avantura međunarodne ekspedicije “Nepal – Himalaya – Island Peak 2014” započela je u Katmanduu, glavnom grada Nepala, iz kojeg su se članovi malim avionima prebaciti do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina. Iz Luklea su dalje preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea, Gorak Shepa, došli do baznog kampa planine Everest. U baznom kampu su proveli dane zbog dodatne aklimatizacije, nakon čega ih putovanje dalje vodilo ka baznom kampu Island Peaka.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like