VW Touareg: 17 zemalja i 22.750 km za 11 dana, 17 sati i 22 minute (foto i video)

- Advertisement -


Rainer Zietlow i njegov tim postigli su s Volkswagen Touaregom V6 TDI novi rekord na poznatoj Carretera Panamericana utrci; vožnja uzduž i poprijeko Sjeverne i Južne Amerike trajala je tačno 11 dana, 17 sati i 22 minute. Danas je ovaj entuzijasta, u okviru svoje turneje, u Wolfsburgu predstavio automobil s kojim je postigao rekord.

Zietlow i njegova ekipa prešli su ukupno 22.750 kilometara, od Ognjene zemlje do Aljaske, prošli kroz 17 zemalja i kroz većinu klimatskih i vegetacijskih zona na Zemlji, u rekordnoj vožnji koja je certificirana i od strane TÜV Nord testne organizacije. Po ekstremnim vrućininama, kišnim i sniježnim olujama – Volkswagen Touareg je dokazao svoju enormnu efikasnost i izdržljivost u najizazovnijim uslovima rute. Time je Zietlow za četiri dana nadmašio prethodni svjetski rekord iz 2006.godine.

Opremljen ekološkim  3,0 L dizelskim motorom V6 TDI (165 kW/225 KS u verziji SAD-a) Touareg troši 30 posto manje goriva i emituje do 25 posto manje CO2 u poređenju s benzincima njegove klase.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...