Video: Cliff diving prvakinja skočila u jezero iz balona na vrući zrak

- Advertisement -

Rhiannan Iffland, četvorostruka Red Bull Cliff Diving šampionka, izvela je nesvakidašnji poduhvat skočivši sa 18 metara visine u vodenu akumulaciju kod brane Lostock u Australiji, i to iz balona na vrući zrak koji je bio u pokretu. Time je na simboličan način najavila skori početak nove cliff diving sezone.

Australska skakačica postala je prva osoba u historiji koja je iz balona na vrući zrak skočila u vodu, dok je balon bio u letu. Skok je izvela kod brane Lostock u Novom Južnom Walesu, u svojoj rodnoj Australiji.

Najtrofejnija skakačica cliff divinga ovaj podvig je izvela pred početak Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021.

Planiranje projekta i potraga za pravom lokacijom trajali su godinu dana, a izbor je na kraju pao na regiju Hunter, u blizini njenog doma.

Balon se u zrak podigao rano ujutro, a Iffland je bila na platformi pričvršćenoj na korpu. Letjelica se sa standardne visine leta od 40 metara spustila na planiranu visinu skoka od 18 m, a Iffland je imala nekoliko sekundi vremena da skoči.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

„Osjećaj je nestvaran. Još otkako sam prije 20 godina počela skakati, sanjala sam o ovakvim izazovima, pokušajima izvođenja nečega što niko ranije nije izveo. Nekoliko posljednjih mjeseci treniram za ovaj trenutak, i jako sam ponosna što sam prva osoba kojoj je to pošlo za rukom“, izjavila je kasnije.

Skok sa platforme koja se kreće, razumljivo, ima svoje specifičnosti:

„Svaki metar iznad 16 m je bitan, jer mogu osjetiti razliku u visini i doskoku, što znači da skok moram prilagoditi uslovima. Izvesti prvi skok sa visine od 18 metara, sa platforme u pokretu koja je svega par sekundi ranije bila na visini od 40 metara, bilo je uzbudljivo i stresno u isto vrijeme.“

„Kao i mnogi drugi, mislila sam da znam kakva će 2020. biti za mene. Spremala sam se za prvenstvo, redovno trenirala, i znala koji su moji lični i karijerni ciljevi. Sve se to promijenilo i odjednom sam morala postaviti nove ciljeve. Zato sam željela pomjeriti svoje granice i skočiti iz balona na vrući zrak. Prošle godine sam imala svega par skokova sa takmičarske visine, tako da mi je trebao baš ovakav izazov prije nastavka Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva“, rekla je, sumirajući prošlu godinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Njen skok dolazi u vrijeme kada Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo najavljuje svoj povratak u 2021. godini. Najbolji svjetski skakači i skakačice ponovo će oduševljavati svojim skokovima sa visine i do 27 metara na najljepšim lokacijama širom svijeta.

Sezona će trajati od juna do oktobra, bit će otvorena u Francuskoj, a 28. augusta svjetska cliff diving elita će šesti put gostovati u našoj zemlji, na čuvenom Starom mostu u Mostaru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...