Red Bull Cliff Diving – Borba za titule na vodopadu [gledaj uživo]

- Advertisement -

Sa četiri različita pobjednika na pet takmičenja muškaraca i činjenice da se svih osam takmičarki koje će nastupiti u Južnoj Americi penjalo na pobjednički podij ove godine, Svjetsko prvenstvo 2017 je definitivno opravdalo epitet najnepredvidivije sezone do sada. Tri skakača i tri skakačice su još uvijek u utrci za osvajanje titula, koje će biti dodijeljene nakon velike završnice na novoj lokaciji u Čileu.

© Parque Futangue

U prvenstvu žena, aktuelna prvakinja Rhiannan Iffland je zbog povrede propustila prethodno takmičenje u Mostaru, ali još uvijek drži vodstvo ispred Meksikanke Adriane Jimenez i Australke Helene Merten. Kod muškaraca, Jonathan Paredes (Meksiko) i bivši olimpijac Blake Aldridge (Velika Britanija) će pokušati da sustignu Garyja Hunta na njegovom putu prema rekordnom sedmom naslovu prvaka. Obje trke za titulu biće okončane u netaknutoj prirodi na vodopadu Riñinahue, gdje će 21. oktobra biti uručeni trofeji Kralja Kahekilija i odlučena skakačka postava za sezonu 2018..

Branitelj titule, Englez Gary Hunt, vratio se u pobjedničku formu kako bi ostvario svoju drugu pobjedu sezone na pretposljednjoj stanici u Mostaru. Time je ujedno povratio vodstvo u ukupnom poretku muškaraca i sada u rukama drži sve karte za osvajanje svoje sedme titule u devet sezona Svjetskog prvenstva. Da bi to i ostvario, potrebno mu je da na takmičenju u hladnim vodama Čilea zauzme barem šestu poziciju.

Gary Hunt u Mostaru
Gary Hunt u Mostaru

Njegovi izazivači Paredes, poznat po besprijekornom izvođenju skokova sa visine skoro tri puta veće od olimpijskog tornja i trenutno drugoplasirani, kao i Aldridge, pobjednik takmičenja u SAD-u, definitivno će željeti da ostanu u trci za naslov sve do posljednjeg skoka.

Samo šest najbolje plasiranih skakača Svjetskog prvenstva 2017 se automatski kvalifikuju za narednu sezonu. Preostala četiri mjesta u stalnoj skakačkoj postavi sezone 2018 biće dodijeljena u skladu s poretkom nakon devet takmičenja, uključujući FINA Svjetski kup, FINA Svjetsko prvenstvo i Marmeeting.

Adriana JimenezU prvenstvu žena, borbu za naslov prvakinje 2017 vodiće aktuelna prvakinja Iffland, koja je tek prošlog vikenda ponovo počela trenirati nakon povrede koljena, Jimenez, koja je na prethodnoj stanici smanjila zaostatak za vodećom na svega 60 bodova, te najmlađa stalna skakačica u prvenstvu, Merten. Ova 22-godišnjakinja želi doći do prve pobjede nakon tri pobjednička podija ove sezone.

Meskikanka Adriana Jimenez
Meksikanka Adriana Jimenez

Četiri najbolje plasirane skakačice ostvariće automatsku kvalifikaciju za sezonu 2018. Još dva mjesta u stalnoj postavi Svjetskog prvenstva biće dodijeljena na osnovu rezultata iz ukupno osam takmičenja, uključujući FINA Svjetski kup i FINA Svjetsko prvenstvo.

Jedinstvena lokacija u srcu Sjeverne Patagonije u Čileu poznata je ne samo po svojim pejzažima u podnožju Anda, već i po vodopadu Riñinahue. Smješten u parku Futangue – zaštićenom predjelu nesvakidašnje ljepote, bogatom nedirnutim šumama, vodopadima i planinama, kao i spektakularnim poljima stvrdnute lave i izvorima vruće vode – biće savršena pozornica za krunisanje prvaka i prvakinje 2017, sezone neizvjesne do posljednjeg skoka.

Gledajte direktan prenos iz Lago Ranca

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 21. oktobra od 20:00h na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV i Facebooku. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...