Red Bull Dajak: Prognoze favorita

- Advertisement -

rbdajak

Prva Red Bull Dajak trka, koja će se održati u nedjelju 3. avgusta u 17h kod banjalučkog Kastela na rijeci Vrbas, privukla je veliku pažnju ljubitelja vožnje ovim tradicionalnim čamcem karakterističnim za područje oko Vrbasa. O tome svjedoči i veliki broj prijavljenih takmičara, među kojima se ističe nekoliko potencijalnih favorita.

Jedni od favorita su svakako i Andrej Zamolo i Dragan Babić, obojica dugogodišnji dajakaši velike reputacije. Andrej je pobjednik tradicionalne trke dajak čamaca koja se svake godine održava u okviru manifestacije Ljeto na Vrbasu. Dajak vozi 27 godina i na ovim trkama je učestvovao 18 puta. Dragan također vozi dajak preko 20 godina.

Iako ih smatraju favoritima, obojica su oprezni u prognozama, jer trka u ovakvom formatu se organizuje po prvi put. Naglašavaju razliku između Red Bull Dajak trke i uobičajenih takmičenja u vožnji dajaka. Ova trka se vozi po 4-cross sistemu, to jest četiri takmičara startuju istovremeno. Pored toga što voze uzvodno, nizvodno i dijagonalno, svoju spretnost moraju pokazati i vožnjom kroz kapije, okretima i sličnim manevrima.

“Razlika između tradicionalne trke dajak čamaca i Red Bull Dajak trke je ogromna. Tradicionalna trka traje preko 30 minuta, kod nje je bitna izdržljivost i ako se negdje i pogriješi, iskusni vozači mogu taj zaostatak nadoknaditi. U Red Bull Dajak trci, koja će trajati do neke tri minute, nema prostora za greške kao što su zapinjanje po kamenju, proklizavanje dajaka, ispadanje iz čamca, biranje bržeg toka rijeke i slično. Red Bull Dajak trku će odlučivati eksplozivnost na startu i snalažljivost dajakaša oko okretišta. Zbog takve dinamike biće veoma neizvjesno ko će da pobijedi, jer ovakvu trku još niko nije vozio”, objašnjava inovacije u Red Bull Dajak trci Andrej Zamolo.

I Dragan je sličnog mišljenja: “Imajući u vidu da se ovakav oblik takmičenja odvija po prvi put, veoma mi je teško prognozirati ko je favorit za osvajanje titule ali, ukoliko se ne dogodi neki peh, očekujem da će se u finalu voditi velika bitka između Andreja Zamole, Nebojše Tadića i mene. U mojih 20 godina bavljenja ovim sportom nikada nisam učestvovao u nečemu sličnom. Ovo je za mene veliki izazov i daću sve od sebe da opravdam očekivanja mojih navijača. Moja očekivanja su, kao i uvijek, skromna i ukoliko me ne budu pratili pehovi nadam se ću ostvariti plasman u finale, a onda je sve moguće.”

O svojim prognozama Andrej kaže: “Vrlo je teško uopšte pretpostaviti ko bi mogao biti najbolji, jer ima dosta iskusnih i kvalitetnih vozača kao što su Dragan Babić, Nebojša Tadić , Igor Kuzmanović, Zlatko Kivač, Bilko Kačar… tako da u suštini svaki vozač može stisnuti svoj dajak i sve nas iznenaditi.”

Dragan je pun riječi hvale za svog dugogodišnjeg rivala, ali prije svega velikog prijatelja Andreja: “Andrej je najveći šampion ovog sporta svih vremena i samim tim je i favorit broj jedan za osvajanje ove titule. Pored toga što smo veliki rivali na vodi, našim višegodišnijim rivalstvom jedan drugog smo tjerali da dajemo puno više, na čemu sam veoma zahvalan Andreju, jer me je rivalstvo sa njim natjeralo da se borim i usavršavam do krajnjih granica.”

Bez obzira ko na kraju iz vode izađe kao pobjednik, osim prestiža i titule pobjednika prve Red Bull Dajak trke osvojiće i novčanu nagradu u iznosu od 800 KM. Drugoplasirani dobija 400 KM, a treći 200 KM. A publici koja bude posmatrala okršaj najboljih dajakaša zagarantovano je uzbudljivo takmičenje i dobra zabava, tako da pozivamo sve one koji su u prilici da dođu i ne propuste ovaj jedinstveni događaj.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...