Mitovi o kosi u koje morate prestati vjerovati

- Advertisement -

Vjerovatno ste ih svi već čuli, popularni mitovi o kosi kao što su – “na svaku isčupanu sjedu dlaku, pojavit će se nove tri” ili “gubitak kose dolazi sa majčine strane porodice“.

I dok u nekim od ovih vjerovanja možda postoji mala doza istine, mnogo toga što znate i što ste prihvatili, ipak nije tačno.

U nastavku donosimo činjenice koje će vam pomoći da odvojite istinu od fikcije, kada je riječ o vašoj kosi i njezi koja joj je potrebna.

1. Ako želite da vaša kosa raste, ošišajte se

Iako su redovne posjete frizeru poželjne ukoliko želite da vaša kosa izgleda zdravo i bez ispucalih krajeva, imajte na umu da joj to neće pomoći da raste brže. Ako imate zdravu kosu, dovoljno je posjetiti frizera tri do četri puta godišnje. Međutim, ukoliko je vaša kosa mnogo oštećena, preporučuje se da se prvo posvetite njenom oporavku, što uključuje češće šišanje dijelova koji su odumrli, a tek onda da krenete da puštati kosu koja će izgledati njegovano, zdravo i lijepo.

2. Preskočite regenerator ako imate tanku kosu

Da i ne. Postoje regeneratori koji nisu baš preporučljivi za tanku kosu, ali postoje i oni koji su namjenski kreirani za tanku kosu kojoj je potreban volumen i podizanje. Generalno, ukoliko imate tanku kosu, preporučuje se da izbjegavate nanošenje regeneratora na tjeme i da ga nanosite samo na krajeve kose. Za one sa kraćom (tankom) kosom, razmislite o tome da regenerator stavljate svaka dva do tri pranja.

3. Ispiranje hladnom vodom kosu čini sjajnijom

Prema istraživanju koju su sproveli hemičari u kompaniji TRI Princeton, hladna voda nema apsolutno nikakvog uticaja na to da kosa izgleda sjajnije. Učesnici jedne grupe su oprali kosu vodom koja je bila na temperaturi od najmanje 35 stepeni, dok je druga grupa oprala kosu vodom ispod 17 stepeni. U istraživanju je otkriveno da kosa članova grupe koji su kosu prali hladnom vodom nema dodatnog sjaja. U stvari, pokazalo se da je topla voda čak bila uspješnija u poboljšanju sjaja, ali i uklanjanju ostataka taloga sa kose. Ipak, hladna voda ima svoje prednosti – ispiranje hladnom vodom će suziti pore tjemena glave, što je svakako poželjno ukoliko patite od ispadanja kose.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

4. Brijanje glave novorođenčeta sprječava ćelavost

U ovom mitu jednsotavno nema istine. Većina muške ćelavosti je genetski naslijeđena. Ako otac ima tendenciju ranog gubitka kose, sin(ovi) će vrlo vjerovatno naslijediti istu tendernciju. Ako i deda sa majčine strane i otac imaju ovu genetsku karakteristiku, muško dijete će je naslijediti u 100% slučajeva.

5. Čupanje sijedih dlaka povećava njihovo pojavljivanje

Ukoliko ste i vi neko ko dramatično doživljava svoje prve sijede, te ih iz straha od starenja možda čupate, ova informacija će vas vjerovatno utješiti. Čupanje slijedih dlaka neće učiniti da se one množe. Ipak, smirite doživljaj sa pincetom. Nasilno isčupana kosa izaziva traumu u folikuli i vlasištu, što može rezultirati čudnom teksturom dlake koja ponovo izraste ili čudnim smjerom rasta.

6. Šampon prestaje da djeluje poslije nekog vremena

Ovaj mit proizilazi iz ideje da će se vaša kosa „naviknuti“ na proizvod i da će on prestati djelovati, ali postoji vrlo malo dokaza koji potvrđuju da je ovo istina. Naravno, kosa i njene potrebe se mogu vremenom mijenjati, pa u skladu s tim možda će vam biti potrebna druga vrsta šampona i proizvoda za kosu. Ukoliko ste neko ko je sklon čestom mijenjanju šampona, morate znati da prirodni PH balans tjemena može biti narušen i to može uzrokovati probleme kao što su suho vlasište i lomljenje kose zbog nedostatka vlage.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

7. Što je kosa prljavija, brže će rasti

Određeni broj ljudi vjeruje da kosa raste brže ukoliko se redovno ne pere  i da se na taj način sprječava njeno lomljenje. Ipak, nemojte preskakati pranje u nadi da će vaša kosa biti bolja. Ovo je glup mit koji će učiniti samo to da izgledate prljavo i neuredno. Poznati celebrity frizer Brenton Kane Diallo, koji se inače brine za kosu Gigi Hadid i Megan Fox, kaže da je kosa najzdravija i najsnažnija kada je čista i nahranjena. Neredovno pranje vlasišta začepljuje folikule, što može zaustaviti rast kose.

8. Ne trebate koristiti ulje za kosu ukoliko imate masnu kosu

Ulje za kosu je sjajno za peglanje kovrča i sjaj, ali oni koji imaju masnu kosu vjerotano se ježe i od same pomisli na dodatno ulje u svojoj kosi. Ipak, frizeri širom planete se slažu da svi tipovi kose mogu imati koristi od blagotvornih prirodnih ulja.

Ulja kao što su arganovo i kokosovo vraćaju vlagu, sjaj, elastičnost i mekoću kosi koja je oštećena hemijskim tretmanima i termičkim stresom. Ono što svakako treba znati jeste da se ulje nanosi od srednjeg dijela dlake prema krajevima, a da područje vlasišta treba izbjegavati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...