Počinje Svjetsko prvenstvo u ice cross downhillu [gledaj uživo]

- Advertisement -

Red Bull Crashed Ice utrkom u Yokohami ovog vikenda biće otvorena nova sezona Svjetskog prvenstva u ice cross downhillu. Biće to prvo gostovanje najbržeg sporta na klizaljkama u Aziji, a ove godine prvenstvo će obići tri kontinenta.

Spektakularna ledena staza dužine 350 metara, izgrađena na rivi u japanskom gradu Yokohami, 8. decembra biće pozornica prvog ovosezonskog okršaja najbržih svjetskih ice cross spustaša.

Titule prvaka brane Kanađanin Scott Croxall i Amerikanka Amanda Trunzo. Najveći konkurenti Croxallu biće bivši prvaci Cameron Naasz (SAD), Marco Dallago (Austrija), Derek Wedge (Švicarska) i njegov stariji brat Kyle Croxall, a tu su i Luca Dallago (Austrija) i Mirko Lahti (Finska).

U konkurenciji žena, bivša prvakinja Jacqueline Legere (Kanada) će pokušati da vrati titulu od Trunzo, a borbi za naslov pokušaće se priključiti i Miisa i Marjut Klemola (Finska).

Takeshi Yasutoko, japanska legenda rolanja, će pokušati da obraduje publiku u Yokohami i ostvari što bolji rezultat na domaćem terenu, nakon što je prošle godine debitovao u ovom sportu, na utrkama u LaSarreu i Edmontonu (Kanada).

U ice cross downhillu, četiri takmičara se istovremeno spuštaju niz ledenu stazu punu prepreka i zavoja, dostižući brzine i do 80 km/h. Dvojica prolaze u naredni krug, sve do utrke finalne četvorke. Riječ je o visoko adrenalinskom sportu, punom brzine, uzbuđenja i atraktivnih poteza, tako da ne čudi da takmičenja redovno privlače veliki broj gledalaca.

Ovo je prvi put da se jedna utrka prvenstva održava u Japanu, ali i cijeloj Aziji. Nakon nje, u ovoj sezoni slijede još dvije Red Bull Crashed Ice utrke (na kojima pobjednik osvaja 1.000 prvenstvenih bodova) u Finskoj i SAD-u. Pored ovih glavnih takmičenja, također će biti održane tri ATSX 500 utrke (nose 500 bodova) i tri ATSX 250 (nose 250 bodova).

Takmičenje u Yokohami biće prenošeno direktno online na Red Bull TV, sa početkom u 11 sati ujutro po našem vremenu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...