Od Jaloveca pa do Triglava: Za 14 sati savladao pet najviših slovenskih vrhova

- Advertisement -

Planinski trkač Luka Kovačič je bio uvjeren da je moguće „spojiti“ pet najviših planinskih vrhova u Sloveniji za samo 24 sata, ali nadljudskim naporom uspio je nadmašiti samog sebe i ostvariti taj cilj za manje od 14 sati.

Pet najviših vrhova u Sloveniji su Visoki Rokav (2,646m), Škrlatica (2,740m), Triglav (2,864m), Jalovec (2,645m) i Mangart (2,679m). Tim redom ih je i Kovačič savladao.

Kovačič se još kao sedmogodišnjak popeo na najvišu slovensku planinu Triglav, a potom se posvetio biciklizmu, prije nego je odlučio da gradi karijeru u planinskom trčanju i Red Bull 400 utrkama u kojima je pobjeđivao na Planici u protekle tri sezone.

Za kraj ljeta ovaj 24-ogodišnjak je postavio sebi poseban izazov i odlučio da „spoji“ pet najviših slovenskih vrhova trčeći od jednog do drugog i penjući se na svaki, a sve to u jednom danu, po opasnoj vrućini koja vlada krajem augusta.

Mladić iz Kranja je počeo trčati ujutro u 3.15 i stvorio odličan momentum za svladavanje udaljenosti između pet vrhova kao i dvije duboke doline, Vrata i Trenta, da bi ispunio svoj zadatak za nevjerovatnih 13 sati i 56 minuta.

Kovačič je prešao razliku od 6,600 metara nadmorske visine tokom pretrčanih 55 kilometara između vrhova, od čega je 43 km bilo po planinskim stazama i stijenama, 7 kilometara po makadamu i 5 km po asfaltu, a prva 2 sata i 40 minuta proveo je u mraku sa lampom.

„Dugo sam sanjao da spojim svih pet vrhova u jednom danu. Razmišljao sam izvodljivosti svega toga, da li će mi 24 sata biti dovoljno, a sada sam uspio za manje od 14 sati. Ludilo! Trebat će mi nekoliko dana da prespavam i ponovo proživim sve“, otkrio je Kovačič.

Kovačić je spojio Gorenjsku i Primorsku regiju uz pratnju planinara Nejca Marčiča u prvom dijelu, planinskog trkača Matjaža Miklođa i svoje djevojke Urške Ahac u drugom, te u društvu planinskog skijaša Nejca Kuhara u trećem dijelu.

„Najteži dio je bio uspon na Jalovec u sred dana kada je bilo jako vruće i bez vjetra. Nejc Kuhar mi je svojom odličnom pričom pomogao da ostanem motiviran. Prevazišao sam krizu i nastavio. Krenuo sam po mrklom mraku i planirao da završim u mraku, ali na kraju sam stigao na cilj tokom sutona“, dodao je Slovenac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...