Zašto Brazilci dominiraju u svijetu surfanja?

- Advertisement -

Nakon decenija u kojima nije imao nikakvu ulogu u svijetu surfanja, Brazil je u posljednjih nekoliko godina postao velesila sa surferima poput Lucasa Chumboa Chianca i Mateusa Herdyja koji predstavljaju nezaobilazna imena na globalnoj sceni. Najnovija epizoda video serijala „But Why Tho“ otkriva kako su Brazilci postali dominantni u ovom sportu.

Video iza kojeg stoji Andy Burgess detaljno govori o tome kako se Brazil, uprkos tome što ima više od 6.000 kilometara obale, borio za ulazak na surfersku scenu od 1960-ih pa sve do kraja stoljeća, a razlog tome je što brazilska obala jednostavno nije pogodna za stvaranje velikih valova.

Povijesno gledano i ekonomija je bila izuzetno nestabilna s ogromnom inflacijom. Konačno se stabilizirala u početkom 2000-ih, pa je srednja klasa narasla na dvije trećine zemlje do 2012. što je značilo da su talentirani surferi imali sredstva za putovanje u mjesta poput Havaja, Tahitija, Kalifornije i Australije gdje su se mogli pronaći veliki valovi.

Video otkriva i kako je došlo do velikog kulturološkog sukoba kada su brazilski surferi došli na elitna takmičenja, jer su smatrani glasnim i podmuklim s agresivnom reputacijom.

Ipak, kada su se adaptirali, konačno su uspjeli slomiti američku i australijsku dominaciju na muškoj surferskoj sceni zahvaljujući svjetskoj titulu Gabriela Medine 2014. godine.

Adriano de Souza je potom osvojio naslov Svjetske surferske lige u 2015. godini, a Medina 2018. godine došao do druge svjetske krune, da bi Ítalo Ferreira donio naslov u Brazil i 2019. godine.

Brazilski surferi su prihvatili ulogu autsajdera kojom su ih dočekali na turnejama, a za dodatnu motivaciju su iskoristili dugogodišnje uspjehe svojih sunarodnjaka u nogometu i Formuli 1. Također su iskoristili činjenicu da na lošim valovima u brazilskim takmičenjima moraju uložiti više napora za stvaranje brzine i snage, što je bilo korisno kada su se popeli na globalnu pozornicu.

Sada se mlade zvijezde poput Chumboa, Herdyja i Pedra Scoobyja Vianne sjajno snalaze, u prilog čemu govori i podatak da je Chumbo pobijedio na prestižnom Nazaré Tow Surfing Challengeu 2019. godine, dvije godine nakon što je sunarodnjak Rodrigo Koxa oborio tamošnji svjetski rekord za najveći val na kojem je ikad surfano.

Video o nevjerovatnom usponu brazilskih surfera možete pogledati na Red Bull TV.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...