Zahvaljujući uraganu: Surfanje na 18 metara visokim valovima

- Advertisement -

Irski surfer Conor Maguire iskoristio je divovske valove koje je prouzrokovao uragan Epsilon kako bi ostvario dječački san da surfa po ‘vodenim planinama’.

Conor Maguire je posljednjih godina osvojio svijet surfanja. Nedavno je iskoristio životnu priliku kada su obale njegove rodne Irske zapljusnuli valovi visoki 18 metara, nastali usljed uragana Epsilon.

Žestoke vremenske prilike na Atlantiku nastale su kada se tropski uragan Epsilon spojio sa depresijom, što je rezultiralo gigantskim valovima na moru. Maguire je brzo reagovao na vremensku prognozu koja je za jednog surfera izgledala skoro previše dobro da bi bila istinita. Zaputio se u selo Mullaghmore u okrugu Sligo i čekao.

Monstruozne ‘vodene planine’ napokon su stigle do obale, a Irac nije oklijevao da se upusti u jahanje na nezamislivo velikim valovima.

„U cijelom životu otprilike doživite tek nekoliko dana kakav je ovaj, tako da je današnje iskustvo bilo jako posebno“, izjavio je Maguire kasnije za RTÉ News.

Kako je izgledala Maguireova vožnja na valovima visokim 18 metara, pogledajte u videu.

Maguire surfa od svoje 11. godine, i najmlađi je Evropljanin koji je ušao u uži izbor za Big Wave nagrade koje dodjeljuje Svjetska surferska liga (WSL).

Ovaj 26-godišnjak je 2017. i 2018. godine dobio pozivnicu za svjetski poznato takmičenje Punta de Galea XXL, što ga je katapultiralo na globalnu scenu i donijelo mu veće priznanje.

Mullaghmore – poznat i kao ‘ultimativna nagrada’ – je dobro poznat među evropskim jahačima velikih talasa. Ova oluja je prouzrokovala valove visoke i do 18 metara, a Maguirea su na njegovom poduhvatu izbliza pratili spasilački tim i Red Bullova filmska ekipa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...