Skokovi sa stijene: Prvaci testirali jedan od najzelenijih kanjona na planeti [video]

- Advertisement -

Aktuelni šampion i šampionka Red Bull Cliff Diving takmičenja, Gary Hunt i Rhiannan Iffland, tokom priprema za otvaranje nove sezone, koja će početi 13. aprila na Filipinima, posjetili su vjerovatno najzeleniji kanjon na planeti koji se nalazi u Južnoj Africi i tamo izveli nekoliko skokova od kojih zastaje dah.

Britanac Hunt osvojio je prošle godine svoju sedmu titulu svjetskog prvaka u Red Bull Cliff Divingu, dok je Australki Iffland uspjelo po treći put da osigura titulu najbolje u ženskoj konkurenciji i ponese prestižni trofej Kralja Kahekilija.

Ususret novoj sezoni neustrašivi duo je istražio potencijalna nova mjesta za skakanje u rezervatu prirode Blyde River Canyon u Južnoj Africi.

Njihova safari avantura na području poznatog južnoafričkog Zmajevog gorja obuhvatila je veličanstvene vodopade, porječja omeđena crvenim stijenama i kanjon koji važi za jedan od najzelenijih na našoj planeti.

Upravo je ova posljednja atrakcija, poznata kao Bourke’s Luck Potholes, privukla najveću pažnju Hunta i Iffland koji nisu mogli odoljeti izazovu da skoče u vodeni bazen jarko zelene boje.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

Huntu je ovo bilo prvi put da skače sa stijene na afričkom kontinentu. „Prvi skokovi u godini uvijek malo kidaju živce. Srećom, imam dovoljno iskustva da mi se noge previše ne tresu“, otkrio je nakon skoka Britanac.

Njegova kolegica Iffland je bila posebno oduševljena posjetom ovoj lokaciji.

„Bilo je nevjerovatno doći ovamo, iskusiti ovdašnju kulturu, otići na safari i skakati na ovoj šokantnoj lokaciji. Nešto što ću zauvijek pamtiti“, rekla je ona.

„Svaka lokacija je uzbudljiva zbog čega svaki skok sa stijene nosi sasvim novi osjećaj. To stvarno volim, dolaziti na egzotična mjesta poput ovog i jednostavno istraživati i testirati samu sebe kao skakačicu“, dodala je 27-ogodišnja Australka.

Par je bacio i novčiće preko ramena u kanjon kako bi prizvali dobru sreću u predstojećoj sezoni. „Bila je jako neizvjesna trka prošle godine i imao sam nesiguran start, zbog čega bih volio da ovog puta krenem snažno od samog početka“, rekao je Hunt.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

U ovoj, 11. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, skakači i skakačice iz 18 zemalja boriće se za trofej najboljeg i najbolje na sedam lokacija diljem planete. Jedna od njih je i Mostar, koji će ugostiti takmičenje 24. augusta na pretposljednjoj stanici sezone. 

Osim u Mostaru, skakaće se na lokacijama Polignano a Mare (Italija), Azori (Portugal), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Bilbao (Španija), koje su i prošle godine bile u Red Bull Cliff Diving kalendaru, dok će tri potpuno nove adrese biti one u El Nindu na Filipinima, u irskom Dublinu, te u glavnom gradu Libanona, Bejrutu.

Na svakom takmičenju nastupiće po 14 skakača i 10 skakačica, koji će s visina od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene) izvoditi ekstremno zahtjevne skokove tokom kojih dostižu brzinu preko 85 km/h pri čemu nemaju nikakvu zaštitnu odjeću.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...