Video: Nesvakidašnja utrka u kojoj skijaše vuku zmajevi

- Advertisement -

U Norveškoj je prije nekoliko dana održana izuzetno zanimljiva utrka Red Bull Ragnarok, u kojoj se takmičari na skijama i snowboardima kreću isključivo uz pomoć ni manje ni više nego – zmajeva.

Red Bull Ragnarok je najveće svjetsko takmičenje u snowkitingu, sportu u kojem se takmičari voze na skijama i snowboardima, a jedina pogonska snaga koju smiju koristiti za kretanje jesu zmajevi.

U devetom izdanju utrke, održanom na visoravni Hardangervidda u Norveškoj, učestvovalo je više od 350 takmičara iz 30 zemalja, a njihov zadatak je bio da u roku od pet sati pređu pet punih krugova (ukupno 105 kilometara) po izuzetno teškom terenu.

Prizor stotina raznobojnih zmajeva u zraku iznad nepreglednog snježnog prostranstva bio je zaista fascinantan. No, krajem dana vjetar se potpuno smirio, tako da je svega troje takmičara uspjelo preći ciljnu liniju u zadanom roku.

U kategoriji skijaša, Florian Gruber iz Njemačke je nakon četiri sata utrke bio brži od prošlogodišnjeg pobjednika Felixa Kerstena za svega dvije minute, dok je treće mjesto zauzeo Jonas Lengwiler.

„Treći put se takmičim u ovoj utrci, i ovo je sigurno bio do sada najteži Red Bull Ragnarok! U početku smo imali dobar vjetar i koristili smo male zmajeve, ali poslije smo morali koristiti veće. Stalno sam imao nekoga ispred sebe, i tek pred posljednji krug sam uspio sustići Felixa i Jonasa. Borba je bila tijesna i vjetar je stalno mijenjao intenzitet, tako da sam prezadovoljan pobjedom“, izjavio je Gruber, koji je pobijedio i 2016. godine.

U konkurenciji skijašica, britanska veteranka Red Bull Ragnaroka, Steph Bridge, došla je do svoje četvrte titule, ispred Norvežanki Frøydis Sjøvold i Camille Ringvold.

Niko od takmičara i takmičarki na snowboardu ove godine nije uspio preći cilj na vrijeme, zbog slabog vjetra u posljednjem satu utrke. Najbliži tom cilju bili su Valeria Garashenko iz Rusije i Peter Martel iz Kanade, tako da su proglašeni pobjednicima.

Takmičenje svoje ime duguje norveškoj mitologiji, u kojoj Ragnarök označava konačnu bitku dobra i zla, koju će preživjeti samo heroji. Da ovo ime itekako ima smisla najbolje govori podatak da je od 350 takmičara – koliko ih je učestvovalo u svakoj od tri posljednje utrke – 2016. godine svega 25 završilo svih pet krugova u zadanom vremenu, 2017. njih osam, a ove godine tek troje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...