Video: Na šesti sprat za 12 sekundi – penjač protiv lifta

- Advertisement -

Poljak Marcin Dzienski, svjetski prvak u brzom penjanju iz 2016. godine, odveo je ovaj sport na sasvim novi nivo protekle sedmice kada se u varšavskom Olimpijskom centru za 12.12 sekundi popeo na visinu od 23 metra, pobijedivši tom prilikom čak i lift.

Poljak je 2016. godine bio na vrhuncu karijere kada je medaljama osvojenima na europskom nivou dodao i titulu svjetskog seniorskog prvaka u brzom penjanju iz Pariza.

Obzirom na to da će brzo penjanje imati debi kao olimpijski sport u Tokiju sljedeće godine, Dzienski je želio pokazati koliko njegova disciplina može donijeti uzbuđenja. Za njega je tako konstruisan zid visok 23 metra – što je visina zgrade od šest spratova – koji je s druge strane imao lift i svjetla koja omogućuju noćno penjanje.

Nakon nekoliko uzbudljivih vježbi, 26-godišnji Poljak je za rekordnih 12.12 sekundi savladao zahtjevnu staza napravljenu od držača postavljenih duž provdinog pleksiglasa, te dotaknuo ciljnu liniju prije lifta. Važno je napomenuti kako je ovaj izazov drugačiji od službenih takmičenja na kojima se penjači za 6-7 sekundi popenju na visinu od 15 metara.

„Ideja da ovo uradim je došla prije nekih godinu dana tokom razgovora sa prijateljem. Bezbroj puta sam razmišljao o ovom i jako mi je drago da sam napokon uspio i da realiziram zamisao na tako posebnom mjesto kao što je Olimpijski centar u Varšavi“, rekao je Dzienski i otkrio kako nije bilo nimalo lako završiti izazov.

„Borio sam se sa samim sobom da izdržim do kraja, iako sam malo prije linije finiša bio toliko iscrpljen da više nisam osjećao vlastite ruke. Morao sam se penjati dodatnih osam metara ili 50 posto više od standardne dužine na takmičenjima.“

Prije nego otputuje na Olimpijadu u Tokiju, Dzienski prvo mora pokušati odbraniti titulu na Europskom prventsvu u škotskom Edinburgu od 4. do 6. oktobra ove godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...