Skokovi s litice na netaknutom jezeru

- Advertisement -

Rhiannan Iffland i Jonathan Paredes su uspješnu godinu odlučili okončati posjetom Čileu, zemlji u kojoj su 2017. godine oboje proslavili osvajanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Istražujući Patagoniju, skakali su na netaknutim lokacijama zadivljujuće ljepote.

Iza 27-godišnje Australke Iffland je izuzetno uspješna sezona, u kojoj je osvojila treću uzastopnu titulu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu i postala najuspješnija takmičarka u historiji cliff divinga. Meksikanac Paredes nije uspio odbraniti naslov prvaka, ali je u žestokoj konkurenciji osvojio odlično treće mjesto.

Kako bi se nagradili za kraj uspješne godine, posjetili su Lago General Carrera, drugo najveće slatkovodno jezero u Južnoj Americi, i postali prve osobe koje su skočile u kristalno čistu tirkiznu vodu ovog prirodnog dragulja.

Jezero je smješteno u centralnom dijelu Patagonije, 2.000 kilometara južno od glavnog grada zemlje, Santiago de Chilea. Ovo područje obiluje velikim jezerima, fjordovima i glečerima, a do njega se dolazi stotinama kilometara dugim makadamskim putevima. No, naporan put se isplati, jer ljepote ovog kraja uvijek ostave bez teksta sve one koji imaju sreću da ga posjete.

Posebno su impresionirani bili posjetom jednom od najskrivenijih prirodnih blaga na svijetu, mreži špilja Mramorna katedrala, koje se nalazi u blizini.

„Dolazak u Patagoniju mnogo mi znači. Fasciniran sam okolinom: velike planine, prelijepo jezero. Volim posjećivati ovakva mjesta, gdje se nađete usred ničega i onda odjednom pronađete nešto vrlo posebno i jedinstveno. Priroda nam daruje ovakva mjesta i trebamo ih koristiti s poštovanjem. To je ljepota ovog sporta i to je ono što najviše volim u cliff divingu“, izjavio je Paredes.

Do lokacije na kojoj su skakali stigli su brodom iz grada Puerto Tranquilo (što je i jedini način), a potom su se uz pomoć konopaca popeli na 20 metara visoku liticu.

Otežavajuća okolnost bila je temperatura vode, koja je iznosila svega 7° Celzijusa. Naime, u Čileu je sad proljeće, a voda u jezeru potiče od glečera i otopljenog snijega s okolnih planina.

„Patagonija je tako jedinstveno mjesto, i ima toliko mnogo sjajnih lokacija za skokove. Fascinantnost ovog mjesta i moja strast za putovanjima, avanturama i skokovima su savršena kombinacija. Bilo je hladno i uslovi su bili pomalo izazovni, ali ovo je nezaboravno iskustvo za nas oboje“, rekla je oduševljena Iffland.

Nakon Čilea, oboje skakača će trenirati u toplijim vodama svojih rodnih zemalja, kako bi se što bolje pripremili za proljeće 2019. godine, kada počinje 11. sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...