BeautyModa

Adidas by Stella McCartney pomjera granice u recikliranju odjeće

0

Prije nego što je postao dukserica, materijal novog Adidas by Stella McCartney komada odjeće je imao prethodni život kao majica ili pantalone.

Ova dukserica ograničene proizvodnje je prvi komercijalno proizveden komad odjeće koji koristi novu tehnologiju koja čisti stari pamuk i pretvara ga u tečnost kako bi stvorio novi materijal.

Tehnologija nazvana NuCycl staru odjeću pretvara u novu i ovo je jedan od načina da se riješi rastući problem modnog otpada. Za godinu dana, svijet baci oko 92 miliona tona tekstilnog otpada, a za nešto više od jedne decenije taj broj bi se mogao povećati i za 60%. „Naš cilj je da se taj otpad odjeće pretvori u nova vlakna, tako da eliminišemo otpad u lancu snabdjevanja“, rekao je Stacy Flynn, suosnivač i izvršni direktor kompanije Evrnu koja je razvila ovu tehnologiju. Reciklaža pamuka nije nova stvar, međutim pretvaranje stare tkanine u novu, koja je dovoljno jaka da se pretvori u potpuno drugi komad, je mnogo teži zadatak iz razloga što mehaničko recikliranje ili usitnjavanje tkanine na manje komade slabi tkaninu.  Evrnu ovaj proces dobija hemijskim putem tako što razbijaju materijale u njihov ‘polimer’, a zatim opet sastavljaju. Dobijeni otpad se pretvara u pulpu, tečnost, a potom se istiskuje iz ekstrudera nalik 3D štampaču kako bi se formirala nova tkanina.  „Na ovaj način pokazujemo ne samo da možemo spasiti resurse od odlaganja na deponije ili peći za spaljivanje, već možemo stvarati i materijale koji imaju bolji učinak od onih u izvornom obliku “, rekao je Flynn. Startup je osnovan 2014.godine i sarađivao je sa nekoliko brendova u proteklih par godina, koristeći prototipove svoje tehnologije. Nova saradnja sa Adidasom je sljedeći korak prije nego što odu na tržište, a mala kolekcija od pedeset dukserica će biti podjeljenje sportašima.

LIFE:  Trendovi: Inspirirajte se cool frizurama s dodjele Oscara

Facebook komentari


Subašić potpisao za Želju

Previous article

UEFA: Argentina neće igrati u Ligi nacija

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Beauty