Potopljeni grad Halfeti: Parkour majstor u turskom „gradu duhova“

- Advertisement -

Ukrajinac Alexander Titarenko šokirao je svijet freerunninga (slobodnog trčanja) prije dvije godine kada je pobijedio na natjecanju Red Bull Art of Motion.

Od tada on vještinu parkoura podiže na viši nivo, a to je uradio i posljednjim poduhvatom u svjetski poznatom gradu Halfeti u Turskoj.

Titarenko je 2017. stigao kao kvalifikant u grčki Santorini gdje se održavalo Red Bull Art of Motion takmičenje, koje je neslužbeno prvenstvo svijeta u freerunningu. Od totalnog autsajdera, Ukrajinac se prometnuo u pobjednika, pritom postaviviši novi svjetski rekord sa 415 osvojenih bodova u finalu.

„Krenuo sam nadajući se samo da ću se progurati kroz kvalifikacije, a na kraju mi je cijeli svijet čestitao na pobjedi“, otkrio je Ukrajinac nakon šokantnog trijumfa.

Dvije godine kasnije ovaj 25-ogodišnjak dobio je novu priliku da pokaže svoje parkour junaštvo u Halfetiju, malom turskom gradu koji je potopljen 1990-ih u okviru projekta održivosti jugoistočne Anadolije. Tada je ispuštena voda iz lokalnih brana i rijeka, a Halfeti je postao „grad duhova“ nakon što se stanovništvo iselilo.

Titarenko je počeo svoje istraživanje Halfetija tako što je iskočio sa broda na potopljenu zgradu. Potom se, trčeći kroz napuštene objekte, penjao po zidovima i krovovima, prije nego je nesvakidašnju predstavu završio uspinjanjem na minaret potopljene džamije odakle je skočio u plavu vodu.

„Kroz ovaj nastup htjeli smo pokazati identitet grada, udisali smo njegovu atmosferu i postali dio njegovog prirodnog staništa. To je bio moj cilj u Hafetiju. Oduševljen sam jedinstvenom historijskom strukturom, koja me je uveliko inspirisala. Sretan sam što sam imao priliku doživjeti ovo mjesto na jedan poseban način i proštetati se ulicama kojima zapravo vrlo malo ljudi može pristupiti“, kazao je po završetku svog poduhvata Titarenko.

Inače, Ukrajinac će uskoro pokušati odbraniti titulu pobjednika Red Bull Art of Motion takmičenja, koje će se održati 5. oktobra ove godine u italijanskoj Materi.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...