Avantura

Video: Hunt i Iffland dominantni na otvaranju Red Bull Cliff Diving sezone

0

U subotu 13. aprila, takmičenjem na filipinskom otoku Miniloc, započelo je Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019. Pobjede su, u egzotičnom okruženju Velike lagune u El Nidu, odnijeli branitelji titula Gary Hunt i Rhiannan Iffland.

Bilo je ovo prvo gostovanje najboljih svjetskih cliff divera na Filipinima, gdje ih je dočekao pravi raj na zemlji: Velika laguna u El Nidu, domu jedne od najljepših plaža na planeti. Na prvom ovogodišnjem okupljanju, 14 takmičara i 10 takmičarki je izvodilo svoje nevjerovatne skokove s impresivnih kamenih litica u smaragdno zelene vode lagune, s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci).

Aktuelni prvak i prvakinja, Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, na najbolji su način ušli u sezonu i započeli s odbranom titula, zabilježivši pobjede. Nije sve išlo tako glatko kao što zvuči: i jedno i drugo su pred finale takmičenja zauzimali treće mjesto. Međutim, zahvaljujući sjajnim skokovima u posljednjoj seriji, izbili su na vrh i upisali važne bodove.

Najveće iznenađenje je priredio Rumun Constantin Popovici, koji je u svom prvom nastupu kao član stalne skakačke postave zauzeo drugo mjesto, ispred Meksikanca Jonathana Paredesa koji je bio treći.

„Znao sam da će takmičenje biti teško. Constantin me pritiskao do samog kraja, i to se dešava već nekoliko takmičenja. Znam da neće biti lako, ali želim da se takmičim s najboljima na svijetu i ovdje to mogu raditi. Ne želim da budem sam. Mnogo je zabavnije kad ima borbe“, izjavio je Hunt.

LIFE:  Video: Na šesti sprat za 12 sekundi - penjač protiv lifta

U konkurenciji žena, Bjeloruskinja Yana Nestsiarava je osvojenim drugim mjestom izjednačila najbolji plasman u karijeri, dok je treće mjesto pripalo Kanađanki Lysanne Richard.

„Jako sam sretna, ali i pomalo iznenađena. Stajala sam gore i pomislila kako mi je pobjeda malo van dohvata, ali ja volim taj dodatni pritisak. Ovo je dobar početak, ali želim biti podjednako konzistenta i u ostatku sezone“, rekla je Iffland.

Bez obzira na pobjede prvaka, nastupi njihovih suparnika na Filipinima obećavaju veću konkurenciju nego ikada do sada i žestoku borbu za titule.

Na narednu stanicu prvenstvo od toplih Filipina putuje u nešto hladnije vode, do glavnog grada Irske, Dublina, gdje će 12. maja biti održano drugo ovogodišnje takmičenje.

I ove godine, kao i prethodne četiri, svjetska cliff diving elita dolazi i u našu zemlju, i to na pretposljednju stanicu sezone. Stari most u Mostaru će 24. augusta ponovo ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice na još jednom sportskom spektaklu u gradu na Neretvi.

Snimak finala takmičenja na Filipinima može se pogledati na www.redbullcliffdiving.comRed Bull TVFacebooku i YouTubeu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Facebook komentari

Solskjaer: Liverpool i Manchester City predaleko su od nas

Previous article

Bogat program 31. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Avantura