Novi pothvat Mirvada Zenunija, preletio paraglajderom sa Bjelašnice do Mostara: Uživao sam u prizorima koje niko nije vidio prije mene

- Advertisement -

Poznati bh. paraglajder Mirvad Zenuni navikao je ljubitelje ovog sporta da obraduje raznim snimcima iz zraka. Ranije je letio iz Sarajeva do Srbije, prikazivao je i panomarmu grada na Miljacki,  a 2. augusta ove godine odlučio se za novi pothvat. Tako je sa Bjelašnice letio do Mostara.

Piše:Edin Isanović

Kako je istakao krenuo je sa olimpijske planine.

”Nažalost, kasno sam krenuo sa Bjelašnice, pa sam grebenom prema Hranisavi preletio preko Stanara i uživao u pogledu na ovaj divlji i zabačeni dio olimpijske ljepotice. Dalji let prema Konjicu je bio posebno napet i uzbudljiv, jer sam bukvalno grebao cijelu dionicu iznad tla, dok je blagi rotor konstantno zadavao udarce. U Konjicu sam uspio naći blagi termal na stijeni iznad Gazprom pumpe kojeg sam pratio i koji je blago zanosio preko grebena kojeg sam lagano pratio nizvodno. Paralelno sa Jablaničkim jezerom.

Kaže kako je nastavak leta je bio žestok i uzbudljiv. Zbog pogleda na strme litice.

”Nemogućnost penjanja na veće visine da napustim zonu jakih turbulencija, učinilo je ovaj let posebnim jer sam letio na visinama gdje sam mogao da vidim i najmanje detalje na reljefu. Uživam u prizorima u kojim niko prije mene nije. Prolazim rutu kojom niko nije i zasigurno neće neko vrijeme. Izaziva strahopoštovanje jer i najmanja greška mogla bi koštati mnogo. Izlazim dalje na greben, odlučim pravac Paninice i Mostara da bih kasnije nastavio ka Ljubuskom. Međutim, vjetar se na platou iznad Goranaca prilično pojacao. Nakon slijetanja šaljem poruku Mari, letaču iz Mostara koji je bio oduševljen”, istakao je Zenuni.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...