Kako je skijaš ispisao historiju na drugom najvišem vrhu svijeta

- Advertisement -

Novi dugometražni dokumentarni film na Red Bull TV otkriva šta se desilo iza kulisa historijske misije poljskog planinskog skijaša Andrzeja Bargiela. „K2: The Impossible Descent“ je naziv dokumentarca koji donosi priču o Bargielovom historijskom skijaškom spustu. On je bio anoniman sportaš kada se 2018. godine bez kisika popeo na K2, drugi najviši vrh na svijetu, i spustio se od vrha do dna sa skijama na nogama, što je izazov koji niko prije ni poslije Bargiela nije završio.

Sam uspon na K2 izvanredno je postignuće ako znamo da jedna od četiri osobe koje pokušaju da ga osvoje nikad se ne vrate. Nakon uspona koji je trajao više od 60 sati i to bez korištenja dodatnog kisika, Bargielova historijska ruta niz K2 uključivala je i skijanje od vrha do „ramena“, koje se nalazi na 8000 metara visine, što je brže moguće kako bi izbjegao zloglasnu „zonu smrti“ u kojoj tijelo doslovno umire iz minute u minut.

Zatim je morao izbjegavati led, koji je padao brzinom metaka, kako bi stigao do dijela Messnerov Prijelaz, jedva prohodnog uskog puta s dubokim špiljama s obje strane, te na kraju proći Kukuczka-Piotrowski stazom ispunjenom pukotinama u ledu prije nego je stigao nazad u bazni logor.

U to je vrijeme samo Bargielov tim, uključujući i njegovog brata Barteka, znao kako opasno je misija blizu neuspjeha kada mu se penjački partner Janusz Gołąb razbolio. Dron kojim je upravljao Andrzejev brat Bartek korišten je za prijevoz hitne medicinske pomoći koja je stabilizirala Gołąba i omogućila Bargielu da nastavi do vrha visokog 8.611 metara.

To nije bio jedina prilika u kojoj je korišten dron u spasilačke svrhe. U filmu „The Impossible Descent“ (Nemogući spust), koji detaljno opisuje ekstremne izazove visinskog alpinizma, snimljen je i trenutak kada je britanski penjač Rick Allen pao s litice na obližnjem širokom vrhu. Njegove kolege su prijavile da je mrtav, ali ga je Bartek primjetio i uz pomoć drona vodio nazad do sigurnog područja.

Dron je ponovno imao važnu ulogu leteći u visine da provjeri vremenske uvjete kada su oblaci stvarali bjelinu dok je Bargiel pokušavao odabrati stazu za tehnički spust.

„Ovaj teren je stvarno kompliciran i planinu morate dobro pročitati. Ako skrenem pogrešno mogao bih pasti nekoliko stotina metara. Da biste bili na pravom mjestu u pravo vrijeme, potrebni su vam svi podaci“, rekao je Bargiel.

Sada, na drugu godišnjicu Bargielovog uspjeha, ovaj novi dugometražni dokumentarni film u produkciji Red Bull Media House otkriva super-ljudsku psihologiju i mentalni sklop koji su Bargiela učinili savršenim za ostvarivanje ovog poduhvata.

Film je režirao Slawomir Batyra, a izvršni producenti su Tom Fish i Michal Zamencki. Sniman iz perspektive Bargiela i njegovog tima, film sadrži i dodatke u vidu komentara stručnjaka, uključujući ko-redatelja filma Free Solo filma i alpinista Jimmy China. On je prokomentarisao upotrebu dronova kao „generacijski pomak u korištenju tehnologije za postizanje vrlo zahtjevnih ciljeva na planinama“.

Dokumentarni film „K2: The Impossible Descent“ možete pogledati na Red Bull TV.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...