Adidas by Stella McCartney pomjera granice u recikliranju odjeće

- Advertisement -

Prije nego što je postao dukserica, materijal novog Adidas by Stella McCartney komada odjeće je imao prethodni život kao majica ili pantalone.

Ova dukserica ograničene proizvodnje je prvi komercijalno proizveden komad odjeće koji koristi novu tehnologiju koja čisti stari pamuk i pretvara ga u tečnost kako bi stvorio novi materijal.

Tehnologija nazvana NuCycl staru odjeću pretvara u novu i ovo je jedan od načina da se riješi rastući problem modnog otpada. Za godinu dana, svijet baci oko 92 miliona tona tekstilnog otpada, a za nešto više od jedne decenije taj broj bi se mogao povećati i za 60%. „Naš cilj je da se taj otpad odjeće pretvori u nova vlakna, tako da eliminišemo otpad u lancu snabdjevanja“, rekao je Stacy Flynn, suosnivač i izvršni direktor kompanije Evrnu koja je razvila ovu tehnologiju. Reciklaža pamuka nije nova stvar, međutim pretvaranje stare tkanine u novu, koja je dovoljno jaka da se pretvori u potpuno drugi komad, je mnogo teži zadatak iz razloga što mehaničko recikliranje ili usitnjavanje tkanine na manje komade slabi tkaninu.  Evrnu ovaj proces dobija hemijskim putem tako što razbijaju materijale u njihov ‘polimer’, a zatim opet sastavljaju. Dobijeni otpad se pretvara u pulpu, tečnost, a potom se istiskuje iz ekstrudera nalik 3D štampaču kako bi se formirala nova tkanina.  „Na ovaj način pokazujemo ne samo da možemo spasiti resurse od odlaganja na deponije ili peći za spaljivanje, već možemo stvarati i materijale koji imaju bolji učinak od onih u izvornom obliku “, rekao je Flynn. Startup je osnovan 2014.godine i sarađivao je sa nekoliko brendova u proteklih par godina, koristeći prototipove svoje tehnologije. Nova saradnja sa Adidasom je sljedeći korak prije nego što odu na tržište, a mala kolekcija od pedeset dukserica će biti podjeljenje sportašima.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...