Kakve veze imaju Bjelašnica i Slovenija?

- Advertisement -

Američkog wakeskatera Briana Grubba pamtimo po njegovoj zimskoj avanturi na Zmajevom potoku na Bjelašnici. Nakon lokacija diljem svijeta, Grubba je njegov najnoviji projekat ponovo doveo blizu naših krajeva – na rijeku Savu Bohinjku u Sloveniji.

Brian Grubb, američki pionir wakeskatinga, poznat je po sjajnim projektima, poput wakeskatinga na terasama rižinih polja u Banaueu na Filipinima, duž vulkanske doline u pustinji u Jordanu, te na čuvenom Kleopatrinom bazenu (Pamukale u Turskoj).

Publika u našoj zemlji ga se sjeća po vožnji na zaleđenom Zmajevom potoku, na snijegom zametenoj Bjelašnici prije nekoliko godina.

Grubb uvijek traga za inovacijama u svom sportu. Ovog puta, 38-godišnji stanovnik New Hampshirea je konačno ostvario svoj dugogodišnji san o iskoraku wakeskatinga u budućnost pomoću tehnologije.

Udružio je snage s kompanijom Infineon Technologies, kako bi napravili kvadkopter dron na električni pogon, koji bi ga mogao vući. Njemačka kompanija je izradila sigurnu i pouzdanu letjelicu, sa baterijom snage 158 pametnih telefona (1,5 kWh / 51,8 V / 30 Ah) i elisama prečnika 80 centimetara.

Za lokaciju na kojoj će svoju zamisao pretočiti u stvarnost odabrao je Savu Bohinjku – idiličnu, kristalno čistu alpsku rijeku koja teče duboko između slovenačkih planina.

Nakon što je na lokaciju snimanja stigao na električnom Harley Davidsonu, Grubb je na svojoj dasci izveo niz odvažnih trikova dok ga je vukao dron. To iz osnova mijenja način na koji wakeskateri mogu voziti po plitkim vodama i na zabačenim lokacijama – i sve to bez zagađivanja okoliša.

Impresivna 24 kilograma teška mašina mogla je vući Grubba po punih deset minuta bez prekida, a mogla ga je čak i podići u zrak kada je to bilo potrebno za izvođenje trikova.

„Bio je divan osjećaj kliziti po površini prelijepe rijeke, prebacivati se sa vitla na dron u toku vožnje, izvoditi trikove na malim drvenim rampama i letjeti dronom ispod mosta. Sve je još slađe kad znate da vaš dobar provod ne šteti prelijepom okruženju“, izjavio je Grubb.

U videu pogledajte kako je izgledala njegova vožnja u Sloveniji, a u drugom videu se podsjetite njegove avanture na Bjelašnici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...