Majstor parkoura: Jason Paul izvodio akrobacije na džinovskom drvenom rollercoasteru

- Advertisement -

Legenda parkoura, Nijemac Jason Paul, i njegovi prijatelji Krystian Kowalewski i Silke Sollfrank, takođe parkour zvijezde, dobili su neograničen pristup najstarijem zabavnom parku u Njemačkoj, a njihova posjeta urodila je spektakularnim videom.

Njihova pustolovina rezultirala je videom „Jason Paul’s Wild Ride“, u kojem trojac izvodi parkour trikove na visinama i do 30 metara, na drvenoj konstrukciji roller coastera koji nosi sasvim odgovarajuće ime – Mammut.

Da parkour ne mora nužno biti individualni sport, njih troje su pokazali tokom jedinstvenog treninga u Tripsdrill Erlebsnisparku, najstarijem zabavnom parku u Njemačkoj. Iako je riječ o mjestu koje najčešće služi za opuštene porodične izlete, ovog puta je poslužilo kao savršena lokacija na kojoj su na više od 1000 m³ drvene konstrukcije mogli demonstrirati svoju kreativnost, umijeće i čelične živce.

Lokacija im je omogućila novu interpretaciju parkoura na neobičnoj drvenoj konstrukciji roller coastera. Uz pritisak savladavanja prepreka pod vremenskim ograničenjem, bilo je uzbudljivo skakati iznad vagona rollercoastera koji su jurili brzinom od 80 km/h.

PROČITAJTE JOŠ:  U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

„Naravno, parkour nije timski sport. U konačnici, skokove izvodite sami. Ali nama je ipak jako zabavno da budemo zajedno kao ekipa, jer svako od nas doprinosi svojim individualnim vještinama“, kaže Paul.

Osim zahtjevnih scena koje su snimane na velikim visinama i iziskivale su ogromnu koncentraciju i savršen tajming, ono što ovaj projekat izdvaja od sličnih jeste konstantna promjena perspektive kamere između gledaoca i protagonista videa.

Realizacija videa zahtijevala je izuzetnu preciznost – kako od troje junaka, tako i od pilota drona, snimatelja Paula Kuhna iz Minhena. Letjelicom je upravljao koristeći FPV naočale, koje projiciraju sliku sa kamere na oči u stvarnom vremenu. To je uveliko povećalo složenost samog snimanja, ali je takođe omogućilo zadivljujuće upečatljive prizore u finalnom videu.

Objavili su i video koji prati tok snimanja, i u kojem objašnjavaju s kojim su se problemima susretali.

Jason Paul (31), freerunner iz Frankfurta, najpoznatiji je po video projektima kao što su „Last Call for Mr. Paul“, koji je na YouTubeu pregledan preko 150 miliona puta, ili „Running Reverse“.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Jason je prije nekoliko godina posjetio i našu zemlju. Na poziv svog prijatelja, bh. freerunnera Benjamina Bakovića, boravio je u Sarajevu, i tom prilikom su ‘prošetali’ gradom trčeći po krovovima.

Jason je bio oduševljen onim što je vidio na šetnji krovovima Sarajeva, historijom grada i mješavinom različitih kultura i arhitektura na jednom mjestu – od džamija, crkvi, sinagoga, građevina iz otomanskog ili austrougarskog perioda, preko objekata u socrealističkom stilu, do modernih zgrada.

“Jedna od najčudesnijih stvari u Sarajevu je to što je tako raznoliko, sve kulture su izmiješane i tako blizu jedna drugoj. Kada se popnete na krov, pogled je prelijep. U jednom skoku ste na zgradi potpuno drugačijeg stila, potpuno drugačije arhitekture”, izjavio je tada.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...