Kupovina korištene šminke – Trend koji zgražava dermatologe

- Advertisement -

Prodaja i kupovina korištene šminke nije ništa novo,  međutim, čini se kako ovaj trend uzima sve više i više maha, posebno među mladima u Japanu i SAD.

Pojedine stranice poput Poshmarka i Glambota, koje nude veliki izbor korištene kozmetike, zabilježile su porast prometa u posljednjih nekoliko godina.

Ovakve stranice nude svim korisnicima mogućnost prodaje i kupovine proizvoda za djelić stvarne cijene.

https://www.instagram.com/p/B1RY6Nbhqz9/

Iako ideja prodaje i kupovine kozmetike koju (više) ne koristimo može zvučati primamljivo, posebno ukoliko ste na poklon dobili paletu sjenila koju ne koristite ili jednostavno želite da kupite određeni proizvod po nižoj cijeni, ona sa sobom nosi i određene zdravstvene rizike. Bakterije i virusi koji se skupljaju u proizvodima mogu izazvati niz bakterijskih i virusnih oboljenja, infekcije kože, gljivične infekcije, ali i konjuktivitis.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Konjuktivitis se  vrlo lako može prenijeti preko kontaminiranih proizvoda za oči, poput maskare, eyelinera i lažnih trepavica, a virus herpesa preko sjajila za usne, ruževa, pa čak i olovaka za usne, obzirom da virus herpesa može preživjeti do osam sedmica. Najstrašniji ishod svakako jeste mogućnost zaraze nekom težom infekcijom, ili čak bolešću ili trajnim oštećenjem.

https://www.instagram.com/p/BvSBgwpH0Db/

 „Kada kupujete proizvod iz trgovine, znate da je čist i nekontaminiran, ali ako ga potencijalno kupujete iz druge ruke, zapravo ne znate što dobijate i, iskreno, puno je nepoštenih ljudi koji bi mogli pokušati prepakirati proizvod i prodati ga kao da je nov“ – kaže Joshua Zeichner, droktor i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. “Kad je riječ o vašem zdravlju, zaista ne želite riskirati.”

Ipak, da stvar ne bude baš tako loša, za svaki objavljeni prozvod postoje određeni uslovi, ovisno o prodajnom mjestu, a tiču se roka trajanja koji mora biti validan, kao i da količina proizvoda ne smije biti ispod 50% od izvorne količine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...