Prvi biciklistički spust u BiH: Red Bull Road Rage, u slikama

- Advertisement -

 

U subotu 6. jula, na novoj cesti Jahorina – Lukavica po prvi put u BiH održan je Red Bull Road Rage, takmičenje u biciklističkom spustu. Riječ je o utrci koja se vozi po four-cross sistemu (istovremeno startuju četiri takmičara, a dvojica najbržih prolaze u naredni krug), tako da smo u subotu – umjesto „četiri mladića“ koji „idu s Trebevića“ – mogli vidjeti četiri mladića koji na biciklima vrtoglavom brzinom jure niz 3,5 kilometra dugu stazu na Jahorini.

Učešće u utrci uzela su 44 biciklista koje ni kiša, koja je pljuštala tokom drugog dijela takmičenja, nije spriječila da se strmoglave niz stazu u lovu na pobjedu i titulu kralja Red Bull Road Ragea. Finala su se domogli Janos Köhler, Mario Kojić, Stefan Tešanović i Nikola Solomun, a najbrži je na kraju bio Janos Köhler (koji je postizao brzinu od čak 97,3 km/h).

Köhleru, koji živi u Dublinu (Irska) i radi kao mountain bike vodič, ovo je sedmo učešće na Red Bull Road Rageu – do sada je učestvovao u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji (gdje je također pobijedio), Latviji, Izraelu i Poljskoj.

„Jednostavno sam lud za Red Bull Road Rageom i učestvujem gdje god da se organizuje. Jako mi je drago da sam došao ovdje, jer sam dugo čekao ovu drugu pobjedu. Na kraju je ovo ispalo i kao odmor, jer zemlja i priroda su zaista predivni.“ – izjavio je pobjednik nakon proglašenja.

Drugo mjesto zauzeo je Mario Kojić (Biciklistički klub Modriča). Mario je trostruki državni prvak u mountain bikingu (MTB), predstavljao je BiH na MTB Svjetskom kupu u Italiji ove godine, i pobjednik je svih pet utrka Škoda XC (cross country) lige 2012 i dosadašnje tri utrke ove lige u 2013. godini. Trećeplasirani je bio Stefan Tešanović, također iz BK Modriča, inače trećeplasirani na državnom MTB prvenstvu 2012 i učesnik Škoda XC lige. Četvrto mjesto osvojio je Nikola Solomun (Banja Luka), koji je bio četvrtoplasirani i na državnom MTB prvenstvu 2012 u kategoriji juniora, a vozio je i dosta međunarodnih downhill utrka.

Finalisti su dobili i vrijedne nagrade, koje su osigurali organizatori i partner utrke Sony: za 1. mjesto 800 KM i Sony Action Cam, za 2. mjesto 600 KM i vodootoporni Sony walkman, za 3. mjesto 400 KM i DJ slušalice i za 4. mjesto 200 KM i prenosivi punjač za baterije.

Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-1 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-4 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-9 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-14 DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-31 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-33 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-36 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-39 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-46 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-50 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-53 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-55 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-64 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-68 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-70 Red_Bull_Road_Rage_Sarajevo_2013_photo_Sulejman_Omerbasic-75

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...