Vjenčanice u različitim kulturama

- Advertisement -

Nositi prekrasnu, raskošnu haljinu san je mnogih žena koje žude za danom svog vjenčanja još iz perioda kada su sasvim male djevojčice.  

Osim dizajna i želje da vjenčanica bude lijepa, tradicija igra vodeću ulogu u njenom izboru, a u zavisnosti od kulture u kojoj se bračni savez odvija, one imaju širok spektar značenja, od ljubavi do prosperiteta i novca. 

Piše: Sanja Savić

Bračna zajednica oduvijek se smatrala posebnom ceremonijom kojom se obilježava i slavi ljubav dvoje ljudi.

Prije srednjeg vijeka, jedina svrha vjenčanja bila je slaviti jedinstvo ljubavi između dvoje ljudi, međutim, za vrijeme i poslije srednjeg vijeka, značenje vjenčanja se potpuno promjenilo i sam čin je postao više od samog zajedništva između dvije osobe.

 

Vjenčanja su postala više politička ceremonija nego slavlje ljubavi, iako je ljubav i dalje često bila glavna svrha vjenčanja. „Viša“ svrha vjenčanja, kako su ih često nazivali, bila je stvaranje zajednice između dvije porodice, dva biznisa ili čak dvije zemlje.

To je posebno bio slučaj u višim slojevima društva, gdje je spajanje dvije porodice bilo veoma važno, kao što je i u slučaju spajanju dva kraljevstva.

Kao rezultat ove promjene, haljine koje su mlade nosile postajale su sve važnije.

Nevjeste su u suštini predstavljale cijelu porodicu, ili selo, i tako su se morale obući na način koji je pozitivno prikazivao vrijednosti njihovih familija, ali i društveni status.

Kada govorimo i razmišljamo o vjenčanicama danas, većina u glavi ima sliku prekrasne bijele haljine sa velom.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

U zapadnoj kulturi, svadbene haljine variraju u dezenu, ali rijetko u boji, jer su to najčešće nijanse bijele, bež ili neke pastelne boje, uvijek povezane sa čistoćom. Međutim, ova tradicija je različita u mnogim dijelovima svijeta, u zavisnoti od kulture i religije para gdje bijela čak nije ni opcija.

https://www.instagram.com/p/ByQdLAejgmB/

Phillipa Engleska bila je prva dokumentovana žena koja je nosila bijelu vjenčanicu za svoje vjenčanje 1406. godine, međutim, to nije bio uobičajeni trend sve do nekoliko stoljeća kasnije.

Nevjeste su u to vrijeme nosile bilo koju boju, a u Skandinaviji, na primjer, najpopularnija boja za vjenčanicu bila je crna.  Tradicija u zapadnoj kulturi danas je da mlada nosi bijelu vjenčanicu. Ovo je postalo popularno 1840. godine kada se kraljica Viktorija udala za Alberta Saxe-Coburga i nosila bijelu vjenčanicu.

Njihove fotografije sa vjenčanja su objavljivane i gledane od strane širokih narodnih masa, što je rezultiralo time da većina nevjesta bira bijelu za svoje svadbene haljine. U to vrijeme, vjerovalo se da je bijela vjenčanica simbolizovala nevinost, ali kasnije se pokazalo da je bijela bila simbol bogatstva nevjeste, jer su samo one imale sredstva da kupe haljinu koja bi se samo jednom nosila, jer je bijelu odjeću bilo vrlo teško oprati u 19. stoljeću.

https://www.instagram.com/p/Bttq2VXF1Nr/

Za vjenčanja u istočnim kulturama kao što su Kina i Indija, nevjeste obično biraju da nose crvene vjenčanice jer crvena predstavlja sreću i  prosperitet.  U Indiji, nevjeste nose sari, haljine koje su tradicionalno crvene boje i napravljene od svile.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

U novije vrijeme, nevjeste su počele nositi i neke druge jarke boje poput narandžaste i ljubičaste i koristiti različite tkanine od svile, ali se najčešće presvuku u tradicionalni crveni sari za glavnu ceremoniju. Za razliku od zapadne kulture, u Indiji se bijela boja smatra bojom za sahrane.

https://www.instagram.com/p/ByAzkscnSE7/

I u drevnoj kineskoj kulturi, crvena boja se smatra glavnim izborom za vjenčanicu. Iako je ženama danas dozvoljeno da nose haljine bijelog ili zapadnjačkog stila, one gotovo uvijek nose crvene haljine na službenoj ceremoniji čaja.

https://www.instagram.com/p/Bx6_r8MDyMe/

Stilovi vjenčanica se razliku od zemlje do zemlje, čak i kada su na istom kontinentu, a jedan od takvih primjera je i Japan.  U Japanu, nevjesta nosi tri haljine tokom ceremonije.  Prvi se zove “shiromuku”, što se doslovno prevodi kao čisto bijelo. Ova haljina se nosi zajedno sa kapom koja, prema japanskoj kulturi, skriva rogove ljubomore i simbol je poslušnosti. Nakon vjerske ceremonije, nevjesta nosi crvenu boju za zabavu, jer u japanskoj kulturi, crveno znači sreća u ovoj novoj fazi ženskog života, a potom haljinu po vlastitom izboru.

U Maroku, ceremonija vjenčanja smatra se jednim od najvažnijih društvenih događaja.

Sklapanje braka može trajati od tri do sedam dana i imajući u vidu njegov značaj, mora se poštovati protokol, kao što je haljina mladenke koja je tradicionalno u jarkim bojama, kao što su zlatna, narandžasta i crvena, sa obaveznim tetovažama od kane koje krase noge i ruke kako bi se zaštitile od zlog oka.

https://www.instagram.com/p/BwTAu6GjHdR/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...