Avantura

Plivanje na Sjevernom polu za neke je samo rutina

0

Lewis Gordon Pugh je avanturista koji uživa plivajući u izuzetno hladnim vodama. Obaranje svjetskog rekorda u plivanju na nula stepeni Celzija je njegov najveći uspjeh. Bilo je to u Norveškoj, na jezeru Nigardsbirn kada je preplivao 1.225 metara.

Plivanje na Sjevernom polu za neke je samo rutina, Life.baAli, ni na tome se nije zaustavio. Istraživački duh vodio ga je širom svijeta, a neostvaren san bio mu je Antarktik i plivanje u vodi čija je temperatura ispod tačke smrzavanja.

Tako se nedavno našao i među morskim bićima Antarktika, a lokalno stanovništvo prozvalo ga je „bijelim medvjedom“. I danas ga u njegovima avanturama često prate ledolomci i brojne znatiželjne posade, čiji članovi umotani u debele jakne promatraju ovog vrhunskog plivača kako se probija između santi leda.

Često se na palubi broda mogu čuti razgovori iskusnih mornara o brzoj smrti prilikom slučajnog pada u ledeno more. Ljudi u stanju hiper-ventilacije u rukama i nogama osjećaju strašnu težinu, dok im disanje postaje ubrzano. Boravak u tako hladnoj vodi onemogućava kretanje i plivač ubrzo tone. Osnovni razlog brzog utapanja, kako kažu iskusni mornari, nije hladnoća, već šok koji sprečava nesmetano disanje.

Takva pravila za Pugha ne važe. Plivajući na Arktiku, postavio je svjetski rekord u najdužem plivanju na nula stepeni, a plivao je i aktivno izdržavao hladnoću punih 23 minute i 50 sekundi, dok bi plivanje na toj temperaturi za prosječni ljudski organizam bilo pogubno.

Takvo čudno ponašanje organizma privuklo je pažnju naučnika. Jedan od njih je i Jonatan Douglas koji je proučavao Pughov organizam za Južnoafrički institut sporta.

– Dok skoro nag stoji na ledenoj santi i sprema se za skok Pugh sluša muziku. To je njegova mentalna vježba koja mu pomaže da ostvari zacrtani cilj. Aparati koji su spojeni sa njegovim tijelom pokazuju da temperatura tijela sa normalnih 37 stepeni naraste prije samog skoka na 38,4 stepena. Mislimo da je to ključ njegovog uspjeha, kaže Douglas i dodaje kako je sve povezano s psihologijom. Osim što je sam ulazak u vodu neobičan, čudno je da čovjek može svladati iskonski nagon koji ga prisiljava da odmah izađe iz sredine u kojoj mu prijeti smrtna opasnost. Iako senzori bilježe izuzetan bol koju tijelo osjeća, Pugh i dalje može da kraula kao da je u toplom hotelskom bazenu.

Plivanje na Sjevernom polu za neke je samo rutina, Life.baNerijetko se i na obali mogu vidjeti lokalni stanovnici koji promatraju ovog neobičnog čovjeka. Podvizima čovjeka kojeg zovu „bijeli medvjed“ mnogi su očarani. Stanovništvo tvrdi da plivač posjeduje nadprirodne moći.

LIFE:  U BiH rast potrošačkih cijena u aprilu 2,4 posto, godišnja inflacija 13,2 posto

– U Pughovo tijelo se ponekad zabijaju sitni komadići leda koji mu paraju kožu i ostavljaju krvave tragove, kaže lokalni ribolovac i dodaje kako je Pugha promatrao tokom njegovog plivanja na 1.200 metara kada je vidio da pred sam kraj plivač postaje dezorjentisan. Pogled mu je do pred sam kraj bio bistar i čist, dok je tokom zadnjih zamaha postao dezorijentisan, a u njegovim očima nije bilo živosti pa čak ni boje, prizor je bio jeziv, ali je Pugh postigao cilj.

Tokom plivačkog podviga na Sjevernom polu Pugha su pratila tri čuvara čiji je cilj bio da skrenu pažnju lijepih ali krvoločnih bijelih medvjeda koji su izuzetno dobri plivači i lovci. Čuvari nisu smjeli povrijediti te lijepe životinje koje su s posebnim zanimanjem pratile Pugove snažne zamahe.

– Plivao sam i postavljao rekorde i na Antarktiku, ali on je u je u poređenju sa sredinom na otvorenoj ledenoj površini Sjevernog pola kao hotelski bazen. Otvoreni led i more ispod njega je sablasno. Plivati u toj vodi je strašno, vidljivost je smanjena. Kada se zaroni u to more sve je tamno i doslovno crno. Um obuzima osjećaj potpunog ništavila koje se nalazi svuda okolo, kaže Pugh.

Plivanje na Sjevernom polu za neke je samo rutina, Life.baNjegov konačni cilj možda nije samo ljubav prema plivanju i postizanje novih rekorda na ekstremno niskim temperaturama. Žrtvujući svoj život on ukazuje na opasnosti ljudskog ponašanja i odnosa prema prirodi koja ima svoje zakone na koje čovjek može uticati ali ne i planirati njihov tok. Gubitak života jednog ekstremnog plivača za svjetsku javnost bila bi samo elektronska vijest, ali njegov uspjeh oduzima dah svima koji žele da ga vide. Temperatura mora raste, polovi se otapaju i zasigurno prave više prostora za plivanje plivačima poput Pugha, međutim hladna voda može uskoro preplaviti obale kontinenata dok će hladan znoj orositi lica svjetskih lidera kojima zagađenje donosi povećan profit u budžetu.

Piše: Tarik Kapetanović


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like