Kako ukloniti tetovažu – Dobro je znati

- Advertisement -

Iako danas važe za dio mainstream kulture, fenomen tetovaža postoji već nekoliko hiljada godina, a prve tetovaže su se pojavile prije više od 5000 godina.

Tetovaže pričaju mnoge priče – o ljubavi, gubitku, nepromišljenim potezima i ljetnim avanutama, ali, ukoliko tetovaža koju posjedujete iz nekog razloga više „ne govori vašim jezikom“, znajte da niste sami.

Piše: Sanja Savić

Dok odluka o tetoviranju vrlo često može biti impulsivna, proces njenog uklanjanja ipak zahtjeva nešto više vremena, ali i novca.  Međutim, uz napredak tehnologije, uklanjanje tetovaža ne samo da postaje učinkovitije, nego je mnogo dostupnije, ali i pristupačnije nego što je nekad bilo.

Ipak, prije nego se upustite u avanturu uklanjanja tetovaže iz tinejdžerskih dana ili jednostavno želite da se otarasite neke tetovaže kako biste napravili mjesta za novu, postoje neke stvari koje trebate znati i razmotriti prije njenog uklanjanja.

https://www.instagram.com/p/Bm9FYKlnW7I/

Osnovni princip na kojem se zasniva lasersko uklanjanje tetovaže jeste razbijanje pigmenta u koži.

Laser emituje odgovarajuću svjetlosnu talasnu dužinu na ciljano mjesto i na taj način razbija čestice pigmenta na manje dijelove.

Serijom tretmana, čestice postaju dovoljno razbijene sve dok više nisu vidljive. Cjelokupan proces podrazumjeva minimalno oštećenje okolne kože.

Postoji više od jednog načina da se ukloni tetovaža, ali njeno lasersko uklanjanje je najpopularnija metoda.

Ponekad se tetovaže mogu ukloniti i hirurškim putem, mada je to danas postala rijetkost.

Prije upotrebe lasera korištene su mnoge metode uklanjanja poput hemijskog pilinga ili dermoabrazije, ali su one bili povezane s vrlo visokim stopama ožiljaka i drugih neželjenih nuspojava, pa je njihova upotreba u potpunosti izbačena.

Laser je moguće kombinovati uz tretman izbjeljivanja, ali uspjeh tretmana zavisi od mjesta koje se tretira i vrste tetovaže.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

https://www.instagram.com/p/BvKsaH8g5e9/

Da bi se tetovaža u potpunosti uklonila, u prosjeku je potrebno 10 do 20 tretmana nanosekundarnim laserom, ali uvijek postoji mogućnost da čak i nakon toga rezultati ne budu zadovoljavajući.

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na to kako će tetovaža reagirati na laserski tretman, a neki od faktora podrazumjevaju starost i stanje tetovaže, da li je rađena od strane amatera ili profesionalca, njenog položaja i vrste pigmenta.

Imajte na umu da proces uklanjanja uvijek zavisi od vaše tetovaže.

Konsultacije sa dermatologom prije uklanjanja su neoprhodne, jer je svačiji postupak individualan.

Samo zato što ste čuli od prijatelja da je njihova tetovaža potpuno izbrisana nakon dvije sesije, ne znači da to važi i za vas.

Koliko vremena i sesija će biti potrebno do potpunog uklanjanja tetovaže najčešće zavisi od njene boje.

Crne tetovaže su se nekad smatrale najlakšim za uklanjanje, međutim, sa pojavom novih vrsta lasera, plave i zelene tetovaže su zauzele prvo mjesto.

Ono što je vrlo važno da bi se smanjio rizik od ožiljaka i neželjenih promjena u pigmentaciji kože jeste zaštita tretiranog područja od sunca prije i poslije tretmana.

Još jedna stvar koju treba znati jeste da uklanjanje tetovaže boli. Ipak, ukoliko ste iskusili bol i nelagodu koju nosi sam čin tetoviranja, ovo ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

Uklanjanje tetovaža je neugodno, ali postoji mnogo načina da se bol umanji ukoliko je tetovaža dovoljno mala, poput posebnih krema i leda.

Mjesto na kojem se nalazi tetovaža također može uticati na bol. Postoje dijelovi tijela koji su osjetljiviji, pa se u tim slučajevima koriste i lokalni anestetici.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

https://www.instagram.com/p/BvKv_9xnJpI/

Poslije tretmana, normalno je očekivati da tretirano područje bude crveno, otečeno i/ili modro, a moguće je i formiranje rane.

Ukoliko staru tetovažu uklanjate radi nove na istom mjestu, potrebno je sačekati neko vrijeme prije nego što to ponovo uradite.

Uopšteno govoreći, kada koža zaraste od akutnih posljedica lasera, moguće je ponovno tetoviranje.

Ovaj period obično traje od jedne do četri sedmice, u zavisnosti od oblasti na kojoj se nalazi tetovaža.

https://www.instagram.com/p/BvKW99UHfjo/

Kao i većina medicinskih procedura, ni uklanjanje tetovaža nije bez rizika. Rizici mogu uključivati, ali nisu ograničeni na ožiljke i  trajne promjene u pigmentaciji kože.

Ono što je od izuzetne važnosti jeste odabir odgovarajuće talasne dužine lasera i trajanja pulsa, ali i da se tretman sprovodi na odgovajaći način od strane stručnjaka.

Ipak, postoje određeni zdravstveni problemi i konzumacija određenih lijekova koji u potpunosti mogu onemogućiti laserski tretman.

Generalno govoreći, u današnje vrijeme tetoviranje ne predstavlja veliku stvar upravo iz razloga što je svaku tetovažu moguće ukloniti u bilo koje vrijeme.

Međutim, čak i sa sve većom popularnošću, uklanjanje tetovaža se i dalje smatra poprilično skupim zahvatom.

U zavisnosti od brojnih faktora, uklanjanje tetovaža može vas koštati i do nekoliko stotina maraka po tretmanu.

To svakako znači da bi ste trebali dobro razmisliti da li je to ono što zaista želite, baš kao što bi trebalo da dobro razmislite i prije tetoviranja.

Razmotrite sve opcije ukoliko želite da se riješite tetovaže. Uradite istraživanje i zatražite konsultacije sa različitim klinikama i stručnjacima prije nego što odete na proceduru.

Zapamtite, uklanjanje tetovaža može biti skupo i dugotrajno, pa ako to radite, trebali biste ga obaviti sigurno i ispravno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...