Avantura

Legende skejtale na stijenama iz jurskog doba

0

Američka skejt legenda Ryan Sheckler predvodio je tim skejtbord zvijezda u divljinama Utaha gdje su se okušali u vožnji po glatkim stijenama nastalim u jurskom periodu prije više od sto miliona godina.

Na ovaj nesvakidašnji poduhvat ih je inspirisao renomirani avanturistički fotograf, takođe skejter, Jonathan Mehring, koji je prije desetak godina otkrio prastaru glatku kamenu tvorevinu nedaleko od gradića Moab u američkoj državi Utah. Petorica poznatih skejtbordera pridružila se snimatelju Russellu Houghtonu kako bi pronašli još jednu takvu stazu.

Prvo je državni Zavod za upravljanje zemljištem punu sedmicu dana detaljno pretraživao stotine kilometara terena kako bi pronašli nekoliko dijelova primjerene podloge za skejterski tim, kojeg su pored pomenutog Shecklera činili i Zion Wright, Barney Page, Ryan Decenzo i Alex Midler.

Teren su ranije koristila druga vozila, pa je skejterima odobreno da isprobaju podlogu koja je bitno hrapavija od one na kojoj inače voze u skejt-parkovima. Kanađanin Decenzo, koji je 2011. osvojio jedno od naprestižnijih skejtbord takmičenja, kaže kako nije vjerovao da je moguće voziti na ovoj stazi kad ju je ugledao.

LIFE:  Dudić: Očekujem borbenu ekipu i izgaranje do zadnje minute (VIDEO)

„To nije bila podloga na kojoj svakodnevno skejtamo, tako da morali izvršiti prilagodbu s nešto većim točkićima. Pomislio sam u prvi mah da je ovo suludo“, dodao je Zion Wright, dvadesetogodišnja skejtbord senzacija.

Ipak, kada bi se privikli na novu stazu, pješačili su više puta po pola sata kako bi pronašli i druge dijelove kako bi vozili koliko su im srca željela.

„Neka mjesta su imala veća ispupčenja, druga su bila više glatka, ali čim se navikneš na jednu oblast, kreneš ka drugoj i opet se moraš privikavati. Svaki pokušaj je bio nešto sasvim novo“, prokomentarisao je Amerikanac Midler.

Legendarni Sheckler, trostruki pobjednik prestižnog takmičenja X Games, uz osmjeh je otkrio: „Rukavice su ovdje spas. Ponesite rukavice!“

Facebook komentari

Predstava ‘Majka ili sve lutke idu u raj’ otvara 18. festival bh. drame

Previous article

Huawei izvjestio o rastu prodaje od 39 posto

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Avantura