Vratolomna vožnja motornim sankama po lučkom gradu

- Advertisement -

Legendarni ekstremni snowmobile vozač, Amerikanac Levi LaVallee, pretvorio je lučki grad Duluth i njegove ulice u poligon za izvođenje najluđih trikova i vratolomija.

U svom najnovijem projektu nazvanom „Portside“, LaVallee je ostvario svoj san da vozi motorne sanke ulicama historijskog lučkog grada Dulutha u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Rođen u Minnesoti, LaVallee je izgradio zavidnu karijeru zahvaljujući svojim podvizima na snowmobileu. Otkako se 2004. godine probio na veliku scenu, na zimskim X Games je osvojio sedam zlatnih, četiri srebrene i dvije bronzane medalje.

Pored postignuća na takmičenjima, 38-godišnjak je na snowmobileu postavio i neke svjetske rekorde, poput onog za skok od 125 metara u sklopu događaja Red Bull New Year No Limits 2011. Snimao je zanimljive video uratke i radio brojne zabavne projekte, kakav je bio Red Bull Barn Burners 2020.

Za svoj najnoviji projekat, sniman početkom 2021. godine, LaVallee je nakratko otputovao do historijskog lučkog grada Dulutha u sjevernoj Minnesoti, gdje od rane mladosti učestvuje u snocross trkama na skijalištu Spirit Mountain.

Često je zamišljao kako bi bilo da skrene sa standardne staze i na sankama se provoza strmim ulicama Dulutha, te konačno ostvari san da grad pretvori u vlastiti poligon za vožnju snowmobilea.

Snimanje je trajalo sedmicu dana, na prelasku iz zime u proljeće. LaVallee je predstavio mnoge poznate lokacije Dulutha, od Spirit Mountaina do velikog jezera Superior.

Na svom putu se cestom Skyline spustio u grad, preskakao policijske automobile i vatrogasne kamione, vozio obalom jezera Superior, u luci skakao sa pristanišnog mola na mol, utrkivao se sa turističkim vozom Duluth Zephyr – kojeg je na kraju preskočio, izvevši prvi zabilježeni salto na motornim sankama iznad voza u pokretu.

Inače, kada ne pomjera granice mogućeg na motornim sankama, LaVallee sa suprugom vodi tim LaVallee Snocross Racinga.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...