Video: Australac Stone najbolji lovac na oluje

- Advertisement -

Australac Jaeger Stone pobjednik je Red Bull Storm Chase, takmičenja u jedrenju na dasci, koje se održavalo proteklih dana na obalama Irske.

On je najbolje krotio osam metara visoke valove uz olujni vjetar koji je dostizao brzinu do 131 km/h. Zbog takvih uvjeta Red Bull Storm Chase nosi epitet najzahtjevnijeg takmičenja u ovom sportu.

Osam vrhunskih jedriličari na dasci (windsurfera) došli su krajem prošle sedmice na plažu Magheroarty u irskom Donegalu kako bi uhvatili sjeveroatlantsku oluju, koja je prvi put u posljednje tri godine bila dovoljno jaka za održavanje takmičenja poznatog kao „lov na oluje“.

Zagrijavanje je održano u subotu, dan kasnije je počelo službeno nadmetanje, dok je najsnažnija oluja zahvatila irsku obalu u utorak kada je i okrunjen ovogodišnji pobjednik. Žiri je ocjenjivao skokove, jahanje valova i izvedbu trikova svakog od osam takmičara.

Nijemac Philip Köster dočekao je zadnji dan takmičenja kao vodeći, no na kraju se morao zadovoljiti drugim mjestom, iza 28-osmogodišnjeg Stonea. „Potpuno je ludo jedriti u ovakvim uvjetima.

Oluja je bila bijesna, ogromna i ledila je. Osjećaj da sam pobijedio je nestvaran, još uvijek nisam svjestan, samo pokušavam ugrijati ruke“, rekao je Australac netom nakon što je proglašen pobjednikom.

Takmičenje se sastojalo od dvadesetominutnih jedrenja u paru, a kako su valovi postajali veći i vjetar mijenjao smjer, jedriličari su se pomjerali ka drugom dijelu plaže gdje su imali završnu rundu kratkih nastupa dok je vjetar dostizao brzinu od 131 kilometar na sat. Impresivni snimci pokazuju neke od takmičara kako izvode okrete i skokove i do desetak metara u zraku.

Sportski direktor takmičenja Klaas Voget je naglasio kako je ovogodišnji „lov na oluje“ bio najteži od svih dosadašnjih. „Uvjeti su bili radikalni i bilo je prehladno. Temperatura je bila samo 5 stepeni Celzijevih. Nisam vjerovao da možemo vidjeti tako sjajna jedrenja na ovakvim temperaturama. To je impresivno. Takođe, većina ovih momaka nikad nije jedrila po ovako vjetrovitom danu“, dodao je Voget.

Konačni poredak:

  1. Jaeger Stones (Australija)
  2. Philip Köster (Njemačka)
  3. Leon Jamaer (Njemačka)

Nastupili su još i Dany Bruch s Kanarskih Otoka, Francuz Thomas Traversa, Britanac Adam Lewis, Robby Swift s Havaja i Ricardo Campello iz Venecuele.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...