Jelena Simović i Senad Bečković: Idemo dosegnuti Elbrus

- Advertisement -

Dok je u Rusiji aktuelna utrka ko će osvojiti vrh tabele u okviru Svjetskog prvenstva u fudbalu, hrabri i utrenirani alpinisti i visokogorci iz Bosne i Hercegovine kao i susjednih zemalja, uskoro kreću na put ka Rusiji kako bi dosegli nove vrhove, i to one prave, planinske.

Pristupiti vrhu Elbrus, najvišem evropskom i kavkaskom vrhu koji se nalazi na 5.642 metra nadmorske visine, cilj je ove ekspedicije na koju u četvrtak, uz desetak alpinista iz BiH, kreću Jelena Simović i Senad Bečković.

Oboje iza sebe imaju zavidno planinarsko iskustvo, a strasti nikada ne manjka. Dovoljno je spomenuti da su zajedno prošle godine, po vrlo ekstremnim uslovima, pristupili vrhu Mont Blanc sa 4810mn/v., a Elburs je kao naredni izazov bio zacrtan već tada. Kondiciono to je vrlo zahtjevna ekspedicija za koju se pripremju već nekoliko mjeseci. 

“Definitivno je da Elbrus spada u najizazovniju ekspediciju i vrh za nas do sada. Ovo će biti prvi put da idemo preko 5. 000mn/v, te famozne barijere, i sigurno predstavlja jedan veliki izazov. To je uspavani vulkan, masiv koji je specifičan po naglim promjenama vremenskih uslova. Osnovni specifikum Elbrusa 5. 642mn/v jeste ogromna hladnoća i tokom ljetnog perioda, gdje temperature idu i ispod – 30° C” kaže Senad. 

 “Više od pola godine se pripremamo, a plan smo prilagodili, koliko smo mogli, uslovima koji nas tamo očekuju. Sedmično smo bar dva puta trčali trail na vrh Trebevića. Imali smo nekoliko zimskih uspona na vrhove prelijepe Visočice i Bijelašnice gdje smo uvježbavali tehnike i kretanja u zimskim uslovima. Također, uradili  smo uspone na Maglić, Zelenu glavu na Prenju, išli smo na vrh Durmitora, kao finalni trening”, pojašnjava Jelena i otkriva kako su znali pješačiti i do 12 sati po ovim planinama jer ih na završnom usponu očekuje upravo to. 

Inače, ističu kako su se pripreme sastojale od tehničkih i kondicionih dijelova. “Tehnički dio odradili smo tokom uspona na naše najatraktivnije vrhove, gdje smo pokušali simulirati sve ono što bi nas moglo očekivati tokom ekspedicije, kao i samo ponavljanje stečenih znanja iz alpinizma i visokogorstva” kaže Senad i otkriva kako je ipak kondicioni dio najbitniji zbog napora kojem su tijelo i organizam izloženi na visinama iznad 3.500mn/v. Dodaje da su se kondicione pripreme sastojale od trčanja, i to najviše trail utrka po planinama, svakako fitnesa i vježbi u teretani, dugih biciklističkih tura, jer se, kako ističe, na ovakve ekspedicije nosi mnogo opreme, i ako niste kondiciono i fizički spremni skoro da je nemoguće uspjeti.

Tokom zahtjevnih priprema Jelena i Senad imali su podršku kompanije Lactalis BH i brenda Dukat Fit, mliječnog proteinskog napitka kojim su brzo vraćali izgubljenu energiju. Uz podršku Lactalisa BH, ali i brojnih drugih sponzora, uspješno su uspjeli završiti sve pripreme za ekspediciju u kojoj ih očekuje mnogo izazova.

Ekspedicija će trajati 14 dana, a prvi izazovniji dio planiran je trećeg dana. “Tada imamo aklimatizacioni uspon iz Terskola do opservatorije, a zatim treking do opservatorije Elbrus na 3380 m i noćenje u šatorima u kampu na visini od 3380 m”, kaže Jelena. U nastavku također ide niz priprema da bi devetog dana, naša ekspedicija, u jedan sat iza ponoći, krenula prema vrhu Elbrus na 5. 642 metra nadmorske visine.

“Potrebna su velika finansijska sredstva da bi se ovakav jedan poduhvat uopšte planirao ali i uspješno realizirao. Neophodno je mnogo i specifične opreme,  koja je jako skupa te su nam naši sponzori pomogli u tome. Ovim putem im se zahvaljujemo, i moramo ih spomenuti. To su su Lactalis BH, Alukoenigstahl d.o.o, Schuco, Trek Bike Centar i Inza Group” kazao je, na kraju, Senad.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...