Video: Red Bull Dajak – Izazov na vodi

- Advertisement -

 

Red Bull Dajak 2014
Red Bull Dajak 2014

Red Bull Dajak 2014 – U prelijepom ambijentu na rijeci Vrbas kod banjalučkog Kastela u nedjelju 3. avgusta u 17:00h po prvi put će biti održano Red Bull Dajak takmičenje. Riječ je o trci posebne vrste čamaca karakterističnih za područje oko Vrbasa, ali u jednom novom izdanju koje tradicionalnom načinu vožnje dajaka daje dodatnu takmičarsku notu.

Andrej Zamolo iz Dajak kluba Banja Luka objašnjava nastanak dajaka:

“Dajak je nastao u vrijeme kada Banja Luka još uvijek nije imala mostova, tako da je služio za prevoz ljudi i robe. Ime je dobio po drvenoj motki dajak, dugoj četiri metra, koja na kraju ima metalni šiljak i pomoću koje se dajakaš stojeći u čamcu odguruje i upravlja dajakom.”

Ovo tradicionalno plovilo još uvijek ima nemali broj poklonika koji se i takmiče, a Red Bull Dajak trka donosi jednu novinu: vozi se po 4-cross sistemu, to jest četiri takmičara startuju istovremeno. Pored toga što voze uzvodno, nizvodno i dijagonalno, svoju spretnost moraju pokazati i vožnjom kroz kapije, okretima i sličnim manevrima. Naročito zanimljivo može biti pri okretanjima, jer nije baš jednostavno kada se četiri čamca dužine preko četiri metra susretnu na malom prostoru. Tu može doći i do ispadanja i prevrtanja – što će reći: teži zadatak za takmičare, a više zabave za gledaoce.

Prijave za Red Bull Dajak trku su u toku, a svi koji se žele prijaviti mogu to učiniti preko web stranice www.redbull.ba ili u Dajak klubu Banja Luka. Oni koji nemaju čamac, mogu koristiti čamac koji je obezbijedio Dajak klub. A i oni koji nisu baš najspretniji u vodi, pozvani su da u nedjelju 3. avgusta u 17:00h dođu kod Kastela i podrže najbolje dajakaše Vrbasa. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...