Avantura

Stari gost Sarajeva: Kako izgleda kada majstor parkoura krene u potragu za izgubljenim telefonom

0
Stari gost Sarajeva: Kako izgleda kada majstor parkoura krene u potragu za izgubljenim telefonom, Life.ba

Jason Paul, jedan od najboljih freerunnera na svijetu, u svom novom videu trči po krovovima, uličicama i kanalima hamburške luke u potjeri za mobitelom, usput izvodeći nevjerovatne trikove i vratolomije.

Paulovi inovativni video uradci u posljednjih nekoliko godina privlače pažnju i izazivaju divljenje ljubitelja trčanja slobodnim stilom diljem svijeta. Stotine miliona gledalaca je na YouTubeu i društvenim mrežama vidjelo njegove video klipove kao što su „Last Call for Mr. Paul“, „Dreamland“ ili „Running Reverse“.

Stari gost Sarajeva: Kako izgleda kada majstor parkoura krene u potragu za izgubljenim telefonom, Life.ba

Za svoj najnoviji video zadržao se na domaćem terenu u Njemačkoj, tačnije, iz rodnog Frankfurta je otputovao 500 kilometara na sjever, do Hamburga i njegove čuvene luke.

Zaplet počinje kada Jasonu, dok se snima na krovu jedne zgrade, mobitel ispadne i završi na turističkoj brodici. On kreće u bjesomučnu potjeru na vrtoglavim visinama, po tlu i kroz kanale prelijepe hamburške luke. Najveća globalna parkour zvijezda skače sa mostova, trči preko plutajućih greda, pokušava izbjeći udarac ribom u lice, a u jednom trenutku ga podiže i viljuška bagera.

Inspiracija mu je bila raznovrsnost grada: bezbrojni kanali, hanzeatska arhitektura i, prije svega, fenomenalni Pomorski muzej.

U jednom trenutku Jason stoji na vrhu Pomorskog muzeja, sa pogledom od 360 stepeni unaokolo, od hamburškog pristaništa do dvorane Elbske Filharmonije.

U završnom i najizazovnijem triku on skače s mosta u otvoreni autobus na sprat, dok je ovaj u pokretu, za što je neophodna zapanjujuća preciznost i velika hrabrost – dvije stvari kojih mu ne manjka.

LIFE:  Montaža u 25 koraka: Kako se sklapa zvijer od motora

„Za dobar parkour video ključna je akcija. Mora biti spektakularna. Jednako važno je da sve bude što je moguće sigurnije. Stalni trening je važan. Radim ovo već 15 godina i treniram svakodnevno. Na sam dan snimanja, svi trikovi se precizno osmišljavaju. Bitno je uzeti dovoljno vremena za svaki trik, proći ga u glavi i izvesti sa samopouzdanjem“, izjavio je 29-godišnji freerunner.

Posjetio je i Sarajevo

Prije nekoliko godina Jason je na poziv prijatelja, bh. freerunnera Benjamina Bakovića, boravio u Sarajevu. Njih dvojica su tom prilikom na nesvakidašnji način ‘prošetali’ gradom: trčeći po krovovima.

Jason je bio oduševljen onim što je vidio na šetnji krovovima Sarajeva, historijom grada i mješavinom različitih kultura i arhitektura na jednom mjestu – od džamija, crkvi, sinagoga, građevina iz otomanskog ili austrougarskog perioda, preko objekata u socrealističkom stilu, do modernih zgrada.

“Jedna od najčudesnijih stvari u Sarajevu je to što je tako raznoliko, sve kulture su izmiješane i tako blizu jedna drugoj. Kada se popnete na krov, pogled je prelijep. U jednom skoku ste na zgradi potpuno drugačijeg stila, potpuno drugačije arhitekture”, izjavio je tada.

Facebook komentari


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like