Jeste li znali da šljokice i sjaj sadrže mikroplastiku?

- Advertisement -

Jeste li znali da šljokice i sjajila koja se koriste u kozmetici, kao šminka za lice ili boje za bodypainting, sadrže mikroplastiku? Znanstvenici su otkrili da ovi proizvodi štete okolišu, jer mikroplastika koju sadrže može završiti u rijekama, jezerima i okeanima.

U laboratorijskim ispitivanjima sve vrste sjajila utjecale su na rast biljaka u ribnjaku i mikroskopskih algi.

Doktorica Dannielle Green, viša predavačica biologije na Univerzitetu Anglia Ruskin, kazala je za BBC News: “Sjaj je vrsta mikroplastike koja može imati iste učinke na prirodu kao i druga mikroplastika te se ne bi se trebao ispuštati u velikim količinama u okoliš.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

“Ako ga koristite kao šminku, bilo bi razumno obrisati ga sa lica ili tijela te odložiti u kantu, a ne ispirati kako bi završio u vodenim tokovima.”

Sjajilo se sastoji se od plastične jezgre izrađene od poliesterskog PET filma, koja je presvučena aluminijumom, a zatim prekrivena drugim tankim slojem plastike.

Nastojalo se postupno ukinuti PET sjajilo uvođenjem biorazgradivih alternativa. Jedna od njih ima jezgru od celuloze, presvučenu aluminijumom radi efekta odsjaja a potom je presvučena tankim plastičnim slojem. Drugi pokušaj alternative je upotreba svjetlucavog tinjca, minerala, koji se sve više koristi u kozmetici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...