Upoznajte Forresta Gumpa u stvarnom životu

- Advertisement -

Britanac Rob Pope (38), veterinar po struci, 2016. godine odlučio je pretrčati Ameriku. Plan je bio kada dođe do jednog okeana da se okrene i nastavi trčati odakle je i počeo, te tako da prođe cijelom zemljom.

Ukoliko vam ovo zvuči već poznato, to je zasigurno jer ste tu priču već gledali u filmu Forrest Gump, a sam Pope je tokom svoje avanture uistinu utjelovio lik kojeg je Tom Hanks glumio u filmu iz 1994. godine.

Da prođe SAD četiri puta trebalo mu je 422 dana, a ukupno prešao je 25. 000 km, što je u prosjeku dužina 600 maratona. Pope je tako postao prva osoba u svijetu koja je uspjela preći cijelu “Gump rutu”.

U prosjeku je prelazio 59 km dnevno. I dok je Forrest trčao “bez posebnog razloga”, Pope je bio uveliko motivisan.

“Trčim u čast svojoj majci. Savjetovala me je da uradim jednu stvar u životu koja će biti posebna. I tek tokom planiranja shvatio sam da bi upravo trčanje mogla biti ta stvar”, otkriva Pope u intervjuu za RedBull koji je tokom trke skupljao novac za dvije organizacije: Peace Direct i World Wildlife Fund, a kada je konačno došao do samoga kraja zaprosio je svoju djevojku.

Izdržao si zaista napornu avanturu. Kako je izgledao tvoj dan?

  • Svaki dan trčao sam 59 km. Kada sam prolazio kroz Wyoming cijelih 64 km nije bilo ničega uz put. Temperature su varirale od 43°C do -18°C. Najhladnije je bilo u Alabami gdje je puhao snažan vjetar. Kada sam trčao kroz Dolinu smrti, inače najtoplije mjesto na planeti, padao je snijeg. Prolazio sam kroz jake emotivne oscilacije, a bilo je i svakakvih dešavanja. Zaganjao me je čovjek kojeg sam naružio jer je udario svog psa. Kada je ušao u kuću, mislio sam da će se vratiti sa puškom, prisjeća se Pope.

Kako je reagovalo tvoje tijelo?

  • Prvih nekoliko žuljeva bilo je neizbježno. Potom sam dobio upalu tetiva, a pet dana sam patio od trovanja hranom.

Gdje si spavao?

  • Pola puta u kamperu sa mnom je bila moja djevojka, a ostalo vrijeme kada sam bio sasvim sam spavao sam na pumpama ili u crkvama. Obično bih ušao u neki lokalni bar na piće i zamolio bih da kampiram iza, ali ljudi su bili ljubazni i pozivali me odsjedam kod njih. Bilo je i nekoliko loših noći, bez skloništa. 

Šta definiše superljude i da li ti ponekad želiš da odustaneš?

  • Pokreće nas odlučnost. Svi mi često imamo neke imaginarne prepreke koje nas sprečavaju da nešto ostvarimo. Bojimo se da ćemo biti emotivno provrijeđeni ili čak fizički. Kod nekih postoji strah od neuspjeha. I ja sam često misilo da neću izdržati. Probudio bih se i pomislio: Nema šanse da ću danas trčati 40 milja. Ali, onda bih jednostavno krenuo i dan bi bio isti kao i prethodni. Tek sam na 640 kilometru imao jednu značajniju povredu zbog koje sam pauzirao na benzinskoj pumpi. Učino sam što sam mogao, prilagodio se i nastavio dalje. I da sam došao samo do jednog okeana, to bi bilo ok. Ne bih bio uznemiren jer “zdravo suočavanje sa situacijom i prihvatanje” je put do uspjeha. Samo pri tome nemojte birati jednostavniju rutu.

Nakon što je uspio pretrčati SAD četiri puta Roba Popea sada čeka neki novi izazov, a to je pronalaziti druge izuzetne ljude i od njih saznati šta je to što ih motiviše i pokreće, a sve za novi podcast “Kako biti superčovjek”.

“Vjerujem kako će se mnogi  zainteresovati za ove priče i bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavaju akteri uvidjeti kako su se svi oni borili protiv nedaća te da su i kada nije sve išlo po planu oni i dalje bili ok. To mi ustvari budi optimizam da smo mi svi u stanju biti superljudi”, kaže.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...