Vožnja po ledenim santama na Grenlandu [video]

- Advertisement -

Ruski wakeboarder Nikita Martyanov boravio je na Grenlandu, gdje je na ledenim brijegovima vozio wakeboard i izvodio trikove za svoj novi video.

Nikita Martyanov, pionir wakeboardinga u Rusiji, poznat je po svojim ludo smjelim vratolomijama na wakeboardu, zabilježenim u video projektima poput „Ice Wake“ ili „Way Out“. Za svoj najveći projekt do sada, odlučio se za Grenland.

On i njegov tim nisu znali šta da očekuju u zaljevu Disko blizu grada Ilulissat na Grenlandu, i da li će uslovi uopšte dopuštati snimanje. Zaljev se nalazi na području glečera – među lokalnim stanovništvom poznatog kao Sermeq Kujalleq – koji proizvodi najviše ledenih santi na sjevernoj hemisferi. Ledene igle znaju isplutati i biti opasne, dok se sante leda mogu nezgodno prevrnuti.

„Sante leda se prevrću prilično često, i na onima koje su se tek prevrnule led je jako gladak. Jako je teško i opasno, i skoro je nemoguće držati ravnotežu na njima, tako da sam pokušao birati zidove santi sa debelom ledenom korom preko snijega“, objašnjava Martyanov.

Priliku za snimanje imali su u dva perioda dnevno. Najbolje svjetlo za snimanje bilo je ujutro, a potom opet naveče, kada bi sunce potonulo iza horizonta i dalo prelijep svjetlosni efekat ‘zalaska sunca’.

Nakon što se par dana ranije pokvario brod kojim su trebali putovati, tim se morao reorganizovati, tako da je vučnim brodom upravljao doktor tima – mornar početnik. Kako se temperatura vode spustila ispod nule, Rus je koristio Quiksilver ronilačko odijelo od neoprena debljine 6/5/4 mm.

„Bilo je zanimljivih situacija. Naišli bismo na neki savršen ledeni brijeg i pomislili: ‘To je to! Želimo snimati ovdje!’ Ali, onda bismo shvatili da nam druge sante blokiraju prilaz. Međutim, naš kapetan, koji cijeli svoj život plovi na tom brodu, jednostavno bi se zabio u ledenjak, dao gas do daske i pomjerio ledeni blok veličine fudbalskog terena do željene tačke!“

U videu pogledajte kako je tekla ekspedicija na Grenland i wakeboarding egzibicije na ledenim santama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...