Kako se našminkati za razgovor za posao

- Advertisement -

Kada je riječ o pripremi za predstojeći intervju za posao, postoji mnogo stvari koje treba razmotriti.

Šta obući, šta reći, kako se ponašati i kako najbolje moguće istaknuti svoje vrline; sve to su samo neke od stvari koje okupiraju misli prije tog važnog razgovora.

Međutim, postoji još nešto na šta bi ste trebali obratiti pažnju, a često bude stavljeno u drugi plan, a to je adekvatna šminka. Različiti poslovi zahtjevaju različit izgled, a ono što bi ste svakako trebali imati na umu jeste prilagoditi šmnku vrsti posla za koji aplicirate.

Piše: Sanja Savić

Dok odabir odjeće definitivno igra veliku ulogu, osoba sa kojom razgovarate će većinu svog vremena provesti gledajući u vaše lice. Dakle, baš kao što odjećom nastojite da ostavite dobar pravi dojam, od izuzetne važnosti je da i šminkom pokažete da ste profesionalni, uglađeni i samopouzdani.

Prilagodite svoju šminku kompaniji za koju razgovarate. Na primjer, ako aplicirate za posao u banci, svakako želite da vaša šminka bude suptilna, a to znači bez crvenih usana i mačkastih očiju. Takva okruženja vrlo često imaju tendenciju da budu konzervativnija, tako da bi bilo dobro da i vi pratite taj primjer. To se posebno odnosi na pozicije koje od vas zahtjevaju da svakodnevno predstavljate firmu. Na kreativnom radnom mjestu, poput modnog magazina ili concept shopa, imate više slobode i vjerovatno se možete malo više zabaviti sa svojom šminkom i licem.

Kada se šminkate za intervju za posao, zapamtite da je manje više. Pored osnovnog pravila da šminka ne treba da bude napadna i ometajuća, evo na šta bi ste još trebali obratiti pažnju, bez obzira da li ste tip djevojke koja nosi samo maskaru, ili posjedujete svaku nijansu ruža.

  1. Podloga za lice

Prvi i ključni korak u postizanju dobre šminke jeste odgovarajući puder koji će na što prirodniji način izjednačiti tonus kože. Pobrinite se da izaberete nijansu koja pristaje prirodnom tonu vaše kože. Mnoge žene često posežu za tamnijom podlogom kako bi izgledale osunčanije, ali to nikako nije dobar prizor, posebno ne na dnevnom svjetlu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Izaberite formulu koja najbolje odgovara važem tipu kože (tečnost, prah, ili tonirana krema). Ukoliko niste navikli na pudere, odaberite toniranu kremu koja će pružiti laganu prekrivenost. Intervju može biti stresno iskustvo, pa ukoliko ste podložni znojenju ili crvenilu u takvim situacijama, lagan mineralni puder u prahu će vam dobro doći.

  1. Korektor

Ako su dijamanti najbolji prijatelj žene, onda je korektor odmah na drugom mjestu. Ukoliko se po pehu na dan intervjua probudite sa ogromnim prištićem na bradi ili čelu – ne paničite. Nanesite odgovarajuću nijansu korektora u tankom sloju, a potom setujte puderom u prahu. Korektor možete koristiti i kako biste sakrili znakove umora (jer nikako ne želite  da izgledate iscrpljeno!). Ukoliko muku mučite sa tamnim podočnjacima, izaberite korektor u nijansi breskve koji će osvjetliti oči i izbrisati tamne krugove ispod.

  1. Rumenilo

Čak ukoliko i ne koristite rumenilo svaki dan, razmislite o tome da ga stavite na dan razgovora. Rumenilo svakom licu pruža zdrav sjaj i pomoći će vam da izgledate ljepše i budnije. Potražite boju najsličniju boji prirodnog rumenila vaših obraza, a to je najčešće rušičasto-koraljna nijansa.

  1. Sjenilo za oči

Kada je riječ o nijansama na očima, preskočite šljokice, lude boje i sjajne sjene. Umjesto toga, držite se prirodnih, neutralnih nijansi koje neće sklanjati fokus sa onoga što govorite. Odličan način za postizanje jednostavnog, ali profesionalnog izgleda je korištenje tri komplementarne nijanse. Izaberite jednu osnovnu boju koja odgovara tonu vaše kože, poput boje kosti ili šampanjca i nanesite je duž cijelog kapka. Blago smeđu nijansu ili svijetlo sivu nanesite na nabore između kapaka, a potom izaberite neku tamniju nijansu poput čokoladne smeđe ili crne koju ćete blago nanijeti na spoljašne kutove očiju.

  1. Maskara

Maskara je ključ da izgledate fenomenalno u samo nekoliko sekundi. Svako može da nosi crnu maskaru, ali zapamtite da ne pretjerujete sa puno slojeva, jer na taj način će se stvoriti grudvice, a to nikako ne izgleda dobro. Želite da izgledate profesionalno i njegovano, ne kao da ste upravo stigli kući iz noćnog kluba. Ukoliko razmišljate o vještačkim trepavicama, naš prijedlog je da ih ipak sačuvate za neku drugu priliku. Iako u potpunosti mogu transformisati vaše lice i oči, ne želite da brinete o tome da li će se odljepiti u toku intervjua.

  1. Olovka za oči
PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Olovka će zaista pomoći da istaknete oči, ali da bi ste bili sigurni da sve izgleda profesionalno, a ne napadno, koristite olovku u tamno smeđoj boji. Olovku možete koristiti i na gornjoj  i donjoj liniji trepavica, ali dobro pazite da ne pretjerate i da krajnji rezultat bude suptilan i prirodan. Izbegavajte korištenje tečnog tuša koji će stvoriti oštriju i grublju liniju.

  1. Ruž za usne

Zaokružite vaš izgled sa savršenim usnama. Najbolji izbor su oni ruževi koji ne zahtjevaju ekstremno precizno nanošenje, a to podrazumjeva nijanse koje možete lako staviti i popraviti čak i bez korištenja ogledala. Nijanse koje pristaju većini su neutralne, sa nazakom ružišaste, smeđe ili koraljne. Ipak, pazite da ruž ne bude presvijetao za vaš ten, jer u tom slučaju možete izgledati isprano i bolešljivo.  Crvene usne su svakako simbol klasike i glamura, ali dobro razmislite da li su prikladan detalj za vaš razgovor. Kada se šminkate za ovakve prilike, crveni ruž zapravo nije veliko „ne“, ali trebate mu pristupiti sa velikim oprezom. Ako je ostatak vašeg izgleda minimalan, a to podrazumjeva potpuno crnu kombinaciju i minimalno šminke na očima, u tom slučaju crveni ruž bi mogao biti dobar izbor. Ipak, obratite pažnju da on bude besprijekorno nanešen.

Na kraju, najbitnija stvar je da izgledate profesionalno i da se osjećate lijepo u vlastitoj koži, a to znači da će savršena kombinacija biti malo drugačija za svakoga.  Ako obično ne nosite veliku količinu šminke, pokušajte koristiti samo nekoliko proizvoda. Ukoliko ste navikli da nosite mnogo šminke, potrudite se da to izgleda prirodno i profesionalno i zapamtite, smokey eyes i prenaglašene usne ostavite za slavljeničku večeru sa svojim prijateljima nakon što dobijete posao!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...